Servis pre seniorov: Dôchodky. Čo potrebujete, ak chcete ísť do penzie?

Priblížil sa vek odchodu do vášho dôchodku? Alebo ste sa rozhodli využiť možnosť odísť do predčasného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch? Zbystrite pozornosť. Sú to dve rozličné situácie. Nasledujúce riadky vám pomôžu sa správne rozhodnúť a ušetria vám nepríjemné prekvapenia. 

 

Starobný dôchodok

Nárok naň máte, ak ste dovŕšili dôchodkový vek a dĺžka vášho dôchodkového poistenia bola aspoň 15 rokov. Pred podaním žiadosti si skontrolujte, či o vás Sociálna poisťovňa eviduje všetky obdobia poistenia. Teda, či sa v jej databázach nachádza celý váš pracovný život. Urobiť tak môžete v pobočke alebo vo vašom Elektronickom účte poistenca v časti Príprava na dôchodok. Elektronický účet poistenca máte zriadený automaticky, stačí si k nemu aktivovať prístup. Ako na to sa dozviete na webe Sociálnej poisťovne (www.socpoist.sk/eup).

Chýba vám niektoré z potvrdení? Pohľadajte ho a doručte do Sociálnej poisťovne. Včasnou prípravou na dôchodok si tak ušetríte čas. Keď má Sociálna poisťovňa k dispozícii všetky podklady, nemusí nič dodatočne zisťovať a o vašom dôchodku rozhodne rýchlejšie. Zoznam potrebných dokumentov pre spísanie žiadosti nájdete na www.socpoist.sk, sekcia Životné situácie - Dôchodok.

Dôležité: Počas obdobia rozhodovania sa o vašom riadnom starobnom dôchodku môžete ostať pracovať vo vašom zamestnaní. Po priznaní riadneho starobného dôchodku môžete naďalej ostať pracovať vo vašom zamestnaní bez obmedzenia a okrem platu budete poberať aj dôchodok.

 

Predčasný starobný dôchodok

OSTÁVAJÚ VÁM MENEJ AKO DVA ROKY DO DÔCHODKU

O tento typ dôchodku môžete požiadať, ak ste získali aspoň 15 rokov dôchodkového poistenia, chýbajú vám najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku a suma vášho predčasného starobného dôchodku je vyššia ako 1,6-násobku sumy životného minima, v súčasnosti 430,30 eur.

 

Predčasný starobný dôchodok po 40 odpracovaných rokoch

Takto zistíte, že spĺňate podmienku 40 odpracovaných rokov:

■ osobne: informáciu vám poskytnú v pobočke Sociálnej poisťovne

■ elektronicky: informáciu zistíte vo vašom Elektronickom účte poistenca

Dôležité: Sociálna poisťovňa zmapuje, či máte 40 rokov poistenia na základe podkladov, ktoré o vás eviduje. Ak ste napr. pracovali v zahraničí a máte o tom doklady (pracovná zmluva, číslo sociálneho poistenia a pod.), prineste ho do pobočky Sociálnej poisťovne, ktorá vám tieto obdobia poistenia zaráta.

Ktoré obdobia sa rátajú do 40 odpracovaných rokov a ktoré už nie? Odpoveď nájdete na www.socpoist.sk, sekcia Životné situácie – Dôchodok – Predčasný starobný dôchodok

 

Nezabudnite

Ku dňu podania žiadosti o predčasný starobný dôchodok nesmiete byť zamestnaný ani podnikať ako SZČO. Rozhodovanie o vašom predčasnom starobnom dôchodku trvá zo zákona 60 dní, v prípade komplikovaných prípadov a dohľadávania potvrdení sa toto obdobie môže predĺžiť o ďalších 60 dní. Počas tohto obdobia nebudete dostávať príjem ani zo Sociálnej poisťovne, ani zo zamestnania. Dôsledne si preto zvážte, či vám tento krok vaša životná situácia umožňuje.

Po priznaní predčasného starobného dôchodku dostanete vyplatenú sumu dôchodku spätne odo dňa podania žiadosti. Opätovne pracovať môžete až po priznaní predčasného dôchodku, ale len do výšky odvodovej úľavy, teda maximálne 200 eur mesačne.

Spracované v spolupráci so Sociálnou poisťovňou.

 

Vydanie: Máj 2024