Ružinovskí poslanci: Čo chceme pre Ružinov v roku 2021

V čase uzávierky tohto čísla Ružinovského Echa sa pripravoval rozpočet na 2021. Koronakríza ovplyvnila aj to, koľko peňazí budú mať obce k dispozícii. Pýtali sme sa našich poslancov, čo aj v takejto situácii považujú za svoje rozpočtové priority.

 

Michaela Biharyová a poslanci za Tím Ružinov Eva Bacigalová, Mária Barancová, Marcela Kulifajová, Maroš Mačuha, Jozef Matúšek, Martin Patoprstý a Vlado Sirotka

Za posledný rok sme sa ako poslanci klubu Tím Ružinov stretli s rôznymi komentármi zo strany iných poslancov, ale aj v internetovom prostredí na našu adresu v súvislosti s hlasovaním, či už pri kúpe pozemkov, ale aj v iných prípadoch. Ako poslanci sme vždy hlasovali čestne, v súlade s naším vlastným presvedčením a v záujme Ružinovčanov. Pri zostavovaním budúcoročného rozpočtu, našich plánov, podnetov a návrhu do rozpočtu máme na pamäti najmä dobro obyvateľov našej mestskej časti a snažíme sa splniť sľuby, ktoré sme pred voľbami dali. Budúci rok máme za cieľ pokračovať v rekonštrukciách komunikácií, starostlivosti o seniorov, budovaní kapacít materských a základných škôl, skrášľovať okolie, rekonštruovať verejné priestranstvá a iné. Naše priority sa snažíme preniesť aj do návrhu rozpočtu. Tento rok bol ťažký pre nás všetkých, ale dúfame, že budúci rok bude omnoho lepší a bude možné v čo najväčšej miere využiť kapitálové výdavky na rekonštrukcie, budovanie a zveľaďovanie celého Ružinova.

 

Michal Gašaj a poslanci za Sme Ružinov Nikolaj Gečevský, Petra Kurhajcová, Matúš Méheš, Michal Vicáň

Tak ako iné mestá a obce, aj nás postihla pandémia. Napriek tomu sa budeme snažiť, aby sa dostalo čo najviac prostriedkov do oblasti bezpečnosti, školstva, športu a sociálnych služieb na podporu seniorov. V hľadáčiku máme modernizáciu oboch domovov dôchodcov, výstavbu nájomných bytov, rekonštrukciu 2 bežeckých dráh, opravu niekoľkých detských ihrísk, podporu škôl vo forme rekonštrukcie striech a telocviční a dokončiť rekonštrukciu požiarnej zbrojnice. Na to však najskôr potrebujeme stavebné projektové dokumentácie a táto činnosti je v plnom prúde. 90% z toho, čo sme vymenovali, je už v procese projektovania. Niektoré investičné akcie sú naozaj náročné, a preto sa paralelne s tvorbou projektových dokumentácii píše množstvo projektov so žiadosťami o externé finančné prostriedky, akými sú žiadosti o eurofondy či dotácie zo štátneho rozpočtu. Veríme, že presadíme aj peniaze na zabezpečenie kultúrnych, športových a spoločenských akcií, ktorých sme sa tento rok kvôli pandémii museli vzdať.

 

Peter Herceg a poslanci za Team Vallo juh Monika Ďurajková, Martin Ferák, Ivan Kraszkó, Katarína Šimončičová, Lucia Štasselová

Ako kluby Team Vallo v rozpočte 2021 v oblasti životného prostredia chceme podporovať intenzívnu výsadbu stromov, profesionálnu starostlivosť o zeleň a dreviny, opatrenia na zmiernenie dopadov zmeny klímy (spájanie stromov do zelených pásov, vodozádržné opatrenia) a do rozpočtu budeme presadzovať aj financie na vybudovanie kanalizácie na Pálenisku.

Čo sa týka dopravy, požadujeme rýchlejšie budovanie cyklochodníkov a cyklotrás (prepojenie I. Horvátha – Seberíniho-V.F. Bystrého), budovanie garážových domov, masívnejšie opravy ciest a chodníkov (napr. Exnárova/Mlynské Luhy, Stachanovská, Seberíniho, Šándorova, Beckovská, Svidnícka, Kladnianska, Sabinovská), dobudovanie bezbariérových priechodov pre chodcov. V oblasti verejných priestorov, požadujeme architektonickú súťaž a projekt pre revitalizáciu trhoviska Miletičova a revitalizáciu Radničného námestia v Prievoze.

 

Peter Strapák a poslanci za Team Vallo - sever Kamil Bodnár, František Bolgáč, Boris Čechvala, Marek Machata

Chceme presadiť aj vybudovanie pumptracku alebo skateparku, keďže priestor pre takýto druh športu a pohybu v Ružinove absentuje. Čo taktiež absentuje, je bezbariérové detské ihrisko a sociálna výdajňa potravín pre sociálne slabé rodiny a seniorov. Požadujeme navýšiť financie na agendu ľudí bez domova. V oblasti kultúry chceme presadiť financie na rekonštrukciu knižníc napr. Bachovej, kde je potenciál vytvoriť modernú koncepciu s verejnými priestormi a presadiť financie pre DK Trnávka tak, aby bol kultúrny dom spojazdnený čím skôr. V oblasti územného plánovania požadujeme zrýchliť obstarávania územných plánov zón (Štrkovecké jazero od 2007, Bajkalská-Drieňová od 2010, Ostredky od 2013 a ostatné) a urbanistických štúdií. Od začiatku volebného obdobia žiadame o urgentné riešenie akútnej situácie s nedostatkom miest v školách a škôlkach v Ružinove zvyšovaním financií. V tomto roku sa schválil investičný úver v sume 15 miliónov EUR. Pevne veríme, že tieto peniaze nebudú použité len na odkupovanie pozemkov, ale vďaka týmto peniazom Ružinovčania uvidia vo svojom okolí konkrétne zmeny k lepšiemu.

 

 

Vydanie: December 20 - Január 21