Pýtali ste sa: 15+ otázok o živote v Ružinove

Prinášame vám odpovede na najčastejšie otázky a podnety, s ktorými sa na nás opakovane obraciate (aj) počas letných mesiacov – od kosenia, cez výtlky, cez celoplošný zákaz voľného pohybu psov až po typicky letnú tému – hluk na terasách.

 

Rezy stromov

Orezávanie živých stromov je možné iba počas vegetačného obdobia (§17 ods. 5 vyhlášky č. 24/2003): Rez konárov listnatých drevín s priemerom viac ako 5 cm sa vykonáva vo vegetačnom období od 1. apríla do 30. septembra, najmä v jeho prvej polovici, s výnimkou obdobia tvorby nových listov. V inom ako vegetačnom období možno taký rez vykonávať len v prípadoch rezov produkčných ovocných stromov a kríkov alebo v prípadoch, ak je bezprostredne ohrozené zdravie alebo život človeka, alebo značná škoda na majetku.

 

Výrub stromov a krov

Výrub stromov a krov, ktoré rastú mimo lesa, sa môže vykonať len mimo vegetačného obdobia od 1. októbra do 31. marca a vyžaduje súhlas orgánu ochrany prírody, teda obce. Tento vydá rozhodnutie o výrube dreviny do 60 dní odo dňa začatia konania.

 

Úprava stromov a krov

Vo vegetačnom období, ak sú na drevine viditeľné hniezda – v mestskej zeleni hniezdiace vtáky je potrebné chrániť nielen v rámci výrubových konaní, počas výrubov, ale aj počas údržby zelene. Podľa zákona (543/2002 Z.z. a jeho aktuálna úprava Zákonom č. 198/2014 Z.z.) sa za chránené živočíchy považujú aj všetky druhy voľne žijúcich vtákov prirodzene sa vyskytujúcich na európskom území členských štátov Európskej únie. Je tiež zakázané vtáctvo úmyselne zraňovať alebo usmrcovať v jeho prirodzenom areáli a úmyselne ho rušiť v jeho prirodzenom areáli, najmä v období hniezdenia, rozmnožovania, výchovy mláďat, zimného spánku alebo migrácie.

 

Starostlivosť o predzáhradky

Iniciatíva „Ružinovské predzáhradky“ podporuje obyvateľov pri realizácii predzáhradky dodaním rastlinného materiálu a materiálu potrebného na výsadbu (mulčovacia kôra a substrát), realizácia výsadby a starostlivosť je však na obyvateľoch. Vysadená predzáhradka musí byť viditeľne označená, aby sa zabránilo jej zničeniu počas kosby.

 

Rozkopávky

Rozkopávky na verejných priestranstvách sa robia len od jari do jesene, v zimnom období sa nevykonávajú, v čase od 15. novembra do 15. marca je zimná uzávierka.

 

Rekonštrukcie a opravy ciest

Realizujú sa najmä na jar a počas letných mesiacov. Okrem vyhovujúcich poveternostných podmienok je výhodou aj dovolenkové obdobie, kedy je na cestách znížený počet vozidiel. Rovnaká situácia je aj pri realizácii vodorovného dopravného značenia (maľovanie čiar).

 

(Ne)pokosená tráva

V Ružinove sa kosí 1 650 000 m2 trávnatej plochy, čo je plocha ako 255 futbalových ihrísk. Obyčajne tak treba urobiť štyrikrát do roka, tento rok si však teplé a daždivé počasie vyžiada o jednu kosbu naviac. Aj preto počujete kosačky niekoľkokrát do roka občas aj ráno či počas víkendov, podľa toho, ako rastie tráva.

 

Prerábky bytov

Na stavebné práce je leto ako stvorené. Nové nátery schnú na stenách rýchlejšie a výmena okien je tiež pohodlnejšia, keď neprší. Máte však podozrenie, že u susedov je čulý stavebný ruch, dokonca máte podozrenie, že bez potrebných povolení? Ak nemáte ideálne vzťahy, požiadajte o preverenie situácie správcu. Ak ani on nedostane odpoveď, môžete na stavebnom úrade požiadať o vykonanie štátneho stavebného dohľadu (poštou, v podateľni alebo cez slovensko.sk).

 

Veľké upratovanie

Starý nábytok, záchodová misa, kreslo k počítaču, monitor či mikrovlnná rúra nepatria do kontajnera pred bytovým domom. V prípade, že vidíte osobu, ktorá ich tam vyhadzuje, obráťte sa na políciu, alebo správcu (ideálne aj s fotografiou). Mestská časť organizuje pravidelne jarné a jesenné upratovanie. Informácie o umiestnení veľkorozmerných kontajnerov mestská časť zverejňuje v Ružinovskom Echu, na ruzinov.sk i na sociálnych sieťach.

