Recyklovanie je ľahké: Nevytvárajme čierne skládky

Len nedávno vyvolal rozhorčenie väčšiny Bratislavčanov škandalózny prípad manželskej dvojice, ktorá sa rozhodla zameniť si prírodu v Dúbravke za zberný dvor. Svedok tejto ich akcie odovzdal polícii video, tá na základe ŠPZ zistila majiteľa vozidla a jeho údaje poskytla mestskej polícii, ktorá ďalej konala.

Dôkazom toho, že takéto správanie nie je vôbec ojedinelé, sú aj podnety na stránke Odkaz pre starostu. Vidieť pri smetných košoch matrace alebo staré kuchynské spotrebiče, ktoré tam ležia celé týždne, už dnes, žiaľ, neprekvapuje.

Zbaviť sa odpadu a nevytvárať často nebezpečné čierne skládky je pritom v dnešnej dobe úplne jednoduché.

Staré pneumatiky môžete odovzdať v každej predajni pneumatík a každom pneuservise. Sú povinné odoberať ich bez nároku na odmenu a bez toho, aby to podmieňovali ďalším nákupom. Zoznam zberných miest nájdete na www.eltma.sk

Elektroodpad sa takisto zbiera v každej predajni elektra a jeho zber organizuje pravidelne aj mestská časť, ktorá o jeho termíne vždy vopred informuje. Elektroodpad ako napríklad chladničky a žiarivky patrí medzi nebezpečný odpad, a preto vyhodiť ho na čiernu skládku alebo odovzdať ho neoprávnenej osobe predstavuje hazard so zdravím a životným prostredím.

Malé baterky patria medzi odpad, ktorý často končí v bežných čiernych nádobách. Tam však nepatria. Zberné krabičky na baterky nájdete všade, kde ich predávajú, od novinových stánkov, cez hračkárstva až po vstupnú halu na miestnom úrade.

Autobatérie sú odpad, s ktorým treba pracovať mimoriadne opatrne. Odovzdať ich môžete v predajniach s náhradnými dielmi, v autoservisoch a na niektorých pumpách. Použitý kuchynský olej najčastejšie končí v drezoch. Stačí však málo a takéto konanie môže skončiť upchatou kanalizáciou. Olej pritom stačí zbierať do čistej PET fľaše a odovzdať napríklad na niektorej z čerpacích staníc Slovnaft. Viac info na www.slovnaft.sk

Ak sa potrebujete zbaviť objemného odpadu alebo nemáte možnosť odviesť ho do zberného dvora OLO na Ivánskej ceste, môžete využiť službu OLO TAXI – mobilný zberný dvor. Ide však výlučne o odpad, ktorý je možné spáliť v spaľovni, ako napr. starý nábytok, postele, periny, textílie alebo napríklad matrace. Len za 25 eur máte v cene dopravné náklady, nakládku odpadu vyloženého pred objektom, odvoz a vykládku odpadu. Úplne stačí, ak odpad vynesiete na prístupné miesto pred dom. Viac informácií nájdete na www.olo.sk.

Za odbornú časť podkladov ďakujeme Michalovi Sebíňovi.

Ilustračná foto (Archív RE)

 

Vydanie: Júl - August 2019