Servis pre občanov: Vy sa pýtate, my odpovedáme

Každý deň od vás dostávame desiatky podnetov. Riešenie niektorých z nich však nie je v kompetencii mestskej časti. V ďalších nám zase pisatelia odporúčajú riešenia, ktoré buď neumožňuje legislatíva, alebo by to vyvolalo obrovskú nevôľu ostatných obyvateľov z okolia – ako napríklad nasadenie dravých vtákov proti holubom vo vnútroblokoch.

Žiadame vyrúbať strom, lebo z neho padajú gaštany na zaparkované autá.

Nedostatok parkovacích miest je téma, ktorú riešime neustále. Navyše mnohé z nich sú situované pod stromami. Ak z nich však padajú listy či plody, nie je to dôvod na výrub. Ružinov sa stará o takmer 20-tisíc stromov a orezy, s výnimkou akútnych život/ zdravie ohrozujúcich situácií, sa realizuje v období plnej vegetácie.

Je možné prihlásiť trvalý pobyt aj v byte, ktorý nevlastním? Majiteľom je môj otec.

Áno, ak to dovolí. S nahlásením trvalého pobytu ďalšej osoby musí totiž súhlasiť majiteľ nehnuteľnosti.

Po dopravnej nehode zostali na križovatke Bajkalská – Prievozská a priechode pre chodcov plechy a plastové časti. Mohli by ste to prísť upratať?

Dopravná nehoda či poistná udalosť je nepríjemný zážitok pre všetkých, ktorí sú jej účastníkmi. Ak už k nej dôjde, dúfame, že je bez fatálnych následkov či ublíženia na zdraví.

Často však po nej vznikne veľký neporiadok aj na ceste, čo v doprave môže spôsobiť veľký chaos a ďalšie komplikácie. Odpratanie plechov, skla či plastov a ostatných častí má prioritne zabezpečiť majiteľ a to bezodkladne, teda čo najrýchlejšie, aby mohla byť premávka opäť čo najskôr plynulá. Nech v danom úseku nie sú prekážky na vozovke.

V stojanoch/ košoch na psie exkrementy stále nie sú vrecká. Tak ich doplňte, aby som si ich mohol zobrať aj do rezervy.

V našej mestskej časti máme rozmiestnenú viac ako stovku takýchto stojanov/ košov, kde sú tieto vrecúška pravidelne dopĺňané. Za svojho psa, či iné zviera je však zodpovedný jeho majiteľ, ktorý sa má postarať aj o odstránenie exkrementov a nástroje (vrecúška) by mal mať pri sebe počas každého venčenia. Nemal by sa teda spoliehať na vrecúška v spomínananých stojanoch.

Tie majú totiž slúžiť najmä ako motivácia pre psíčkarov, aby dbali na čisté prostredie až počas prechádzky so svojim štvornohým miláčikom. Exkrement na topánke by určite nepotešil nikoho. 

 

Vydanie: Máj 2023