Ružinovské miľníky: Spevácky zbor Cantus má 40 rokov

Má viac ako 40 členov a na scéne pôsobí už štyri dekády. Reč je o speváckom zbore Cantus, ktorý pri príležitosti tohto výročia chystá pre verejnosť výnimočný koncert. Ako vznikol, akým piesňam sa venuje a kde vystupoval? Pre Ružinovské Echo porozprávali jeho zakladatelia.

Umenie, radosť, potešenie, priateľstvo či úsmev a kultúra – to všetko sa snúbi v jednom hudobnom telese. Miešaný spevácky zbor Cantus pôsobí pri Dome kultúry Ružinov už od roku 1984. „Keď sme hľadali názov, náš prvý predseda so záujmom o stredovekú históriu zisťoval, aký názov by zbor mohol mať. Uvažoval aj o pomenovaní Ister, čo je odvodené od názvu rieky Dunaj. Napokon však vznikol Cantus, čo v latinčine znamená pieseň,“ hovoria Anton Kováč a Stanislav Fides, predseda a podpredseda občianskeho združenia Pro Cantus. Zbor vznikol na podnet prvého riaditeľa domu kultúry, viacerí členovia prišli z iných zborov, časť z Lúčnice. Dirigentskej paličky sa ujal pán Daněk. Odvtedy sa v zbore vystriedali viacerí dirigenti. Tým súčasným je Juraj Jartim.

V súčasnosti má zbor 42 členov, najmladšia členka má 45 rokov, najstarší 82. „Mali sme aj člena, ktorý spieval do veku 88 rokov,“ spomínajú. A či je o pôsobenie v zbore záujem? Veru je, sami priznávajú, že konkurz nemali už 20 rokov, dvere pre nových záujemcov majú otvorené: „Kto chce spievať, je vítaný. Môže sa prísť pozrieť na skúšku alebo na koncert. Ak sa mu to zapáči, stačí nás kontaktovať,“ dodávajú.

Práve Antonovi Kováčovi a Stanislavovi Fidesovi sa spev tak zapáčil, že v zbore pôsobia celé štyri dekády. „Napokon som si v zbore našiel aj manželku,“ prezrádza s úsmevom na tvári muž, ktorý stojí na čele telesa. Jeho kolega zase prízvukuje, že tolerancia a podpora rodiny je mimoriadne potrebná. Veď Cantus neúčinkuje len na slovenských pódiách, ale má za sebou vystúpenia aj na tých zahraničných. „Spievali sme v Bulharsku, Česku, Chorvátsku, Dánsku, Grécku, ale aj v Taliansku, Rakúsku, viackrát sme boli vo Francúzsku na výmenných zájazdoch. Dokonca si pamätám, že keď francúzsky zbor účinkoval v DK Ružinov, záujem bol taký veľký, že ľudia sedeli na zemi,“ spomínajú na veľké úspechy kolegov, ale aj na tie svoje. Všetko sa dialo za výdatnej pomoci Cultusu Ružinov aj mestskej časti Ružinov. To, že je obľúbený u verejnosti, potvrdzuje aj to, že so zborom nie raz vystupovali aj umelci svetového mena ako Ľubica Vargicová, Dalibor Jenis, Peter Mikuláš, súrodenci Dvorskí či iní poprední operní speváci.

Poslednou veľmi vydarenou zahraničnou aktivitou Miešaného speváckeho zboru Cantus bola účasť na Festivale B. M. Černohorského v českom meste Nymburk, kde pod taktovkou svojho dirigenta Juraja Jartima uviedol zbor koncert k 200. výročiu narodenia slávneho českého skladateľa Bedřicha Smetanu. Celá táto aktivita bola realizovaná vďaka finančnej podpore z Fondu na podporu umenia, ale aj podpory mestskej časti Ružinov.

Popri a cappella skladbách Cantus spieva aj vokálne inštrumentálne kompozície. Už teraz pripravujú koncert, ktorý bude patriť medzi jeden z najdôležitejších. V Dome kultúry Ružinov vystúpia 25. októbra pri príležitosti 40. výročia jeho vzniku: „Dramaturgia je už pripravená. Bude to kombinácia nového aj staršieho, pripravujeme atraktívny program, čomu sme podriadili aj výber. Teraz nás čaká už len tvrdá práca.“ Vstup bude bezplatný, zbor sľubuje úžasný umelecký zážitok. Vlastne tak, ako na každom koncerte. Lebo bez lásky k spevu sa spievať nedá. „A kultivácia spoločnosti je mimoriadne potrebná. Navyše, spev nám priniesol krásne zážitky,“ hovoria. Taký čaká všetkých návštevníkov aj v októbri v DK Ružinov.

 

Vydanie: Júl - August 2024