Ružinovský HOLLYWOOD: Po stopách obľúbených filmov a seriálov

 

Poznáte ten pocit, keď máte v televízii zapnutý obľúbený program a zbadáte tam známe miesto. Alebo keď na dovolenke hľadáte miesta, na ktorých nakrúcali film, ktorý ste nedávno videli v kine.

Od momentu, kedy televízia odvysielala prvý diel kultovej Hry o tróny, „seriálová“ turistika v chorvátskom Dubrovníku priviedla do mesta o státisíce turistov viac. Kedysi pokojný Nový Zéland už od premiéry úvodného príbehu Pána prsteňov pokojný nie je. Alebo ak ostaneme bližšie... Keď sa povie Karlštejn, koľko z nás si spomenie skôr na slávny filmový muzikál než na jeho typickú architektúru? Alebo akí sme boli hrdí, keď sa v Bratislave nakrúcal Peacemaker s Nicole Kidman a Georgeom Clooneym? Podobné je to aj pri slovenských filmoch a seriáloch, ku ktorým si denne sadajú diváci z celej krajiny.

Rodisko seriálov

Ak máte pocit, že televízne hviezdy stretnete pri nakrúcaní nanajvýš v centre mesta, nemôžete sa viac mýliť. Väčšina zo seriálov, ktoré vysiela televízia Markíza, sa nakrúca v štúdiách, ktoré sídlia práve u nás, v Ružinove. Vyrábajú sa tu napríklad Susedia, jeden z najúspešnejších denných seriálov posledných rokov – Oteckovia, v minulosti to bolo Búrlivé víno alebo Chlapi neplačú. A aj keď pre Bratislavčanov nie je nič nezvyčajné stretávať na uliciach, v obchodoch alebo kaviarňach ľudí, ktorých poznajú z novín a televízie, vidieť naživo ako vzniká ich obľúbený seriál, je niečo úplne iné. Keď sa napríklad v parku na Ostredkoch rozložil štáb Oteckov a ľudia zbadali Braňa Deáka a Janku Kovalčíkovú, na sociálnych sieťach sa v priebehu niekoľkých minút objavilo nespočetné množstvo fotografií.

 

Najslávnejšia fontána

Ale zatiaľ čo nahliadnuť do televíznych štúdií predsa len nie je také jednoduché, množstvo scén ste mohli vidieť „naživo“ aj priamo v parkoch, na uliciach, po ktorých denne chodíte alebo aj priamo pred domami, kde bývate.

Generácia dnešných štyridsiatnikov považuje za najkultovejšie miesto v našej mestskej časti vnútroblok na Kupeckého ulici. Práve on bol centrálnym prvkom filmu Fontána pre Zuzanu, v ktorom sa mladá Eva Vejmělková stala pre svojich rovesníkov ikonou.

Nebezpečný prístav

Bratislavský prístav nie je práve romantickou destináciou, ale to, ako zlovestne dokáže pôsobiť, určite potvrdia všetci, ktorí videli film Únos o prípade únosu syna bývalého prezidenta a vražde Róberta Remiáša, ale aj diváci Červeného kapitána na motívy knihy Dominika Dána. Práve táto časť Ružinova sa objaví hneď v úvode pri rekonštrukcii vraždy, ktorú Krausz riešil. Prístav a jeho okolie sú bezpochyby ružinovskou jednotkou v preferenciách lokačných manažérov.

Elán je elán

Keď televízni tvorcovia zistili, že by bolo hlúpe mrhať marketingovým potenciálom skupiny Elán len na koncerty a predaj kaziet, rozhodli sa otvoriť im dvere aj do filmu. Rabaka začína útekom z lode v prístave. Hrdinovia sa neskôr vybrali na jedno z najkultovejších miest Ružinova – na Štrkovec. Mimochodom... Vedeli ste, že obľúbený muzikál Cyrano z predmestia sa mal pôvodne volať Cyrano zo Štrkovca?

Ďaleko od davov

Ľudia, ktorí si radi chodia sadnúť do kaviarní pri Rozadole v Ružovej doline určite spoznali realitnú kanceláriu, kde v seriáli Milenky pracovala hrdinka, ktorú stvárňovala jedna z najtalentovanejších mladých herečiek, Táňa Pauhofová.

Fanúšikovia seriálu Prázdniny určite spoznali priestory ružinovskej polikliniky, nákupného centra Retro, Domu kultúry  Ružinov, alebo základnej školy na Drieňovej, kde nastúpil Zdeno (Marko Igonda) za telocvikára.

Miletičova a Trenčianska sú ulice, na ktorých sa často prechádzala alebo preháňala na bicykli hlavná hrdinka seriálu Som mama - Tina v podaní Kristíny Tormovej. A ešte pokojnejšie miesto si pre jeden z príbehov vybrali aj tvorcovia série Nesmrteľní. Kristínu Svarinskú ste mohli stretnúť na Martinskom cintoríne.

Obľúbené nábrežie

Promenáda pri Eurovea patrí medzi časté miesta posedení nielen Bratislavčanov a návštevníkov hlavného mesta, ale radi si ju vyberajú aj štáby. Vo filme Love si sem napríklad vyšiel Maťo (Michal Nemtuda) na rande s Veronikou (Kristína Svarinská) a nakrúcalo sa tu aj viacero scén zo seriálov Za sklom, Dr. Ludsky a Inšpektor Max.

Nočné naháňačky

Prístavná ulica je obľúbeným miestom filmárov a často ju využívajú najmä na nakrúcanie rôznych automobilových naháňačiek. Neskoro v noci ste tak v týchto končinách mohli vidieť rýchle autá a za ich volantom Tomáša Maštalíra alebo Janka Koleníka. A okolo nich desiatky členov štábu, vďaka ktorým vyzerá výsledok akoby išlo naozaj o život.

Ak v týchto dňoch sledujete tretiu sériu tohto kultového seriálu a premýšľate, kde asi sídlia kancelárie NAKA, tak si všimnite výhľad z okna a uvidíte, že to bolo v biznis centre neďaleko Prievozskej ulice.

Polícia na úrade

Len pred niekoľkými týždňami sa ružinovský miestny úrad premenil na policajnú stanicu. RTVS si vybrala túto lokáciu pre nakrúcanie nového seriálu Hniezdo v hlavných úlohách s Alexandrom Bártom, Mariánom Mitašom a Soňou Norisovou. Ružinovčania, ktorí si prišli vybaviť všetko, čo potrebovali, si tak mohli posedieť na káve so svojimi obľúbenými tvárami z obrazoviek. Nie je to však prvýkrát, čo ste na chodbách úradu mohli stretnúť televízny štáb. Nie tak dávno sa tu nakrúcali niektoré scény zo seriálov Tajné životy alebo aj Panelák.

Koniec-koncov... Keď má odrazu ulica nejaký príbeh, hoci aj televízny, hneď je zaujímavejšia

(dio) Foto: TV JOJ, TV Markíza

Vydanie: Október 2019