Ružinovskí seniori odštartovali sezónu celoročných výletov

Seniori z Ružinova majú za sebou prvý tohtoročný výlet. Približne stovka z nich navštívila termálne kúpalisko v Mosonmagyaróvári. Jeho liečivá voda patrí medzi päť najúčinnejších v Európe. Aj to je dôvod, prečo sa kúpalisko rýchlo stalo obľúbeným miestom ružinovských seniorov.

Charakteristickou črtou vodného sveta v Maďarsku je bohatstvo termálnych vôd, ktoré je významné v celosvetovom meradle, ale úplne jedinečné v Európe. Voda z týchto prameňov má blahodarné účinky na telo i myseľ. Prvý tohtoročný výlet ružinovských seniorov preto smeroval práve k maďarským susedom. „Keďže je zima, myslím si, že termálne kúpele sú ideálne miesto pre túto studenú atmosféru. Najprv sme ale začali v čokoládovni, aby si seniori mohli nakúpiť sladké dobroty,“ objasnila program tohto výletu Henrieta Valková, vedúca odboru sociálnych vecí miestneho úradu v Ružinove. Mosonmagyaróvár je ideálny svojou polohou i službami, ktoré ponúka. Termálna voda vyviera z hĺbky 2000 metrov, má teplotu 74o a je bohatá na soli, ktoré majú priaznivé účinky na zdravie ľudí. Pomáha najmä pri problémoch s pohybovým ústrojenstvom a tiež pri chronických chorobách dýchacích ciest.

Liečivá voda prilákala aj nováčikov

Výlet do kúpeľov zaujal už tradičných cestovateľov, ktorí s mestskou časťou chodievajú pravidelne, ale aj nováčikov, ktorí mali svoju premiéru. „O tieto kúpele je vždy veľký záujem. Všimli sme si, že máme rozdelené skupiny seniorov. Niekto skôr uprednostňuje poznávací zájazd, iný vyslovene liečivú vodu v termálnom kúpalisku,“ uviedla Henrieta Valková. Pracovníci miestneho úradu v tomto prípade vsadili na istotu. Najprv vypracovali návrh jednotlivých kúpalísk, ktoré by seniori mohli navštíviť. Sociálna komisia z nich následne vybrala kúpalisko v Mosonmagyaróvári. Jeho kvality presvedčili poslancov. Išlo najmä o veľké množstvo bazénov, rozlohu a vzdialenosť od mestskej časti. O tom, že rozhodli dobre, svedčia aj jednotlivé reakcie Ružinovčanov. „Som nadmieru spokojná. Môžem povedať, že sa mi páči všetko. Vodička je príjemná a vyšlo nám aj počasie. Ako dôchodkyňa som využila prvýkrát takúto možnosť a neľutujem,“ povedala pani Oľga, seniorka z Ružinova. „Tento deň je nádherný, sú tu príjemní ľudia a dobrá voda. Slovom, veľmi dobrý relax,“ doplnila pani Božena. „Po každej takejto návšteve sa cítim lepšie. Odrazu mi viac funguje celé telo,“ uzavrel pán Jaroslav. Organizátori výletov sa riadia najmä spätnou väzbou zo strany seniorov. V pláne majú každý rok obmieňať ponuku miest, ktoré môžu vďaka sociálnej politike mestskej časti seniori navštíviť len za symbolickú cenu.

Autorka, foto: Veronika Vasilková

Vydanie: Marec 2017