Ružinov má schválený rozpočet na rok 2017

So sumou 31 573 917 eur v príjmovej aj výdavkovej časti bude hospodáriť mestská časť Ružinov v roku 2017. Rozpočet schválili miestni poslanci na decembrovom zastupiteľstve.

Priamo na zastupiteľstve poslanci urobili v navrhovanom rozpočte menšie úpravy. Na návrh poslanca Martina Vojtašoviča bola Cultusu Ružinov, a.s. znížená dotácia o približne 60 000 eur, pričom táto suma poputuje do rezervného fondu mestskej časti. Druhú zmenu navrhla poslankyňa Katarína Šimončičová a to prerozdeliť sumu 50 000 eur, ktorou pôvodne mal Ružinov prispieť na obnovu Domu smútku v Prievoze, čo poslanci neschválili, na rekonštrukciu chodníkov a budovanie cyklochodníkov. V roku 2017 bude Ružinov pokračovať v kompletných výmenách povrchov ciest a chodníkov, vyčlenených je na to viac ako 600 000 eur. Plánovaná je rekonštrukcia ciest na príklad na ulici Staré záhrady, Na úvrati, na Bencúrovej, Mraziarenskej či Ružomberskej ulici. Samospráva tiež vybuduje nové cyklochodníky spolu za 60 000 eur. Ružinov plánuje v tomto roku aj rekonštrukciu detských ihrísk na Miletičovej a Raketovej ulici spolu za 120 000 eur a opraví aj zariadenie detského ihriska v Areáli hier Radosť na Štrkovci. Mestská časť chce tiež dokončiť rekonštrukciu lôžkového oddelenia Domova dôchodcov na Pažítkovej ulici. Samospráva chce pokračovať v rekonštrukciách rozvodov elektriny a osvetlenia v materských a základných školách, ako aj zatepľovaní niektorých z nich. Rekonštrukcia čaká aj Knižnicu Ružinov na Tomášikovej ulici.

NOVÉ MIESTA PRE ŠKÔLKAROV

V roku 2017 chce samospráva vytvoriť viac ako 50 nových miest pre škôlkarov. Tie vzniknú prerobením služobného bytu v materskej škole Prešovská a dve nové triedy vzniknú v budove Základnej školy Borodáčova. „Rozširovanie kapacít materských škôl patrí naďalej medzi naše priority, pretože záujem o ružinovské škôlky je stále veľký,“ povedal starosta Ružinova Dušan Pekár. V riešení je tiež rekonštrukcia ďalších služobných bytov v MŠ Exnárova, MŠ Bancíkovej a MŠ Prešovská. Vzniklo by tak ďalších približne 35 nových miest pre škôlkarov. Za uplynulých 7 rokov mestská časť Ružinov vytvorila viac ako 200 nových miest v predškolských zariadeniach. Použila na to peniaze zo svojho rozpočtu a v jednom prípade z dotácie ministerstva školstva. V najbližšom období nebude môcť samospráva čerpať niektoré dotácie kvôli nesprávnemu postupu pri prihlásení niektorých zamestnancov miestneho úradu do Sociálnej poisťovne. „Mestská časť si strelila gól do vlastnej brány. Každý žiadateľ o takéto financie musí predložiť potvrdenie od Inšpektorátu práce, o tom, že neporušil zákaz nelegálneho zamestnávania. V tomto prípade ho Ružinov asi nedostane,“ vyjadril svoje obavy ružinovský poslanec Martin Vojtašovič. „Vyvodili sme dôsledky voči osobe, ktorá pochybila. Budeme sa snažiť získavať prostriedky na rozvoj Ružinova nie len z nášho rozpočtu, ale aj z iných mimorozpočtových zdrojov. Takto máme v pláne postupovať aj pri rozširovaní kapacít našich škôlok,“ uviedol starosta Ružinova. V posledných siedmych rokoch Ružinov rozširoval kapacity materských škôl najmä rekonštrukciou ich priestorov. V niektorých prípadoch išlo o prerábanie služobných bytov, nevyužívaných práčovní, skladov či ateliérov. Pred štyrmi rokmi samospráva v materskej škole Západná prerobila jeden celý pavilón, ktorý bol predtým prenajatý a vybudovala tam dve nové triedy pre škôlkarov.

Autor: Marianna Šebová

Vydanie: Január - Február 2017