Rýchle správy zo zastupiteľstva

Parkovacia politika, zámena pozemkov pri nemocnici, zmeny v rozpočte. To je len časť agendy, ktorú stihli ružinovskí a mestskí poslanci schváliť ešte pred začiatkom letných prázdnin.

Rekonštrukcia hasičskej zbrojnice

Zmena ružinovského rozpočtu priniesla niekoľko nových projektov, ktoré v najbližších mesiacoch samospráva podporí. Jedným z nich je rekonštrukcia hasičskej zbrojnice. Ružinovskí dobrovoľní hasiči patria medzi najlepších na Slovensku a ich prácu ste mohli vidieť napríklad aj pri hasení požiaru v priestoroch ubytovne na ulici Mlynské luhy. Budova, v ktorej sídlia, je kultúrnou pamiatkou a vďaka rekonštrukcii budú môcť konečne pracovať v primeraných podmienkach

 

S. polupráca s Depaul v zóne 500 bytov

Obyvatelia niektorých lokalít v našej mestskej časti zažívajú v posledných rokoch často nepríjemné strety s obyvateľmi bez domova. Najkritickejšou je zóna 500 bytov. V spolupráci so zariadením Depaul Slovensko pripravuje mestská časť pilotný projekt terénnej sociálnej práce práve v tejto lokalite.

Koľko stoja „obedy zadarmo“

Ružinov, rovnako ako aj ostatné samosprávy, čaká od septembra veľká zmena v podobe tzv. obedov zadarmo pre všetkých našich školákov. Len v našej mestskej časti to znamená variť mesačne o desaťtisíce porcií viac ako doteraz. Štát prepláca len priame náklady na suroviny v hodnote 1,20 eura na žiaka a na deň - a navyše len na obed, ktorý si dieťa v škole naozaj vyzdvihne. Obedy – to však nie sú len suroviny, ale aj ďalšie nemalé režijné náklady od vybavenia kuchýň až po platy zamestnancov školských jedální. V praxi to bude vyzerať nasledovne - v priemere dnes rodičia platili mesačne za obedy pre jedno dieťa približne 35 eur. Od septembra budú platiť len réžiu vo výške 13 eur. V konečnom dôsledku teda výrazne ušetria - ale nie je to úplne zadarmo.

Čo by sme nemali prehliadnuť

Poslanci sa rozhodli schváliť finančný príspevok na dopravu pre handicapovaných vo výške 5 eur/ jazda - na jazdu špeciálnym taxíkom, ktorý prepravuje aj invalidné vozíky. Rodičov malých detí mestská časť poteší chystanou baby-friendly úpravou toaliet na Štrkovci a ďalším zlepšením kvality stravovania v detských jasliach.

Jedným z najväčších problémov Ružinova je parkovanie a budovanie parkovacích domov alebo podzemných garáží je jedným zo spôsobov, ako obyvateľom vyjsť v ústrety. Zastupiteľstvo preto odsúhlasilo systémový materiál o pozemkoch pod garážami, ktorý definuje, aké budeme predávať aké nie. Predajom by sme zabránili teoretickej možnosti postaviť tam raz parkovací dom pre väčšie množstvo obyvateľov z bezprostredného okolia.

Vznikajú aj Fond obnovy chodníkov, kam bude smerovať 20 percent z vybratého developerského poplatku a Fond výsadby zelene, kam pôjdu všetky peniaze z poplatkov, ktoré sa odvádzajú, keď chce niekto vyrúbať strom.

Čo schválilo mestské zastupiteľstvo?

Okrem parkovacej politiky bratislavskí poslanci rokovali aj o ďalších témach, ktoré priamo ovplyvnia život v Ružinove. Pozemky okolo ružinovskej nemocnice – teda pri Rohlíku a zimnom štadióne – už patria mestu. Znamená to, že obyvatelia sa nemusia obávať výstavby v okolí jazera. Mestská časť bude aj vďaka tomu môcť dokončiť rekonštrukciu zimného štadióna a na susediacom pozemku by raz mohla vyrásť nová ružinovská plaváreň, čím by sa zužitkovalo obrovské množstvo odpadového tepla, ktoré vzniká pri výrobe ľadu.

Noví šéfovia mestských podnikov

BVS, OLO, Mestské lesy, Metro a Dopravný podnik majú nové vedenie. Bratislavskí poslanci schválili nominácie, ktoré navrhli výberové komisie, v ktorých sedeli spolu s odborníkmi zo súkromnej sféry aj poslanci a zástupcovia magistrátu. Súčasťou výberového konania bolo po prvýkrát aj verejné vypočutie kandidátov.

Bratislavská vodárenská spoločnosť – Peter Olajoš

Odvoz a likvidácia odpadu – Martin Maslák

Mestské lesy – Matej Dobšovič

Metro Bratislava - Zuzana Kolláriková

Dopravný podnik – Martin Rybanský

Viac informácií nájdete na www.ruzinov.sk a www.bratislava.sk.

 

 

Fotogaléria: 
Vydanie: Júl - August 2019