Ružinovské chodníky majú patriť v prvom rade chodcom

Mestská polícia od začiatku tohto roka intenzívnejšie kontroluje, či vodiči  pri parkovaní na chodníku dodržiavajú voľnú plochu najmenej 1,5 metra.

Od začiatku tohto roka do konca októbra sme v rámci celej Bratislavy  zaevidovali 4 922 priestupkov, kedy vodiči nenechali predpísanú voľnú  šírku chodníka. Pričom za celý minulý rok sme zaznamenali 4 303 takýchto priestupkov. Za desať mesiacov tohto roka sme v rámci celej Bratislavy  teda zaevidovali o takmer 15% viac priestupkov ako za celý rok 2015.  Mestská časť Bratislava – Ružinov je pritom na druhom mieste v počte  zistených nedovolených státí na chodníkoch. Najviac takýchto priestupkov sme zaznamenali v Starom Meste, v Ružinove zaevidovali mestskí  policajti 908 porušení. V porovnaní s celým minulým rokom ide  v Ružinove už za prvých 10 mesiacov tohto roka nárast o vyše 25%.  Najviac priestupkov (233) sme zistili na Ružinovskej ulici.  Na približne polovicu nesprávneho parkovania na chodníkoch  v Ružinove nás upozornili občania. Ďalšie priestupky zistili príslušníci  mestskej polície v rámci bežného výkonu služby, prostredníctvom nášho  kamerového systému alebo sme obdržali požiadavky z Policajného  zboru.

Chodník je určený v prvom rade pre chodcov, nie pre autá. Pokiaľ vodič  nenechá na chodníku dostatočný priestor, ohrozuje tým všetkých chodcov a najmä tých, voči ktorým je treba byť obzvlášť opatrní. Napríklad  rodičov s kočíkmi, nevidiacich alebo osoby na invalidnom vozíku. V prípade, že vodič nenechá voľnú šírku chodníka najmenej 1,5 metra, môže  mestská polícia uložiť blokovú pokutu do výšky 50 €.

Ľubomíra Miklovičová, hovorkyňa Mestskej polície Bratislava

ilustračné foto Milan Stanislav

Vydanie: December 2016