Ružinov poskočil v transparentnosti

Prehľadný a otvorený Ružinov. To je spoločný cieľ ružinovskej samosprávy a organizácie Transparency International Slovensko, ktoré pred dvoma rokmi rozbehli spoluprácu. Tá už priniesla aj prvé výsledky. Najprv Ružinov postúpil o 51 miest v rebríčku zverejňovania zmlúv na internete a najnovšie si polepšil o takmer 30 miest v rebríčku Otvorená samospráva.

Rebríček Otvorená samospráva porovnáva tých 100 najväčších na celom Slovensku. Ružinov sa za dva roky podľa Transparency zlepšil vo viacerých oblastiach a obsadil tak 27. miesto. „Mestská časť začala zverejňovať materiály zo zastupiteľstiev a komisií. Občan tak vidí, na základe čoho sa rozhodujú poslanci. Pred dvoma rokmi Ružinov nemal na webe zverejnený rozpočet, čo je základný dokument z pohľadu stability mesta a teraz sme ho tam našli,“ uviedol príklady v zlepšení riaditeľ Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš. V rebríčku Otvorená samospráva Transparency hodnotí 11 oblastí: prístup k informáciám, účasť verejnosti na rozhodovaní, verejné obstarávanie a zabezpečovanie služieb, predaj a prenájom majetku, rozpočet, dotácie a granty, byty a sociálne zariadenia, personálna politika, etika a konflikt záujmov, územné plánovanie a stavebný úrad, obecné podniky a investície. „Chcem aby sme zverejňovali všetko, čo je možné a ľudia, keď majú záujem o akúkoľvek verejne dostupnú informáciu, aby si ju našli našom na webe,“ povedal starosta Ružinova Dušan Pekár (KDH).

Ružinov na štvrtom mieste v Bratislave

Najväčším skokanom rebríčka v Bratislave bola Devínska Nová Ves. Tej sa podarilo zlepšiť o 63 miest, no na väčšie mestské časti ešte nedosiahla. Petržalka si vedúcu pozíciu v Bratislave obhájila, za ňou nasleduje Staré mesto a Ružinov. Ten si pozíciu v celkovom hodnotení zlepšil aj vďaka uverejneniu spôsobu vyberania bytov a grantov. „Ružinov má veľmi dobre spracovaný systém dotácií. Sú uverejnené kritéria, na aké oblasti sú vyhlásené dotácie a taktiež Ružinov zverejňuje na svojom webe, kto dotácie nakoniec dostal,“ uviedol na margo grantov Gabriel Šípoš. „Teším sa, že Transparency International ocenila prehľadnosť našich grantov“ povedal zástupca starostu Ján Buocik (SDKÚ-DS), jeden z tvorcov všeobecne záväzného nariadenia o grantoch. Transparency pozitívne ohodnotila aj spoluprácu Ružinova s portálom odkazprestarostu.sk. Ružinovčania naň môžu nahlasovať nedostatky vo svojom okolí, momentálne je ich tam 93. Z nich sa podarilo mestskej časti už vyriešiť vyše 40.

Kde ešte zabrať?

Na to, aby si Ružinov ešte polepšil svoje hodnotenie v rebríčku o dva roky, musí ešte na niektorých veciach popracovať. Napríklad pri zverejňovaní neobsadených pracovných pozícií. Na webe nájdete výzvy na ich obsadenie. „Privítali by sme, aby tam boli podrobnejšie informácie o tom, ako súťaž prebehla, kto všetko sa jej zúčastňoval a prečo vyhral,“ odporučil Ružinovu Šípoš. Ďalšou oblasťou, kde by sa Ružinov mohol zlepšiť, je podľa Transparency predávaný majetok. „Ružinov zverejňuje veľmi dobre informácie o tendroch, keď niečo nakupuje, tak by podľa nás bolo veľmi dobre, ak by podobne zverejňoval aj informácie o majetku, ktorý predáva,“ objasnil ďalšie odporúčanie Šípoš. „V rozpočte na rok 2013 sme vyčlenili aj položku na novú web stránku mestskej časti, pretože súčasná je už zastaralá a s obmedzenými možnosťami. Verím, že sa tak zlepšíme aj v zverejňovaní ďalších informícií,“ uviedol starosta Ružinova Dušan Pekár. Ďalším odporúčaním organizácie Transparency je prijatie etického kódexu zamestnancov miestneho úradu a tých, ktorí pracujú v podnikoch mestskej časti. Takýto už majú napríklad volení funkcionári, teda starosta a poslanci. Či sa Ružinovu podarí poskočiť o ďalšie priečky a dobehnúť tak napríklad Petržalku, sa dozvieme až o dva roky pri novom rebríčku Otvorenej samosprávy.

Marianna Šebová

Vydanie: Január - Február 2013