Skutočné príbehy: Stratiť všetko je jednoduché

Občas je to preto, že nečítame malé písmenká v zmluvách, občas jednoducho veríme, že nám sa nič podobné stať nemôže. A to napriek tomu, že o podobných osudoch počúvame denne. V našej právnej poradni pre seniorov riešime desiatky podobných prípadov. 

Problémom by sme však mali predovšetkým predchádzať - dôsledne si čítať zmluvy a ak si nie sme istí, poradiť sa. Preto sme sa rozhodli uverejniť dva príbehy, ktoré v rámci poradne riešila advokátska kancelária LG Legal, s.r.o.

Prvý z príbehov je o dôvere. Avšak o dôvere, kvôli ktorej môžeme stratiť všetko. Pán Peter (pozn. red.: meno sme zmenili) žil už celé roky sám a uvedomoval si, že to bude stále ťažšie a bude odkázaný na pomoc iných. Keďže svoje deti nemal, rozhodol sa darovať svoj byt susede. Dohoda bola jednoduchá – výmenou za byt mu mala dávať mesačne aspoň nejaké peniaze na prežitie.

Základné pravidlo je v takýchto prípadoch veľmi jednoduché – ak človek nechce skončiť na ulici, musí byť súčasťou zmluvy vecné bremeno – právo dožitia. Na nič také však pán Peter nemyslel. Nevedel, čo podpísal a dokonca ani sám nemal kópiu zmluvy. Napriek radám, aby do nej zahrnul práve spomínané právo dožitia, sa rozhodol, že to nie je dobrý nápad a mal by si ponechať aspoň vecné bremeno na byte a že susede verí a tá určite ho neoklame a z bytu ho nevyhodí.

V čase uzávierky tohto čísla Ružinovského echa ešte nebolo jasné, ako tento príbeh skončí. Napriek tomu by sme v podobných situáciách nemali zabúdať na opatrnosť. Ak to s nami myslia úprimne, prekážať im to nebude. Určite každý z nás totiž vo svojom okolí videl množstvo príbehov, ktoré šťastný koniec nemali.

Náš druhý dnešný príbeh ho však šťastný má. Pani Ivane sa začali kopiť dlhy a keď sa ozval exekútor, mala pocit, že už nemá šancu niečo spraviť. Ani takáto situácia však nemusí byť neriešiteľná. Advokátska kancelária LG Legal pani Ivane poradila, aby exekútora požiadala o splátkový kalendár alebo dokonca aj o odklad exekúcie. Pani Ivane sa dokonca podarilo získať odklad až o šesť mesiacov a na ďalšie splátky si tak mohla šetriť.

Ďalší prípad, ktorý pani Ivana riešila, sa týkal dlhu u istej nebankovky, ktorá sa kvôli tomu už aj obrátila na súd. Nie, nešlo o žiadne nepremyslené míňanie peňazí. Práve naopak. Dobehlo ju to, že nevládala platiť priam nekresťanské úroky z pôžičky, ktorú si predčasom zobrala, aby mohla svojmu jedinému vnukovi zaplatiť štúdium na vysokej škole. Spravili to aj napriek tomu, že bol už premlčaný. Po vznesení námietky premlčania nebankovka súd prehrala a pani sa už nemusí obávať ďalšej exekúcie.

(Mená boli kvôli ochrane klientov zmenené.)

 

Vydanie: September 2020