Seniori: Testovanie zraku našich seniorov

Zdravé oči sú jedným z najcennejších darov, ktoré máme. Často si to neuvedomujeme až do okamihu, keď sa nám zrak začína zhoršovať a vnímame, ako veľmi to ovplyvňuje množstvo aspektov našich každodenných životov. Tesne pred Vianocami sa preto prvá časť našich seniorov z denných centier a Domova dôchodcov na Pažítkovej zúčastnila merania zraku a následne dostali okuliare podľa ich potrieb. 

Odborní pracovníci boli z našich seniorov príjemne prekvapení. Mnohí z nich sa o svoj zrak dôkladne starajú, navštevujú očného lekára a nosia také okuliare, ako ich zrak vyžaduje. Pár výnimiek sa však našlo. Ako napríklad seniori, ktorí nosili také okuliare, ktoré nespĺňali zdravotné požiadavky, alebo takí, ktorí ich mali polámané a doškriabané. Niektorí mali okuliare za pár eur z drogérie, iní niekoľkokrát prelepené lepiacou páskou. Toto však môže spôsobiť ďalšie zhoršovanie zraku. A hoci každý chce mať svoj zrak v poriadku, v mnohých prípadoch im to ich situácia, najmä finančná, nedovoľuje.

Práve toto bolo inšpiráciou pre projekt Fokus pre seniorov, ktorý vznikol spoluprácou mestskej časti, Nadácie MiddleCap Help a Fokus očnou optikou. Jeho cieľom je dopriať seniorom dôstojné podmienky pre ich zrak v starobe a po pilotnej časti v Ružinove bude pokračovať aj ďalej naprieč Slovenskom.

 

Vydanie: Február 2024