Ružinovskí poslanci: Čo si myslíme o zadržaní starostu Nového Mesta?

Pred niekoľkými dňami zadržala polícia starostu Rudolfa Kusého v súvislosti s obvineniami týkajúcimi sa troch developerských projektov na území tamojšej mestskej časti. Zaujímalo nás, ako poslanci vnímajú stupňujúce sa tlaky niektorých developerov na rozhodovanie úradov a verejných funkcionárov, ktoré sa prejavuje medzi iným aj podnetmi na trestné stíhanie.

 

Peter Herceg, Team Vallo pre Ružinov – juh (Pošeň)

Mnohí developeri neboli zvyknutí na svojprávne a sebavedomé rozhodovanie samosprávy – teda magistrátu a stavebných úradov v povoľovacích konaniach. Tie v minulosti často nehájili verejný záujem a výstavbu podľa územného plánu, ale vychádzali v ústrety iným záujmom, o čom som sa aj sám presvedčil ako obyvateľ, ktorý sa v konaniach snažil obhajovať záujem obyvateľov – napríklad v kauze Bytového domu City house na Ružinovskej oproti Lidlu. Je pravda, že tieto povoľovacie konania trvajú neúmerne dlho: hlavne kvôli nestíhajúcim stavebným úradom, ktoré niekedy nedokážu dodržať zákonné lehoty a postupy. Stavebných konaní sú stovky a nie veľmi dobre zaplatené menšie množstvo úradníkov nedokáže všetku agendu spracovať tak, aby dodržali lehoty. Ide však o ignoráciu zo strany štátu, ktorý tieto povinnosti preniesol na obce, ale vôbec ich nedofinancoval. V Ružinove doplácame viac než polovicu zo svojich peňazí na chod stavebného úradu - a ani to nestačí - namiesto ich užitočnejšieho použitia na rozvoj Ružinova, opravy komunikácií, chodníkov alebo na zeleň.

 

Petra Kurhajcová, SME Ružinov (Trávniky)

Na Slovensku sa korupcia stala bežnou súčasťou našich životov a berieme ako samozrejmosť, že si developeri podvodným a korupčným konaním presadia svoje často na úkor nás všetkých. Najväčším problémom však nie je samotné protizákonné konanie, ale fakt, že ho tolerujeme. Keby tomu tak nebolo, väčšina developerských projektov mohla vyzerať úplne inak. Preto, ak chce byť niekto politicky aktívny, má len dve možnosti - buď bude takéto konanie tolerovať a stane sa jeho súčasťou, alebo nájde odvahu čeliť mu. Nejdem sa teraz vyjadrovať k aspektom zadržania pána Kusého, ani hodnotiť alebo spochybňovať postup polície, aj keď mi ako bývalej vyšetrovateľke príde prinajmenšom neštandardný. Z pohľadu nezainteresovaného občana si však myslím, že ak existovalo reálne podozrenie, že došlo k akémukoľvek nezákonnému konaniu resp. pochybeniu v procese povoľovacích konaní na strane developera, potom bolo konanie starostu na mieste a ostáva mi len skonštatovať, že je veľká škoda, že takýchto starostov nemáme viac.

 

Martin Patoprstý, Tím Ružinov (Ostredky)

Starosta je zástupca obyvateľov, ktorý má hájiť ich záujmy, zároveň je predstaviteľom stavebného úradu a po splnení zákonných podmienok musí vydať stavebné povolenie, hoci s výstavbou vnútorne nemusí vôbec súhlasiť. Často s tým kalkulujú developeri, ktorí naliehajú na starostov, aby povolenia podpísali pod hrozbou žaloby (Ružinov už z minulosti čelí žalobám za desiatky miliónov) alebo priamo podávajú trestné oznámenia. Aktuálnym prípadom je Rudolf Kusý. Za týmito stavebnými aktivitami údajne stoja ľudia, ktorí sú známi svojim vplyvom v štátnej sfére a boli spájaní s rôznymi kauzami. Rudolf Kusý bol tri dni väznený ako zločinec a naďalej je stíhaný na slobode za to, že odmietol vydať stavebné povolenie, ktoré podľa neho bolo v rozpore so zákonom. Namiesto metodického usmernenia nadriadeného orgánu si pre neho prišli policajti na úrad a zadržiavali ho niekoľko dní na policajnej stanici. Nebezpečné je, že včera to bol Kusý, zajtra to môže byť Chren alebo akýkoľvek starosta, ktorý sa rozhodne nejsť po ruke developerom.

 

Katarína Šimončičová, Team Vallo pre Ružinov – sever (Nivy)

Vyše desať rokov sa pripravuje územný plán zóny Štrkoveckého jazera. Je dobré mať podrobne zaregulované toto vzácne územie. Nedávno som sa dozvedela, že ak sa schváli územný plán tejto zóny, bude nahrádzať územné konanie, rovno sa prejde na stavebné konanie. Lenže tento postup je v rozpore so zákonom o ochrane prírody a krajiny, podľa ktorého má byť výrubové konanie ešte pred územným rozhodnutím. Po umiestnení stavby je výrubové konanie čisto formálna vec. Zo stavebných konaní je vylúčená verejnosť, okrem tej, ktorá sa zúčastnila posudzovania vplyvov územného plánu zóny na životné prostredie. Tento postup nahráva iba developerom, nie verejnosti. V septembri sa na zastupiteľstve prerokoval návrh poslanca Matušeka – rozdeliť komisiu územného plánovania a životného prostredia na dve samostatné. Argumenty kolegov poslancov boli miestami nepravdivé, zavádzajúce, až hlúpe, napr. čo má územné plánovanie spoločné so životným prostredím? Podľa mňa všetko. Pýtam sa: kde je tu verejný záujem? Cui bono?

 

Vydanie: November 2020