Servis pre občanov: Manuál parkovacej politiky pre šoférov

Ilustračná fotografia. (Pixabay.com)

Do konca leta sa bude podľa pravidiel celomestskej parkovacej politiky parkovať v časti Ružinova až po úroveň Bajkalskej ulice. Poslednou lokalitou, ktorá v tejto časti pribudne, bude Ružová dolina. Prinášame vám prehľad toho najdôležitejšieho, na čo treba myslieť, ak nechcete, aby vám v poštovej schránke pristála správa z magistrátu s pokutou za parkovanie. 

Vyplnenie formulára kvôli vydaniu rezidentskej karty trvá doslova len niekoľko minút. Keď sme registráciu skúšali v redakcii, bonusovú kartu sme mali schválenú obratom a rezidentskú a návštevnícku do troch hodín od zadania požiadavky do systému.

Kto dostane karty?

Najjednoduchšie je získanie bonusovej karty, o tú môže požiadať ktokoľvek (fyzická osoba) s trvalým pobytom na území hlavného mesta, teda aj ak nebýva v zóne regulovaného parkovania. Môže s ňou parkovať dve hodiny denne v zónach B,C,D, teda okrem najatraktívnejších zón (ako napr. centrum mesta).

Najdôležitejšiu, rezidentskú kartu, môže získať fyzická osoba, ktorá má trvalý pobyt v zóne (v byte, nie v nebytovom priestore ako je apartmán) a vzťah k motorovému vozidlu. Nevydáva sa teda na služobné/ firemné autá.

V prípade, že žiadateľ o kartu (podnikateľ) má v zóne prevádzku alebo sídlo firmy, prípadne ak tam ako fyzická osoba vlastní nehnuteľnosť, ale nemá tam trvalý pobyt, môže požiadať o vydanie abonentskej karty. V existujúcich ružinovských zónach je jej cena 1500 eur za rok.

Pozor na vnútrobloky

Prísnejšie pravidlá parkovania platia vo vnútroblokoch (ako napríklad na Miletičovej pri kúpalisku Delfín). Na týchto miestach môžu parkovať výlučne len rezidenti, nemôžu sa tu využívať ani návštevnícke ani bonusové karty (na miestach pre rezidentov môžu parkovať aj držitelia abonentských kariet) a ani platba prostredníctvom mobilnej aplikácie. Dodávky, ktoré tu zvyknú parkovať, po spustení zóny takisto zmiznú.

Prísne kontroly

Aby mohli rezidenti v novej zóne PAAS skutočne lepšie parkovať, je nesmierne dôležité, aby sa dôsledne dodržiavali a kontrolovali pravidlá. Inými slovami, aby parkovacie miesta nezaberali tí, ktorí na parkovanie oprávnenie nemajú, či už prostredníctvom rezidentskej karty alebo zaplatením hodinovej sadzby. Práve kontrola parkovania prostredníctvom objektívnej zodpovednosti vďaka minuloročnej novele zákona umožní neporovnateľne efektívnejšiu kontrolu v teréne, než bolo doteraz možné len osádzaním „papúč“.

Pokuty sú posielané poštou a už nie je potrebná fyzická prítomnosť vodiča/majiteľa vozidla, čo celý systém kontroly urýchľuje. Na adresu jeho trvalého bydliska bude poštou doručená obálka s informáciou o výške pokuty aj o spôsobe úhrady (plná výška pokuty je 78 eur.

 

Vydanie: Júl - August 2022