Prvé dni nového roka v Ružinove: Vandalizmus, návrat do škôl aj dozvuky sviatkov

Pandémia koronavírusu síce aj v minulom roku úradovala naplno, spomalila mnohé stavebné a rekonštrukčné práce či obmedzila fungovanie našich škôl. Napriek tomu máme v Ružinove na pláne mnoho investícií či bohatú dennú agendu. Čím žil Ružinov v prvých dňoch nového roka?

 

Smutný úvod roka

Zdalo by sa, že úvod roka môže byť v hlavnom meste pokojný. Cesty sú voľnejšie, mnoho ľudí ešte nechodí do práce. Nájdu sa však aj výnimky. Aj keď nepracujú v prospech, ale neprospech našej mestskej časti. V úvode roka svoju hlúposť predviedli neznámi vagabundi, ktorí zničili náš spoločný majetok. Za obeť najskôr padla vianočná výzdoba okolo fontány v Parku Andreja Hlinku. Potom tiež neznámy páchateľ vylámal a poohýbal 67 stĺpikov na pripravovanom novom psom výbehu pri Tomášikovej ulici. Podľa svedkov malo ísť o muža vo veku vyše 50 rokov, so šedivými vlasmi, oblečenú mal mať čiernu bundu, hovoriť po anglicky a viditeľne pod vplyvom alkoholu. Na oprave sa už pracuje, je však nutné počkať na to, kým budú vyššie teploty. Ak však máte informácie, ktoré by mohli pomôcť odhaliť páchateľa, dajte nám vedieť.

 

Otvorené školy a škôlky

Kto má radosť z otvorených škôl? Len zrejme málo školákov by povedalo áno, viac by bolo iste rodičov. Po vianočných sviatkoch, ktoré ovplyvnila pandémia koronavírusu, sa deti vrátili do vzdelávacích zariadení aj v Ružinove. Tie by mali fungovať podľa školského semaforu. Ak sa zistí pozitivita u pedagóga či žiaka, zatvárať by sa mali triedy a nie celá škola. Zodpovednosť je však aj na rodičoch. Určite nepúšťajte do škôlky či školy dieťa, ktoré má príznaky choroby a ak už ochorejú, kontaktujte učiteľov či riaditeľov.

 

Nové koše v Ružinove

Všetkým v Ružinove určite zleží na tom, aby sme žili v prostredí, kde sa budeme cítiť príjemne. Aj preto sme sa pustili do kompletnej výmeny starých, škaredých zelených pastových košov za nové, celokovové a estetickejšie. Na detských ihriskách budú postupne pribúdať aj zábavné koše na separovaný odpad, aby sa deti už od útleho veku učili, že plasty, papier a sklo nehádžeme do jedného koša, ale ich separujeme.


 

Zber stromčekov

K poriadku v mestskej časti patrí aj povianočná otázka – kam so stromčekom? Aby ste ich nemuseli hádzať do smetných košov, ktoré máte pri panelákoch, spolu s mestom sme pripravili špeciálne ohrádky. Ujali sa už minulý rok, priestor okolo panelákov aj smetných nádob  bol čistý a stromčeky tak dostali druhú šancu – na materiálové zhodnotenie s ďalším využitím. Urobiť tak môžete do 11. februára 2022. Stromčeky bude OLO zbierať podľa harmonogramu uvedeného priamo na tabuľke príslušnej ohrádky, v Ružinove to bude vždy v utorok týždenne v období do spomínaného termínu.

 

Zimná údržba

Zimné mesiace v úvode nového roka prinášajú aj šancu, že budú sprevádzané snežením. Je viac ako pravdepodobné, že sa mu nevyhneme ani v Ružinove. Deti síce môžu mať z prípadnej bielej pokrývky radosť, horšie to však je v prípade vodičov ale aj chodcov. Mestská časť musí zabezpečiť zjazdnosť a schodnosť komunikácií a chodníkov III. a IV. triedy v správe mestskej časti. Úprimne však musíme povedať, že jednoduché to nie je. Zamestnanci VPS sú v pohotovosti prakticky stále. Keď nasneží, spia len minimálne. Veď si predstavte, že vtedy treba odpratať sneh na takom úseku, ako keby ste chceli prejsť od Štrkovca až do Nitry.

Nezaháľajú ani vtedy, keď nesneží. V uliciach je stále čo robiť. Každý deň od vás dostávame podnety na odstránenie nelegálnych skládok, pílenie konárov či vyčistenie ulíc.

 

Nenechajme a nenechajte si teda znepríjemniť nový rok len preto, že sa nájde aj niekoľko zlých ľudí. Čo teda mestská časť plánuje na tento rok? Na programe je výstavba školských zariadení, rekonštrukcia ciest, renovuje sa požiarna zbrojnica aj mestský úrad. To je však len zlomok. Na niektoré z tém sa pozrieme o týždeň.

 

Vydanie: December 21 - Január 22