Slovenky na európskom šampionáte v rugby v Ružinove neprekvapili

Koncom mája hostil futbalový štadión Rapidu Bratislava trochu netradičný turnaj. Namiesto futbalu sa tu hralo rugby. Išlo o majstrovstvá Európy B-divízie v sedmičkovom rugby žien.

Podľa manažéra slovenského tímu Michala Mihálika sa podarilo do Bratislavy dostať rôznorodú zmes tímov: „Boli tu reprezentácie, ktoré sa tomuto športu venujú už dlhšie, ale prišli aj krajiny, ktoré s rugby iba začínajú.“ Na Rapide sa teda predstavili ženy zo Škandinávie a Pobaltia (Fínsko, Nórsko, Lotyšsko, Litva), z južnej Európy (Bulharsko, Turecko, Bosna a Hercegovina) a tiež niekoľko exotickejších štátov ako Malta, Andorra, Izrael či Luxembursko.

Slovenky si pri tejto účasti verili. Ako usporiadateľky si trúfali zabojovať o postup do vyššej kategórie. Turnaj sa pre nich začal víťazstvom nad Luxemburskom. V ďalšom priebehu však nedokázali na toto víťazstvo nadviazať a postupne prehrali s Andorrou, Lotyšskom, Bulharskom a Izraelom. Následná výhra s Bosnou a Hercegovinou 36:0, posunula naše dievčatá do boja o 9. miesto. V ňom ale druhýkrát neporazili Luxembursko a po prehre 17:22 po predĺžení skončili celkovo desiate. „Mali sme väčšie očakávania, ale sme spokojné aj s týmto výsledkom, určite,“ povedala členka slovenskej reprezentácie, Veronika Vršková. „Treba povedať, že naše dievčatá sa začali venovať rugby pred dva a pol rokom, takže len postupne dobiehajú úroveň reprezentácií, ktoré tu štartovali. Podali sme bojovný výkon a je vidieť, že robíme každý rok nejaký progres dopredu,“ doplnil Michal Mihálik.

Prvenstvo si na turnaji vybojovali reprezentantky Fínska, keď vo finále zdolali Nórky 25:12. Bronz putoval do Izraela.

Daniel Súkup

Foto: Jana Bovanová

Vydanie: Júl - August 2013