Ružinov a inovácie: Čistejší vzduch pre deti v školách a škôlkach

Ružinov má rád inovácie. V minulom čísle Ružinovského Echa sme písali o pilotných projektoch, ktoré sa zameriavali na zníženie hlučnosti v triedach a optimalizovaní svetelnosti. Ďalším inovatívnym projektom, ktorý testujeme v rámci pilotného projektu, je čistenie vzduchu.

Každý deň sa nadýchneme približne 20-tisíckrát. To je rovnaké množstvo príležitostí, ako sa do nášho tela môžu dostať baktérie, kvasinky alebo plesne, ktoré ovplyvňujú to, ako sa cítime. Vynásobme si to ešte desiatkami tisíc druhmi plesní, s ktorými môžeme prísť do kontaktu a ktoré potom prenášame na oblečení či domácich zvieratách.

Bolesti hlavy, problémy s dýchaním, rôzne ekzémy... To sú najčastejšie situácie, ktoré človeka dostanú do ambulancie lekára. Dnes sa už takéto prejavy ochorení nevyhýbajú ani malým deťom. Plesne sa v interiéroch vyskytujú v ovzduší, môžu byť tiež sedimentované na povrchoch, kde sa často miešajú s prachom a pri utieraní sa iba viac rozptyľujú do priestoru.

Koncentrácia spór plesní v interiéri závisí najmä od ich koncentrácie vo vonkajšom prostredí, odkiaľ sa dnu dostávajú pri vetraní, na oblečení a obuvi alebo na zvieratách. Najväčšie množstvo spór v ovzduší je v jarných až jesenných mesiacoch, v zimnom období sú koncentrácie plesní v interiéri dokonca vyššie než v exteriéri. Človek nie je schopný vnímať spóry plesní čuchom ani zrakom. Postupne porastajú povrch, ale vtedy je už spravidla na prevenciu neskoro.

Práve tieto poznania inšpirovali mestskú časť pustiť sa do pilotného projektu analýzy ovzdušia v priestoroch niekoľkých našich školských zariadení. V čase uzávierky tohto čísla Ružinovského Echa sme v spolupráci s firmou Airlogy po prvotných analýzach nainštalovali v materských škôlkach na Budovateľskej, Haburskej 6, na ZŠ Kulíškova a v Cultuse Ružinov prvé štyri čističky vzduchu.

Zároveň budú do priestoru umiestnené aj špeciálne real-time senzory, ktoré budú do konca júna merať prašnosť v danom priestore a na základe získaných dát sa bude vyhodnocovať zlepšenie kvality prostredia.

 

Vydanie: Máj 2022