Rozpočet je schválený

Ilustračná fotografia. (Pixabay.com)

Februárové rokovanie ružinovského miestneho zastupiteľstva malo prívlastok dôležité. Poslanci mali na stole návrh rozpočtu. Ružinov totiž do roku 2018 vstupoval v rozpočtovom provizóriu.

Najdôležitejší bod, ktorý mali ružinovskí poslanci na programe, bol návrh rozpočtu mestskej časti na tento rok, keďže vlani v decembri ho neprijali. Starosta predložil rozpočet v nezmenenej podobe. Poslanci odhlasovali niekoľko pozmeňujúcich návrhov. Tým najviac diskutovaným bol presun 250-tisíc eur z kultúry do sociálnej oblasti. Poslanci schválili návrh na odobratie týchto financií spoločnosti Cultus Ružinov, a.s., konkrétne z prevádzky zariadení a vybraných kultúrno-vzdelávacích výkonov. „Rozpočet na tento rok bude oproti tomu minuloročnému veľmi dobrý. Pridávame na sociálne služby, čo považujem za dobrý krok. Celkovo bol tvorba rozpočtu dlhý a náročný proces,” uviedol Martin Vojatšovič, predseda finančnej komisie. Väčšina ružinovských poslancov je so schváleným rozpočtom spokojných, starosta ale nie. „Tento krok je pre kultúru v Ružinove likvidačný nie z pohľadu usporiadania podujatí, ale z hľadiska prevádzky spoločenských a kultúrnych domov. Týmto bude ohrozené fungovanie množstva súborov a divadiel, ktoré tu pôsobia. Ide napríklad o FS Karpaty, DFS Trávničiek, divadlá Tandem či Komédie a zastavených množstvo podujatí a aktivít, ktoré Cultus prináša pre Ružinovčanov zadarmo, či už sú to kiná pre seniorov, deti, vzdelávacie podujatia a mnohé iné,“ uviedol starosta Ružinova Dušan Pekár.

Ďalšia veľká zmena

Ružinov bude v roku 2018 pokračovať v kompletných výmenách povrchov ciest a chodníkov, budovaní cyklotrás, vyčlenených na to mal takmer 600-tisíc eur v kapitálových výdavkoch svojich rozpočtu. Návrhom poslankyne Kataríny Šimončičovej táto suma vzrástla o ďalších 710-tisíc €, ktoré na rekonštrukcie komunikácií a budovanie cyklotrás poputujú z rezervného fondu mestskej časti. „Pozrite sa, ako vyzerajú naše komunikácie. Chodníkov a cyklotrás máme v Ružinove málo, aj táto suma, ktorú sme schválili, je pre túto oblasť stále málo. Máme už pripravené projektové dokumentácie na konkrétne cesty, chodníky a cyklotrasy, čiže už len treba nájsť obstarávateľa a do konca roka práce zrealizovať,” objasnila Katarína Šimončičová. V tomto roku dostane nový povrch napríklad cesta na Súmračnej, Včelárskej, Štefunkovej a Kulíškovej, v úseku od Svätoplukovej po Kvačalovú ulicu. Kompletná rekonštrukcia čaká tiež chodníky na Kulíškovej a Krásnej ulici, ako i na Nevädzovej v časti od Sedmokráskovej ulice a Seberíniho ulici, v úseku od Jašíkovej po Štefunkovu ulicu. Ružinov chce rekonštruovať aj 41 parkovacích miest na Stodolovej ulici. V sociálnej oblasti plánuje mestská časť investovať napríklad do vzduchotechniky v Domove Dôchodcov na Pažítkovej ulici či rekonštrukcie suterénu stravovacej prevádzky v Ružinovskom domove seniorov na Sklenárovej ulici. Samospráva plánuje pokračovať aj v rekonštrukciách detských ihrísk a to na Miletičovej a Albrechtovej ulici.

Ďalšie rekonštrukcie škôl a škôlok

Mestská časť bude pokračovať v zatepľovaní budov základných škôl, ktoré má v zriaďovateľskej pôsobnosti. „Vlani sme zateplili Základnú školu Kulíškova, Medzilaborecká, telocvičňu Základnej školy Mierová a jednu z budov Základnej školy Ostredková. Už v minulosti sme v našich základných a materských školách zrekonštruovali sociálne zariadenia a majú plastové okná. Logicky sme sa tak pustili aj do ich zateplenia a pokračovať budeme aj v opravách elektroinštalácie,“ objasnil Dušan Pekár. V roku 2018 plánuje Ružinov zatepliť hlavnú budovu Základnej školy Ostredková a Základnej školy Ružová dolina. Samospráva chce opraviť elektroinštaláciu v MŠ Bancíkovej, MŠ Prešovská a ZŠ Borodáčova. Medzi ďalšie priority patrí aj rozširovanie kapacít materských škôl, pretože záujem o ružinovské škôlky je stále veľký. V tomto roku preto plánuje samospráva rozšíriť kapacity materských škôl o viac ako 100 miest a to prerobením služobného bytu v Materskej školy Prešovská a v Materskej škole Miletičova, ako i rekonštrukciou budovy bývalých jaslí na Banšelovej ulici a druhého nadzemného podlažia jedného z pavilónov Základnej školy Borodáčova. Ružinov tiež chce upraviť oplotenia, brány, chodníky a zábradlia v areáloch viacerých materských školách.

Katarína Kostková

 

Vydanie: Marec 2018