Ružinov a jeho premeny: Človek za objektívom

Na tomto mieste ukazujeme ako sa menil Ružinov. Dnes si spravíme výnimku a okrem pohľadu na budovanie električkovej trate, by sme vám radi predstavili aj autora pôvodnej fotografie – Antona Šmotláka (1920 – 1979).

Na meno tohto fotografa ste mohli naraziť aj v knihe Polstoročie s Bratislavou Júliusa Satinského. „Rok 1979 – hneď v januári postihla Bratislavu veľká strata. Umrel Foto Šmotlák. Bol to dobrotivý paparazzo, na ktorého prítomnosť sme si zvykli v divadlách, na vernisážach a v televízii. Nevedno kedy prišiel o svoje krstné meno. Bratislava ho poznala už len ako Foto Šmotlák.“ Vyštudoval obchodnú akadémiu a neskôr právnickú fakultu.

Keďže bol výborný v stenografii, stal sa prvým slovenským tzv. komorným stenografom, ktorý zaznamenával dôležité rokovania a ním aj zostal až do príchodu magnetofónov. Neskôr sa začal venovať fotografii a jeho dielo predstavuje bratislavskú kultúrnu kroniku takmer troch desaťročí. Tvorbu tohto fotografa mohli obdivovať návštevníci na viacerých výstavách novinárskej a umeleckej fotografie - v Berlíne, Moskve, Paríži v New Yorku, na Kube, v Montevideu, ale aj na na svetových výstavách v Bruseli, Montreali a Tokiu.

Stránka Bratislava a jej premeny funguje už od roku 2017 a podarilo sa jej zozbierať množstvo zaujímavých záberov. Ak ste doma našli nejaké zaujímavé fotografie z Ružinova, aký bol pred rokmi, budeme radi, ak nám ich pošlete na fotky@ruzinov. sk, prípadne poštou na adresu Ružinovského echa (Mierová 21, Bratislava) s označením „Ružinov a jeho premeny“ a my ich radi zverejníme. 

 

Vydanie: December 20 - Január 21