 

Parkovanie v okolí kúpaliska

Máte chuť sa trochu schladiť a neviete, ako funguje parkovanie v danej lokalite? Ideálnym pomocníkom je stránka paas.sk, kde sú všetky informácie. Pomôže aj značenie či informačné tabule na začiatku zóny o spôsobe platby za parkovanie.

 

Kúpanie na Štrkovci

Jazero, ktoré je celé desaťročia pýchou našej mestskej časti, nie je určené na kúpanie pre ľudí a ani pre vašich zvieracích miláčikov. Toho môžete zobrať na prechádzku po okolí, musíte ho však mať na vôdzke. Ten, kto nerešpektuje podmienky, môže dostať pokutu od polície.

 

Opekanie v lese

Rozložiť si ohnisko iba tak na lúke či v parku v hlavnom meste, je zakázané. Sú však presne určené miesta, kde tak urobiť môžete. Majú však presne určené pravidlá. Lepšie je ich rešpektovať, ako potom ľutovať, keď budete musieť platiť pokutu alebo ak dokonca budú musieť zasahovať hasiči.

 

Pokazené hracie prvky na detských ihriskách

Boli ste s deťmi na ihrisku a všimli ste si uvoľnené hojdačky či zlomené šmykľavky? Tie sú v prvom rade vizitkou vandalov a nedisciplinovaných návštevníkov, ale ak na nejaké poškodenie narazíte, napíšte nám na podnety@ruzinov.sk, ich opravu sa snažíme zabezpečiť tak rýchlo, ako to bude možné.

 

Komáre

Láka vás pokojné popoludnie na terase, ale otravuje vás malý pichľavý hmyz? Boj s komármi má na starosti hlavné mesto, nie mestská časť. Tablety BTI na elimináciu lariev, ktoré sa aplikujú do otvorených vôd ako sú nádrže s úžitkovou vodou a jazierka, si však môžete vyzdvihnúť aj na miestnom úrade (Centrum služieb občanom – životné prostredie).

 

Voľný pohyb psov

Či je to malá čivava, alebo rotvajler, či ste ho vytrénovali chodiť pokojne pri nohe, alebo prípadne je podľa vás „len hravý a úplne neškodný“, v celom Ružinove platí celoplošný zákaz voľného pohybu psov. Bez vôdzky sa môžu pohybovať len vo psích výbehoch, ktorých je v Ružinove 8 a sú jasne označené (Astronomická za garážami, Tomášikova/ Ružinovská, Syslia, Sabinovskú/ Drieňová, Rožňavská/ Cablková, Haburská, Záhradnícka – parčík pri Miletičke a Syslia). Takže ak chcete, aby si váš pes pobehal, využite niektorý z nich a nie trávnik pri bytovke.

 

Výtlky

V našej mestskej časti sa staráme o vyše 100 km ciest a chodníkov. Výtlkov a výmoľov pribúda takmer neobmedzenou rýchlosťou. Aj keď by sme ich chceli opravovať tak rýchlo, ako vznikajú, predsa len, nemáme bezodný mešec peňazí.

V prípade, že viete o výtlku, ktorý obmedzuje či dokonca ohrozuje väčšinu ľudí, napíšte nám na podnety@ruzinov.sk (cesty I. a II. triedy sú v správe magistrátu hlavného mesta, o cesty III. a IV. triedy sa stará mestská časť).

 

Holuby a vrany

Patria k bežnému koloritu mesta, nedajú sa však pochytať a vypustiť v lese, ako často žiadajú občania. Základom je však ich nekŕmiť, nevyhadzovať potraviny v okolí bytového domu ani kontajnerov.

 

Hluk na terasách

Otvorené môžu byť do 22. hodiny, potom sa musia hostia presunúť do vnútorných priestorov. V prípade, že vás obťažujú hlukom, vulgárnymi prejavmi či obscénnymi gestami, neváhajte sa obrátiť na políciu (Mestská polícia tel. číslo 159, Polícia SR na tel. čísle 158). Ak sa takéto konanie opakuje, pomôže aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva, ktorý má meracie zariadenia.

 

Nočný kľud

Oslavujú vaši susedia? Má niekto narodeniny? Jednorazovú zábavu asi ešte budete ochotní akceptovať, horšie je, ak sa takáto situácia opakuje pravidelne a nezaberá ani vľúdne slovo. Vtedy sa môžete obrátiť na políciu, ktorá neprispôsobivým susedom môže udeliť aj pokutu.

 

Vydanie: Júl - August 2024