Ružinov má ďalšie divadlo: Čo si herci napíšu, to si aj zahrajú

Keď prišli herci, na ktorých predstavenia ste boli zvyknutí chodiť na takzvanú Adyloď, o divadelnú strechu nad hlavou, nezúfali a našli si nové útočisko. Dnes ich nájdete pod názvom Divadlo pART of ART v ružinovskom Spoločenskom dome Nivy, kde našli nové pôsobisko. 

Oľga Belešová, Roman Pomajbo, Števo Martinovič a Karin Haydu. Taká je zostava umelcov, ktorá od polovice marca našla nový domov práve v našej mestskej časti. Prečo v SD Nivy? Odpoveď je vraj jednoduchá. „Ako malé, 8-ročné dievčatko, som chodila do Ľudovej školy umenia na Súťažnej ulici 18 na dramatický odbor práve v týchto priestoroch. Začínala som v Divadle Ludus, ktoré tam sídlilo a teraz sa symbolicky kruh uzatvára,“ vysvetľuje Oľga Belešová, ktorú diváci poznajú aj z mnohých televíznych projektov. Rozhodnutie usadiť sa v Ružinove však pramenilo aj z príjemnej atmosféry, ktorú cítili v týchto priestoroch.

Neopakovateľný zážitok

Spoločne si divadelné hry aj píšu. „Sme autorské divadlo. Všetky naše hry sú komédie. Aj keď v súkromí v tejto ťažkej dobe pomáhame ľuďom, ktorí to potrebujú, musíme myslieť aj na radosť,“ objasňuje vždy dobre naladená herečka. Lebo, ako dodáva, zachovať si duševné zdravie, je mimoriadne dôležité. Veď aj divadlá boli dva roky pre pandémiu koronavírusu zatvorené. O to viac si váži, že diváci opäť začínajú chodiť do divadla. „Divadlo je pre herca najviac. Každé predstavenie je neopakovateľný zážitok, ktorý obohacuje herca aj diváka. Je to výmena energie medzi hľadiskom a javiskom,“ opisuje zase dôvod, prečo celú skupinu hranie na divadelných doskách tak napĺňa.

Úlohy priamo na telo

Vo svojom repertoári majú viacero hier – Zoznamka, Rita, Hra o (ci)tróny, Rozbité Vianoce, Baby na palube, či show jedného herca Ocko. Vidieť sa oplatí každú z nich. „Inšpiráciou je život okolo. To, čo žijeme, čo vidíme,“ hovorí. Každý divák si tak v hre nájde aj kúsok z toho svojho života, na ktorom sa môže zasmiať. Spoločne s hercami. Lebo aj také situácie v divadle vznikajú.

Dbajú preto nielen na samotné hranie ale aj dokonalú schopnosť improvizovať v spomínaných hrách. Na sfinalizovaní jednej komédie pritom pracujú celé týždne. „Nápad sa nosí v hlave aj niekoľko rokov. Samotná tvorba trvá jeden až dva mesiace. Keďže si divadelné hry v spolupráci s režisérom Viktorom Csudaiom a hudobníkom Mariánom Čurkom sami píšeme, tvoríme si ich priamo na telo,“ dodáva Oľga Belešová, ktorá sľubuje poriadnu dávku humoru. A na ktorú komédiu sa pôjdete pozrieť vy?

Program predstavení pART of ART nájdete na stránke Domu kultúry Ružinov. 

 

Vydanie: Máj 2022