Rekonštrukcie: Moderné ihriská sú pre všetkých

Jarné a letné mesiace sú príležitosťou vyjsť za pohybom a po zime sa začať opäť aspoň trochu rozhýbať. V posledných týždňoch sme v Ružinove zrekonštruovali či opravili hracie prvky na viacerých športoviskách a ihriskách. Sú teda nielen moderné ale aj beypečné. Zábavu tu nenájdu len tí najmenší, ale aj staršie generácie. Ktoré priestory prešli obmenou a čo sa ešte chystá?

Nie je to tak dávno, čo sme ihriská videli len ako pieskovisko s nejakými preliezkami za svojim domom. Časom k nim pribudlo aj zopár opustených tréningových prvkov, ale stále to neboli miesta, kde by mohli zmysluplne tráviť čas celé rodiny – s malými aj väčšími deťmi, rovnako ako dospelí.

Zrekonštruované ihriská, ktoré začínajú pribúdať v celom Ružinove, sú už veľmi podobné tým, ktoré vídame v mestách na západ od našich hraníc. Okrem toho, že sú to moderné priestory pre malé aj väčšie deti, spĺňajú aj tie najprísnejšie bezpečnostné štandardy.

Vynovené ihriská

Najväčšie detské ihrisko v našej mestskej časti vzniklo kompletnou rekonštrukciou na Sedmokráskovej (Trávniky). Okrem toho už dnes môžu Ružinovčania tráviť voľný čas na hokejbalovom ihrisku na Martinčekovej (Starý Ružinov) a na nedávno otvorenom viacúčelovom športovom ihrisku na Bachovej (Pošeň). Na Medzilaboreckej sa čaká už len na to, kedy vyrastie tráva. To však ani zďaleka nie je všetko. Pracuje sa už aj na ďalších športoviskách a ihriskách.

Momentálne prebieha rekonštrukcia detského ihriska na Martinčekovej a v máji by sa mali realizovať práce na detskom ihrisku Líščie Nivy (Starý Ružinov). V čase uzávierky tohto čísla Ružinovského Echa bude ukončené verejné obstarávanie na detské ihrisko Bachová a pripravuje sa ďalšie na ihrisko na Tekovskej (Nivy).

Zároveň sa v tomto období finalizujú projektové dokumentácie na detské ihrisko na Kvetnej (Nivy) a Haburskej (Štrkovec) a pripravuje sa projektová dokumentácia na detské ihrisko na Mesačnej (Ostredky).

Školy a škôlky

Viacerí z vás si všimli mechanizmy pri Základnej škole Medzilaborecká. V areáli rastie nový pavilón, nová telocvičňa a tiež prístavba jedálne. K rozšíreniu kapacít prichádza aj v Ružovej doline. Momentálne prebieha obstarávanie na projektanta, práce by mali byť ukončené do začiatku nového školského roka. V riešení je aj ZŠ Vrútocká a tiež ZŠ Ostredková, kde má vyrásť nový pavilón.

Nikdy nekončiacou témou je aj rozširovanie kapacít materských škôl a budovanie nových takýchto zariadení. Reagujeme tak na pribúdajúci počet obyvateľov a zvyšujúci sa dopyt po takýchto zariadeniach. Tento rok plánujeme otvoriť tri nové škôlky so siedmimi triedami a to na Hraničnej ulici, druhá by mala byť v časti Trnávka a tretia vznikne prerábkou knižnice Tomášikova.

Bežecká dráha na Štrkovci

Veľkej obľube sa síce tešia vynovené ihriská a športoviská, často sa však pýtate, kedy si na svoje prídu aj ružinovskí bežci. Na obnovu bežeckej dráhy na Štrkovci je už vysúťažený dodávateľ a zmluva je už tiež podpísaná. Štrkovecká tisícka, teda dráha s dĺžkou jeden kilometer, je síce na prvý pohľad určená pre nenáročného športovca, prostredie však dokáže zamestnať aj skúsenejších bežcov. Vyskúšať si môžete nové techniky, ktoré spestria váš tréning, je tu aj priestor na tempové tréningy či potrebný záverečný regeneračný strečing. Po rekonštrukcii bude obľúbená dráha okolo Štrkovca patriť k tým najmodernejším v hlavnom meste. S prácami by sa malo začať už v najbližších dňoch, v týchto dňoch sa konajú stretnutia, na ktorých sa diskutuje o harmonograme a presnom postupe prác.

 

Vydanie: Máj 2022