Pýtali ste sa: Plánovaná výstavba v Ružinove

Každým rokom sa Bratislava mení, pribúda nová výstavba – bytové domy, infraštruktúra, ale aj verejné priestranstvá. Jednou z najžiadanejších častí mesta je práve Ružinov. V uplynulých týždňoch a mesiacoch získalo súhlas magistrátu niekoľko nových stavieb. Získanie záväzného stanoviska hlavného mesta znamená, že ak stavebník splní všetky určené podmienky, nič mu už v ceste nestojí.

Ružová dolina

V susedstve trhoviska Miletičova, na mieste dnešného Kovoprojektu, vyrastie nový polyfunkčný objekt Nový trh. Budú ho tvoriť dve časti – nižšia, 14-podlažná v tvare brány s otvorom do úrovne deviateho podlažia, a vyššia – 20-podlažná veža. Od nižšej časti ju bude deliť päťpodlažný objekt s verejnou obchodnou pasážou. Pod celým objektom má vzniknúť trojpodlažné podzemné parkovisko so 440 parkovacími miestami a deväť ich bude vybudovaných na ulici ako náhrada zrušených pozdĺžnych stojísk v dôsledku zobojsmernenia ulice Ružová dolina. Práce by sa mali začať v roku 2024 a výstavba by mala byť hotová za tri roky.

Štrkovec

Ďalšou stavbou, ktorá pribudne v Ružinove, bude polyfunkčná budova pri Heliose na Herlianskej ulici. Má mať jedno podzemné a šesť nadzemných podlaží a vznikne tam 20 bytov a 8 ďalších priestorov, ktoré budú plniť funkciu bývania. Podzemná garáž bude mať kapacitu 57 stojísk a ďalších 13 bude vonku pri budove.

Prievoz

Na rohu Prievozskej a Tučkovej ulice, medzi prevádzkou McDonald´s a Centrom pre liečbu drogových závislostí, vyrastie nová centrála spoločnosti LIDL. Stavba má mať jedno podzemné a päť nadzemných podlaží (s jedným ustúpeným). V podzemí bude garáž so 71 parkovacími miestami a ďalších 220 ich bude na pozemku pred samotnou centrálou.

Táto výstavba susedí s pozemkom, na ktorom by podľa platného stavebného povolenia malo vyrásť obchodné centrum Prievoz – jednopodlažný objekt s povrchovým parkoviskom, ktorý mal byť podľa pôvodne avizovaných plánov dokončený koncom roka 2023.

Budúcnosť pre Mlynské nivy

Podmienkou pre vydanie záväzného stanoviska je súlad s územným plánom. Podľa informácií Metropolitného inštitútu dostalo hlavné mesto minulý rok 16 žiadostí od rôznych vlastníkov pozemkov na zmenu územného plánu. Na základe tohto dopytu zverejnilo mesto návrh zadania pre urbanistickú štúdiu Mlynské nivy. Týka sa územia s rozlohou 138 hektárov, ktoré je vymedzené ulicami Košická, Prievozská, Hraničná, diaľnica D1 – Prístavný most a Prístavná a kde by časom mohlo pribudnúť až 20-tisíc obyvateľov.

Súčasťou zadania štúdie je v novej štvrti v rámci verejného priestoru navrhovaný mestský bulvár primárne určený pre električkovú trasu, cyklotrasu a peší pohyb, aký Bratislava doteraz nemá. Bulvár majú dopĺňať komorné námestia so vzájomne prepojenými ulicami. Štvrť by mala mať blokovú zástavbu a vznikne tu tiež sieť verejných parkov. Dôležitú úlohu hrajú dobré prepojenia k nábrežiu Dunaja, zimnému prístavu, k zóne Chalupkova, k Ružovej doline a Prievozu. Celý návrh je dostupný na webe www.bratislava.sk, prípadne www.mib.sk a verejnosť ho môže pripomienkovať do utorka 7. februára 2023.

 

PROCES POVOĽOVANIA

Vydanie povolenia na výstavbu je proces, ktorý trvá celé mesiace. V  rôznych fázach sa do neho môžu zapojiť aj občania a  pripomienkovať či namietať ho. Platí, že čím skôr, tým lepšie. Kým v procese EIA sa toho dá ovplyvniť dosť, stavebné povolenie je už do veľkej miery technická záležitosť a  zastaviť stavbu v  procese jeho vydávania je takmer nemožné.

1. Posudzovanie EIA – Ministerstvo životného prostredia a  okresné úrady posudzujú vplyv navrhovanej stavby na životné prostredie. Do tohto procesu sa môže zapojiť každý občan. Výsledkom môže byť aj nedovolenie stavby, alebo stanovenie prísnych podmienok na jej výstavbu.

2. Vydanie záväzného stanoviska – stanovisko vydáva hlavné mesto. Ak dá kladné stanovisko, jeho rozhodnutie je pre mestskú časť záväzné a  osvedčí tým, že stavba je v  súlade s územným plánom.

3. Vydanie územného rozhodnutia – Platné územné rozhodnutie dáva developerovi právo umiestniť stavbu presnej veľkosti na pozemok. Účastníkmi územného konania môžu byť obyvatelia dotknutí výstavbou, ale aj všetci tí, ktorí boli účastníkmi posudzovania EIA. Kľúčovým parametrom pre vydanie územného rozhodnutia je súhlas primátora – kladné záväzné stanovisko.

4. Vydanie stavebného povolenia – V  stavebnom konaní už stavebný úrad zväčša posudzuje len splnenie technických podmienok konkrétnej stavby. Šanca ovplyvniť výstavbu v  tejto fáze procesu je už len minimálna.

5. Kolaudácia – Pri dokončenej stavbe skúma stavebný úrad, či boli splnené všetky normy, zákony a  požiadavky, aby bolo stavbu možné začať užívať. 

 

Vydanie: Február 2023