Robíme to pre vás: Kosenie v Ružinove: Prečo áno?

Máj je už tradične mesiacom, kedy od vás dostávame množstvo správ, ktoré sa týkajú kosenia. Mnohé sú pozitívne a ďakovné, niektorí sú však nespokojných a významne pribúda aj množstvo vulgárnych správ. Prečo je však kosenie také dôležité? A prečo sa musí pracovať aj počas víkendov a sviatkov?

Ako ste si ma dovolili v nedeľu zobudiť už ráno o desiatej hlukom kosačky? Včely nebudú mať čo jesť, prečo zase kosíte? Aspoň cez sviatky by ste mohli dať ľudom od kosenia pokoj, je to nutné? Toto je len niekoľko otázok, na ktoré pravidelne odpovedáme a vysvetľujeme situáciu. Rozmeňme si to teda na drobné.

Kosíme na dve fázy

V našej mestskej časti musíme pokosiť asi 1,6 milióna metrov štvorcových. Ak by išlo o jednu súvislú plochu, bolo by to jednoduchšie. Faktom však je, že mnohé z nich sú rôzne malé kúsky trávnikov, či predzáhradky, kam sa veľké efektívne stroje nedostanú a musia sa kosiť ručne malými strojmi. Pokosiť celý Ružinov, v závislosti od počasia, tak trvá v priemere 6 týždňov. Ak hrozí daždivé počasie, je nutné naplánovať prácu tak, aby sa to dalo stihnúť aj za štyri týždne.

Občas sa niektoré plochy môžu zdať nedokončené, keďže okolo stromov, stĺpov a lavičiek zostane vysoká tráva. Nie je to žiadna chyba, kvôli efektívnosti totiž kosíme na dve etapy – najskôr veľkými kosačkami a potom v druhej fáze kosbu dokončujeme ručnými vyžínačmi.

Žijeme v meste

Kosiť musíme okrem iného aj preto, že sme v meste, kde žije veľa alergikov aj zvierat. Verejné priestranstvá v meste sú určené pre šport, oddych a rekreáciu. Dbáme však na efektívne kosenie tak, aby sme tráve neubližovali. Plochy v blízkosti obydlí a parky kosíme podľa potreby 5-6x do roka, ale miesta, ktoré sú od obydlí ďalej, niekedy len dvakrát, aby sme podporovali biodiverzitu.

Tento rok sme začali kosiť v druhej polovici apríla. Plán však narušilo nepriaznivé počasie, čím sa skrátil čas na dokončenie prvej kosby. V máji a začiatkom júna tráva rastie najrýchlejšie, za týždeň aj o 20 centimetrov. Ak aj bude kosba trvať rekordné štyri týždne, nájdu sa miesta, kde vyrastie aj na pol metra. Častejšie kosenie by vyžadovalo významne viac peňazí – za pracovnú silu aj nákup strojov, ktoré by ale následne chýbali pri iných činnostiach – napríklad pri rekonštrukciách ciest a chodníkov, opravách ihrísk a podobne.

Rozpis prác nájdete na webe vpsr.sk a aktuálne informácie aj na facebookovom profile @RuzinovskyPodnik.

 

Vydanie: Jún 2023