Ružinov nezabúda

Významný disident, zakladateľ filmového festivalu, hudobný skladateľ, mykológ, ale aj človek, ktorý stál pri zrode dnešného Ružinova – toto všetko sú osobnosti, ktoré získali ocenenie mestskej časti a Ružinovčania si tak budú navždy pamätať ich mená.

„Keby som mal v sebe nenávisť, dávno by ma už zožrala zvnútra.“ Takto o sebe hovorí Silvester Krčméry v úspešnom divadelnom predstavení SND Nepolepšený svätec.

Silvester Krčméry je jednou z najvýznamnejších osobností protikomunistického disentu a podzemnej cirkvi a býva nazývaný aj slovenským Solženicynom. Po zatknutí ŠtB v roku 1951 strávil ešte pred konaním súdu dva roky na samotke, pretože nechcel podpisovať falošné protokoly. Priznanie viny aj neskoršiu milosť prezidenta odmietol. Bol odsúdený za vlastizradu na 14 rokov. Po prepustení z väzenia pôsobil dvadsať rokov v nemocnici v Podunajských Biskupiciach a až do svojej smrti žil v Ružinove, kde je aj pochovaný.

Ďalším z ocenených je Ružinovčan Pavol Lím. Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm, ktorého je zakladateľom, dnes pozná takmer každý. Korene festivalu siahajú až do roku 1973, v roku 1991 sa pretransformoval na súťažný festival. V roku 2014 mu vtedajší francúzsky prezident Francois Hollande udelil najvyššie štátne vyznamenanie Rád rytiera Čestnej légie.

Ďalšími ocenenými sú hudobný skladateľ, muzikológ, dirigent a pedagóg na VŠMU a na Konzervatóriu v Bratislave Ľuboš Bernáth, zakladateľ mykologickej spoločnosti na Slovensku Ján Magál a Eduard Sýkora, ktorý pôsobil v podniku na dodávku vôd pre výstavbu novovznikajúcich ružinovských sídlisk.

zdroj: archív SND, archiv SND, foto Radovan Dranga

 

Vydanie: Február 2021