Servis pre Ružinovčanov: Preventívny skríning pečene

Slovensko má na svojom konte veľmi nelichotivé prvenstvo. Je prvé na svete vo výskyte cirhózy pečene, konečného štádia všetkých chronických chorôb pečene. Toto ochorenie je najčastejšou príčinou smrti dospelých na Slovensku vo veku 25 - 45 rokov. Slovenská hepatologická spoločnosť preto pripravila projekt na zníženie úmrtnosti na choroby pečene, ktorá umožní vďaka prevencii skôr odhaliť možné problémy. 25. júna 2023 budú mať preto aj Ružinovčania možnosť absolvovať toto preventívne vyšetrenie zdarma. Podmienkou je však vopred sa zaregistrovať.

Choroby pečene je možné odhaliť v počiatočných štádiách, vyžaduje to však skríning. Vďaka tomu je možné zabrániť vývoju cirhózy (stuhnutia pečene).

Registrácia na vyšetrenie

Objednávanie na skríning bude spustené vo štvrtok 15. júna 2023 a k dispozícii budú termíny pre 110 Ružinovčanov. Registrovať sa budete môcť online – formulár bude zverejnený ako na webe mestskej časti www.ruzinov.sk, tak aj na oficiálnom facebookovom profile @BratislavaRuzinov. Registrácie budú v polhodinových blokoch, takže na jeden termín vás príde viac. Radi by sme vás preto požiadali o trpezlivosť.

Priebeh vyšetrenia

25. júna prídete niekoľko minút pred termínom, na ktorý ste objednaní, do DK Ružinov. Pred vyšetrením je potrebné byť nalačno 3 hodiny.

Na prvom stanovisku podpíšete tlačivá s informovaným súhlasom, vyplníte dotazník, ktorý bude dôležitý pre ďalšie vyšetrenie a následne vám bude pridelený kód. Nasleduje odber krvi, súčasťou odberu sú pečeňové testy, parametre metabolizmu tukov (cholesterol, triglyceridy), glykémia (hodnota cukru v krvi). Celé vyšetrenie s kompletnou analýzou trvá 10-12 minút. Na ďalšom stanovisku vás odvážia a zmerajú.

Potom sa presuniete na vyšetrenie elasticity/ tuhosti pečene a zároveň stanovenie množstva tuku v pečeni. Vyšetrenie je nebolestivé, veľmi sa podobá na sonografiu, realizuje sa v ľahu v chránenom oddelenom priestore, odhalí sa miesto pod pravým rebrovým oblúkom (nie je potrebné sa vyzliekať), na kožu v tomto mieste sa nanesie gél a priloží sa sonda s na dotyk príjemným povrchom. Po absolvovaní všetkých vyšetrení účastník prichádza na posledné stanovište, kde prebehne kontrola všetkých údajov a výsledkov. V prípade, že sa u účastníka zachytí pozitívny výsledok (v odbere krvi, v obsahu tuku v pečeni, v stupni tuhosti pečene), zdravotnícky pracovník vydáva účastníkovi tzv. zelenú kartu. Súčasťou zelenej karty je pridelený identifikačný kód pri registrácii účastníka. Zelená karta účastníkovi zaručí bezplatné vyšetrenie na hepatologickej ambulancii do pol roka v najbližšom dostupnom ambulantnom zariadení.

Čo je oranžová karta?

Ak sa nestihnete zaregistrovať alebo už nebudú voľné termíny, môžete prísť v čase skríningu do DK Ružinov a požiadať o vydanie tzv. oranžovej karty. Oranžová karta účastníkovi zaručí bezplatné vyšetrenie krvi a elasticity pečene v najbližšom dostupnom ambulantnom zariadení. Na vyšetrenie sa účastník objedná telefonicky alebo prostredníctvom webovej stránky www.siriushepi.sk, kde bude dostupný online objednávací kalendár platný pre vyšetrenie na ambulancii vo FNsP F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Kartu si musí každý záujemca vybavovať osobne, nie pre inú osobu.

 

Vydanie: Jún 2023