Servis pre občanov: Ako neporušiť zákon a nepokaziť si vzťahy

Ilustračná fotografia. (Pixabay.com)

Príchod leta znamená aj to, že trávime stále viac času vonku. Čím je nás však na námestiach, v parkoch a pri vode viac, tým dôležitejšie je správať sa k sebe navzájom s rešpektom a dodržiavať zákony. Skúsme si predstaviť, ako by to vyzeralo, ak by viaceri nedodržiavali pravidlá... 

Čím krajšie dni a dlhšie večery, tým viac sťažností dostávame na pitie alkoholu na verejnosti, porušovanie nočného kľudu, voľne behajúce psy, či kŕmenie rýb alebo kačiek na jazerách. Každá z týchto situácií je porušením zákona a v prípade, že ľudia nereagujú na upozornenia okoloidúcich, konať môže polícia.

Žiadny alkohol

Nie, dať si napríklad pohár vína v reštaurácii, v pube, či na food feste alebo podobnej akcii zakázané nie je. Je však zakázané kúpiť si ho a popíjať s kamarátmi mimo priestorov gastroprevádzky. Dospelí, ktorí si v týchto teplých dňoch kúpia pivo alebo džbán vína na osvieženie, kým sa hrajú s deťmi na ihrisku alebo v parku, porušujú zákon a riskujú pokutu až do výšky 33 eur. A to už sa ten drink celkom predraží. Oveľa viac však riskuje prevádzka, ktorá im umožní alkohol vyniesť. Pokuta pre ňu môže dosiahnuť výšku až 6 638 eur.

Za alkohol sa považuje nápoj, ktorý obsahuje viac ako 0,75 objemového percenta alkoholu, takže aj radler. Vo všeobecnosti sa alkohol nesmiete piť v blízkosti škôl a školských zariadení, cintorínov a zdravotníckych zariadení, kostolov, na detských ihriskách a na zastávkach MHD.

Voľný pohyb psov

Možno máte pocit, že váš pes je len hravý, má rád ľudí a v žiadnom prípade by nikomu neublížil, ale nič z toho nie je dôvodom, aby sa vás ľudia báli. A to bez ohľadu na to, či máte čivavu, alebo buldoga. Faktom je, že najviac podnetov sa týka práve majiteľov veľkých bojových (a podobných) psov, ktorí ich ani nemajú na vodítku, ani nemajú náhubok, ktorý väčšie psy musia nosiť na verejnosti povinne. Na výhovorky tu naozaj nie je žiadny priestor.

Jediné miesta, kde v Ružinove môžu majitelia pustiť svoje psy z vodítka, sú výbehy na voľný pohyb psov. Dva výbehy (jeden pre väčších a jeden pre menších psov) nájdete na Haburskej a ďalšie v Parku A. Wetzlera (pred Paneurópskou vysokou školou), na Astronomickej, Syslej a Sabinovskej/Drieňovej. Nikde inde sa voľný pohyb nedovoľuje.

Vstup so psom je zakázaný aj do do všetkých verejnosti prístupných budov, MHD, vodných plôch (vrátane Štrkovca a Rohlíka), do areálov školských a predškolských zariadení, na športoviská a štadióny prístupné verejnosti, na cintoríny a na plochy verejnej zelene a do parkov. Za porušenie tohto pravidla hrozí pokuta až 65 eur.

Kŕmenie zvierat

Problémov, s ktorými sa na mestskú časť počas leta zvyknete obracať, je podstatne viac, ale okrem tých, ktoré sme už spomínali, sú to často ešte dve témy – kŕmenie kačiek, rýb, či holubov a rušenie nočného kľudu.

Kŕmiť či už zvieratá na jazere alebo holuby je zakázané a to bez ohľadu na často používanú vetu – „veď my ako malí sme to robili bežne“. Okrem to, že dnes žije v Ružinove asi dvojnásobok obyvateľov v porovnaní s obdobím detstva dnešných štyridsiatnikov, kŕmením rybám a kačkám nepomáhame, zabíjame ich. Pokuta za takéto správanie je až 33 eur a ako všetky ostatné uvádzané môže byť uložená aj opakovane.

Rušenie nočného kľudu

Poslednou z tém týkajúcich sa susedského spolunažívania je rušenie nočného kľudu. V prípade, že je po 22:00 váš sused, niekto pred domom alebo nejaká prevádzka neprimerane hlučná, kontaktujte mestskú políciu. Aj keď pošlete podnet na miestny úrad, alebo sa posťažujete susedovi, nikto tento problém za vás nevyrieši. Jediný, kto môže konať, je naozaj len polícia.

 

Vydanie: Júl - August 2022