Ružinov sa môže stať vzorom pre iné obce

V časopise Ružinovské ECHO vám postupne predstavujeme všetkých poslancov miestneho zastupiteľstva. Dnes poslanec Mgr. KAMIL BODNÁR

Pochádzate zo Stropkova a Ružinov ste si vybrali ako miesto, kde chcete žiť. Prečo práve tu?

Bratislava dáva oveľa viac možností na sebarealizáciu nielen pre mňa, ale ja pre moju rodinu. Deti majú viac možností štúdia, rozvíjania športových aktivít, koná sa tu oveľa viac akcií pre ne, ale aj pre dospelých. Umiestnenie Bratislavy je ideálne aj kvôli blízkosti troch susedných štátov, čím sa možnosti ešte viac rozširujú. Ružinov je výnimočný v tom, že má všetky spomínané veci na tej najvyššej úrovni. Koniec-koncov, terajší aj bývalý starosta ako mimobratislavskí rodáci si tiež vybrali Ružinov ako svoj domov.

Prednedávnom ste predložili návrh na zvýšenie miery transparentnosti a poslancov oslovil natoľko, že ho dokonca ešte rozšírili. Chceli by ste, aby sa Ružinov v tomto stal vzorom aj pre zvyšok Bratislavy?

Ružinov sa týmto môže stať vzorom pre všetky samosprávy, nielen pre bratislavské mestské časti, nie je totiž zvykom nechať si "nahliadať do kuchyne" v takejto veľkej miere. Odmeny poslancov nielen za zastupiteľstvá, ale aj za členstvá v predstavenstvách a dozorných radách ružinovských organizácií budú občanov zaujímať asi najviac. Zverejňovať sa budú životopisy starostu, poslancov a riaditeľov organizácií samosprávy, dokonca aj pracovný program starostu a vicestarostov a informácie o počte voľných miest v zariadeniach sociálnych služieb a v materských školách.

Navrhol som tiež, aby ružinovský úrad zverejňoval zmluvy a faktúry v takej forme, aby ich mohol ktokoľvek oveľa jednoduchšie vyhľadať a skontrolovať a tak presne vedel, ako sa nakladá s financiami mestskej časti, na ktoré sa občania skladajú zo svojich daní a poplatkov. Pri spracovaní tohto návrhu som si všimol, že internetová stránka Ružinova neponúka možnosť získať informácie pre slabozrakých občanov, preto aj to je súčasťou schváleného návrhu, lebo aj oni majú právo mať ich v prijateľnej forme.

Jednou z komisií, v ktorých pôsobíte, je komisia na ochranu verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcií verejných funkcionárov. Význam tejto komisie vo vzťahu ku starostovi a iným funkcionárom, ktorí majú aj exekutívne úlohy, je zrozumiteľný, ale čo je úlohou komisie vo vzťahu k poslancom?

Úlohou komisie je kontrolovať terajších, ale aj bývalých poslancov, či ich nadobudnutý majetok počas "poslancovania" reálne odráža výšku ich príjmu. V komisii sme začali hneď zostra, pretože jeden bývalý poslanec pochybil a momentálne sa riešia následky v podobe pokuty. Keďže v komisii sú zástupcovia rôznych strán a klubov, krížová kontrola je optimálna.

V čom vidíte špecifiká našej mestskej časti v porovnaní s ostatnými?

Krásna príroda priamo v mestskej časti, dobrá infraštruktúra s možnosťou rýchlo sa dostať do centra, ale aj von z mesta, blízkosť všetkých dôležitých služieb robia z Ružinova najlepšie miesto na bývanie. Keď nedovolíme zastavať každý pozemok niektorými sebeckými developermi, ešte dlho nik Ružinov neprekoná.

Vašim domovským obvodom je Štrkovec. Čo považujete za najdôležitejšie
riešiť v tejto časti Ružinova?

V prvom rade budem zásadne proti nezmyselnej výstavbe výškových budov pri Štrkoveckom jazere, kde okrem rekonštrukcie rozpadávajúceho sa hotela budem len za zachovanie jeho rekreačnej funkcie, obnovu oddychových zón a detských ihrísk a verím, že sa podarí dotiahnuť získanie pozemkov vedľa Areálu hier Radosť. Na Štrkovci som vytipoval niekoľko pozemkov, kde je možná výsadba stromov a podal som konkrétny návrh, lebo stromy v meste sú dôležitou zložkou lepšieho životného prostredia. Spomeniem jeden z mojich nedávnych mininávrhov, aby detské toalety mali aj príslušné detské zariadenie, vrátane prebaľovacieho pultu, čo už bolo zrealizované a je to praktické pre rodičov s malými deťmi. Podal som niekoľko podnetov na opravu konkrétnych chodníkov, ciest a parkovísk. Celý svoj obvod som si doslova viackrát obehal s manželkou a spolu sme zaznačovali, čo a kde je potrebné opraviť.

Čo sa Vám za prvý rok pôsobenia v ružinovskom zastupiteľstve podarilo presadiť?

Okrem už spomínaného som navrhol, aby Ružinovské Echo informovalo ružinovských seniorov o tom, že majú nárok na dotovanú stravu, pretože až 2000 z nich ju nevyužíva. Vypátral som, že špeciálny prokurátor Kováčik užíval dlhý čas ružinovský nájomný byt za smiešnu sumu, pričom ten je určený napr. pre učiteľov. Podal som aj možno kontroverzný návrh na výsadbu stromov pred nelegálnymi bilbordmi, ktoré nie je možné len tak odstrániť, ale dlhé obdobie sa s tým nič nerobí. Ako predseda dozornej rady Ružinovského podniku VPS som predstavenstvu navrhol odstránenie bilbordov na trhovisku Miletičova a už teraz máme zopár návrhov na skrášlenie tejto kultovej časti Bratislavy. Súčasťou bude samozrejme výsadba zelene a prezentácia predávaného tovaru na prilákanie ďalších zákazníkov. Tiež som presadil transparentnejšie súťaže, aby sa VPS postavila na nohy po dlhoročnom nesprávnom manažovaní, súčasťou bol aj presadený návrh na zverejňovanie zápisov zo stretnutí predstavenstva a dozornej rady, aby sme VPS otvorili verejnosti, a tak ju mohli oveľa viac kontrolovať.

Na záver jedna tematická otázka... O niekoľko dní oslavujeme 30. výročie Nežnej revolúcie. Keď si porovnáte, ako by vyzeral váš každodenný život v minulom režime a ten dnes, za čo ste najviac vďačný?

Časť základnej školy som prežil v minulom režime, takže v malej miere viem porovnať niektoré veci. Som vášnivý cestovateľ s otvorenou mysľou. Takže cestovanie, sloboda podnikania, prejavovania názoru, prístup k zahraničnému tovaru a službám, otvorené možnosti na sebarealizáciu by mi v minulom režime chýbali najviac. Ako školák som v minulom režime často stál v rade na mäso, ale tiež na hraniciach, keď sme cestovali len do Poľska, dnes to je všetko úplne inak a tak je to správne. Vážme si slobodu a dokončime revolúciu v našich hlavách.

 

Vydanie: November 2019