Ružinovskí poslanci: Čo ľudí najviac trápi a čo by chceli zmeniť

Leto je obdobie, kedy majú ľudia viac času byť vonku a všímať si, čo by vo svojom okolí potrebovali zmeniť, upraviť alebo vybudovať. Zaujímalo nás, s čím sa na našich poslancov obracajú obyvatelia našej mestskej časti najčastejšie? 

 

Nikolaj Gečevský, SME Ružinov (Prievoz)

Väčšina otázok sa týka nových stavieb, nepretržitých kolón a, samozrejme, za veľký problém považujú poškodené cesty a chodníky. Snažíme sa riešiť to s kompetentnými zamestnancami miestneho úradu a postupne odpovedať. Myslím si, že naša mestská časť aj v tomto napreduje systematicky. Robiť zmeny si vyžaduje pomerne veľkú legislatívnu prácu s rôznymi povoleniami, a aj to je dôvod, že niečo trvá dlhšie a niečo kratšie. Počúvame, čo ľudí trápi, rozprávame sa s nim, snažíme sa im pomôcť a vysvetľovať im jednotlivé procesy. Je totiž veľmi ľahké podľahnúť zjednodušeniam, ktorých sú sociálne siete plné. Mnohé veci, ktoré by sme chceli vyriešiť, však vyžadujú legislatívne zmeny a to už nie je v našich rukách. Pôsobím aj ako veliteľ dobrovoľných hasičov v Ružinove a príliš často vídam ľudí, ktorí práve v tej chvíli zažívajú chvíle také ťažké, že si to často ani nevieme predstaviť. Človeka to naučí obrovskej pokore. Vážim si, že vďaka spolupráci s mestkou časťou sme tu pre tých, ktorí nás potrebujú. 

 

Peter Herceg, Team Vallo pre Ružinov – juh (Pošeň)

Dostal som mnoho otázok ohľadom kúpy rozbitého parkoviska vedľa Štrkoveckého jazera za 2,2 milióna eur od firmy Urbicom a.s. Kúpu schválilo miestne zastupiteľstvo v júni. Občania sa ma pýtali, prečo som spolu s ďalšími 10 poslancami klubov Team Vallo pre Ružinov – juh a sever kúpu nepodporil. Chceli sme predmetný pozemok odkúpiť, ale nie za prehnanú cenu. Znalecký posudok pre náš miestny úrad totiž určil výšku ceny pozemku na pol milióna eur a posudok developera bol na sumu 1,2 milióna, teda stále oveľa menej, ako bola navrhnutá cena. Vlastníci páni Rehák a Struhár vlastnili pozemok 14 rokov, pričom nikdy na ňom nezískali súhlas na výstavbu. Navyše Ružinov obstaráva územný plán zóny Štrkovecké jazero, ktorý sa blíži k svojmu záveru a preferovaný variant by neumožňoval výstavbu. A teda aj nemožnosť veľkej stavby mala byť zohľadnená v adekvátne nižšej cene. Keď už napokon Ružinov pozemok kúpil, bude ešte potrebné nájsť ďalšie financie na stavbu starostom zamýšľaného dvojpodlažného parkovacieho domu.

 

Maroš Mačuha, Tím Ružinov (Ostredky)

Trápia nás spoluobčania, ktorí posilnení alkoholom v lepšom prípade vyspevujú pod oknami, v tom horšom si oplzlo nadávajú. Veľká téma sú trávniky. Keď je sucho, trávnik prakticky nerastie. Po intenzívnom daždi naraz vyrastie trávnik v celom Ružinove a je nad sily MČ naraz pokosiť také rozsiahle plochy. Na vybraných plochách však nezaškodí, ak je kosená menej a doprajeme prírode viac priestoru. Po letnej búrke je bežným javom, že spadne konár, alebo celý strom. Preto treba na úrad nahlasovať poškodené stromy, aby mohli byť orezané. Problémom je aj znečisťovanie chodníkov spadanou vegetáciou zo stromov. Napr. kvety sofory sú lepkavé a po rozšliapaní vytvoria mazľavú hmotu.

Na Dulovom námestí si niektorí obyvatelia všimli šváby. Je pravda, že tam žijú už roky, pričom dôvody môžu byť napr. tuláci, ktorí tu nechávajú zvyšky potravy, alebo holuby, ktorým pani z okolia denne sype namrvené pečivo. Ale aj keď je čo meniť, zlepšovať, Ružinov stále patrí k najatraktívnejším častiam Bratislavy.

 

Ing. Peter Strapák, Team Vallo pre Ružinov – sever (Trnávka)

Občania nás poslancov vnímajú ako zástupcov miestneho úradu a preto sa na nás obracajú s požiadavkami. Niekedy sú to dotazy na kosenie, ozrezy stromov alebo celé suché stromy, pretože práve sú to témy, ktoré sú viditeľné. Inokedy je to čistota ulíc a ciest, alebo ich opravy, výtlky a výmoly, ktoré strpčujú život. Mladé rodiny s deťmi chcú zase riešiť ihriská, ich obnovu, alebo pred letom boli časté otázky ohľadom prijímania detí do škôl či škôlok. Za posledné týždne najčastejšia téma je medializované znečistenie podzemných vôd z Istrochemu. Spravili sme odbery v studniach a vo výsledkoch boli v štyri studne na Trnávke pozitívne na znečistenie z Istrochemu. Je to tak závažná situácia, že úrad verejného zdravotníctva odporúča každému v severnej časti Trnávky nepolievať ovocie a zeleninu vodou zo studne. Komunikujeme problém na ministerstvo životného prostredia, ktoré má zhodnotiť, čo to znečistenie znamená pre zdravie občanov. O výsledkoch budem opäť informovať obyvateľov Trnávky.

 

 

Vydanie: September 2020