Rozpočet 2021: Nové školy, zrekonštruované ihriská a cesty

Ilustračná fotografia. (Pixabay.com)

Pandémia zatriasla nielen rozpočtami domácností a štátu, ale aj samosprávy. Výdavky mestskej časti stúpli najmä kvôli položkám, ktoré súviseli s koronou a výrazný vplyv na príjmy mal aj výpadok daní. Napriek tomu však poslanci takmer jednomyseľne schválili starostom navrhnutý rozpočet, ktorý plánuje s rekordnými investíciami. Mestská časť na to využije ako príjmy z developerského poplatku, tak aj výhodný investičný úver a celkovo bude pracovať s rozpočtom vo výške takmer 63 miliónov eur. Ružinov vďaka tomu čaká v najbližšej dobe výstavba nových školských areálov, rekordné množstvo rekonštrukcií ciest, chodníkov, detských ihrísk a v pláne je aj práca na projektoch garážových domov.

Ružinov má viac ako 110 kilometrov ciest a chodníkov, obrovské množstvo nevysporiadaných pozemkov, desiatky detských ihrísk a viac ako 160 hektárov zelených plôch. Desaťročia, kedy sa zanedbávala starostlivosť o ne a neriešili výraznejšie rekonštrukcie, si pýta svoju daň a nedá sa to dobehnúť ani za rok, ani za dva. Počítať treba aj s ďalšími veľkými investíciami, ktoré súvisia s prílevom veľkého počtu nových obyvateľov, ako napríklad potreba rozširovania kapacity škôl a škôlok.

Rozbité cesty

Rozpočet počíta s rekonštrukciou rekordného množstva povrchov ciest a chodníkov v celom Ružinove (podrobný plán vám postupne predstavíme v ďalších číslach Ružinovského Echa). Úplnou novinkou však je samostatná položka vo výške 200-tisíc eur na opravy tých ciest a chodníkov, ktoré nie sú v našej správe.

Len v našej mestskej časti sú desiatky kilometrov ciest a chodníkov, ktoré nemajú vlastníkov. Zákon je v takýchto prípadoch nekompromisný - investovať do niečoho, čo nie je naše, nesmieme. Na základe rokovaní s príslušnými inštitúciami sa nám však podarilo nájsť spôsob, vďaka ktorému bude môcť mestská časť (na základe súhlasu zastupiteľstva) zabezpečiť z vlastných peňazí postupne aspoň ich bežnú údržbu. V rámci pilotného ročníka sa to bude týkať Exnárovej ulici (pri autoškole), parkovacích plôch na Súmračnej popri Ružinovskej a vo vnútrobloku Sorea okolo Delfína.

Detské ihriská

Pokračovať sa bude aj v obnove detských ihrísk. Okrem ihrísk na Albrechtovej a Martinčekovej, na ktorých sa pracovalo už na prelome rokov, predstaví mestská časť už v najbližšom čase aj projekty komplexnej obnovy zdevastovaných ihrísk na Sedmokráskovej a Medzilaboreckej. Rekonštrukcia čaká aj detské ihrisko na Bachovej, podľa projektu obyvateľov zrekonštruujeme aj ihrisko na Tekovskej a opravy čakajú aj ihrisko na Budovateľskej. Okrem rekonštrukcií plánujeme aj úplne nové projekty, napr. pre vybudovanie multifunkčného ihriska na Trnávke.

Školy a škôlky

Aj na tomto mieste sme už niekoľkokrát písali o chýbajúcich kapacitách škôlok. Každý rok pribúda sto nových miest, ale stále to nestačí. Čím ďalej tým závažnejší je však nedostatok miest na základných školách. V priebehu tohto roka nás preto čaká výstavba základných škôl na Ostredkovej a Medzilaboreckej - postavíme dve nové samostatné polyfunkčné školské budovy, jednu novú telocvičňu a zároveň sa bude rozširovať kapacita jedálne a kuchyne. Náklady na toto rozširovanie z väčšej časti pokryjú fondy Európskej únie. Okrem spomínaných dvoch sa pripravuje aj projekt rozšírenia školy na Vrútockej.

Garážové domy

Každodenné problémy s parkovaním by mohli pomôcť uľahčiť garážové domy. Začiatkom roka predstaví mestská časť takmer desať projektov v ružinovských vnútroblokoch. Potom už bude záležať len na obyvateľoch, či o ich výstavbu budú mať záujem a môže sa pristúpiť k povoľovaciemu procesu. Len na túto položku v rozpočte vyčlenili poslanci 4 milióny eur, čo by mohlo vyriešiť mnoho stresujúcich chvíľ obyvateľom, ktorí sa po návrate z práce snažia nájsť pri dome miesto, kde zaparkovať.

A ešte viac...

Okrem týchto veľkých projektov podporili poslanci aj množstvo ďalších, ktoré ovplyvnia kvalitu života obyvateľov. Plánuje sa napríklad realizácia cyklotrás v hodnote 50-tisíc eur, rekonštrukcia bežeckej dráhy na Štrkovci, vybudovanie pumptrackovej dráhy a vytvorenie priestoru na skatepark. 

 

Vydanie: Február 2021