Protest samospráv: Boj proti stavebnému zákonu pokračuje

Chceme lepšiu komunikáciu štátnej exekutívy a úpravu stavebného zákona. S takýmito požiadavkami prišli samosprávy na zhromaždenie pred Úrad vlády. Opätovne upozornili, že právna norma, o ktorej už rozhoduje parlament a ktorá ich úplne obišla, výrazne zhorší život obyvateľov. 

Zástupcov vyše 60 regionálnych združení ZMOS-u neodradilo ani nepriaznivé počasie. V hustom daždi a silnom vetre odprezentovali svoje požiadavky. Podporu im prišli vyjadriť aj desiatky priaznivcov. Celé zhromaždenie sa nieslo v pokojnej atmosfére, náladu dotvárali plagáty s jasnými heslami ako „Bránite rozvoju regiónov“, „My žijeme v realite“, „Skúšate našu trpezlivosť?“, či „Zákon nie je trhací kalendár“.

Samosprávy totiž dlhodobo upozorňujú, že stavebný zákon, pre ktorý sa sporia s podpredsedom vlády Štefanom Holým, má viacero chýb. On tvrdí, že cieľom je zrýchliť stavebné konanie a odbyrokratizovať ho. Samosprávy majú však celkom iný názor. Za najvýraznejšie považujú oklieštenie ich kompetencií. Jedným dychom tiež dodávajú, že z občana sa stane akýsi rukojemník, keď ako účastník stavebného konania príde o právne možnosti ako sa brániť.

Zároveň pripomínajú, že to boli práve oni, kto zabezpečoval všetky kľúčové opatrenia na ochranu obyvateľov, testovali a riešili očkovanie a teraz sú podľa vlastných slov ignorované pri príprave zákonov.

„Záujmy obyvateľov nebude obhajovať štát a stavebný úrad, ale pripomienky a námietky obyvateľov bude vyhodnocovať developerom platený projektant, voči ktorému sa nie je možné odvolať, nie je možné napadnúť jeho rozhodnutie na prokuratúre,“ povedal starosta mestskej časti Bratislava - Ružinova Martin Chren, ktorý vedie pracovnú skupinu Združenia miest a obcí Slovenska k stavebnej legislatíve.

Zároveň tiež dodal, že projektant môže podľa nového stavebného zákona odmietnuť stanovisko štátneho orgánu, keď si to odôvodní. „To je absolútny nonsens, takéto niečo nemôže existovať v žiadnom právnom štáte, v žiadnej normálnej krajine,“ dodal starosta jednej z najväčších bratislavských mestských častí.

Projektant totiž nemá byť orgánom štátu, takže sa proti jeho postupu už nebude dať odvolať. Ružinovčania pritom vedia, aké zložité je bojovať proti developerom. Predstavme si hypotetickú situáciu, aká by mohla vzniknúť napr. na Dulovom námestí. Ide o súkromný pozemok, a tak by si majiteľ podľa nového zákona mohol na ňom navrhnúť výstavbu domu a poslanci by sa týmto návrhom museli zaoberať.

ZMOS-u sa nepáči ani aktualizované financovanie neverejných škôl a školských zariadení, nedostatky vidí aj v spôsobe financovania sociálnych služieb. Už pred zhromaždením však zástupcovia samospráv prízvukovali, že nejdú do boja proti politikom, ale že ich záujmom je seriózny dialóg s vládou a parlamentom. „Chceme ponúknuť riešenia a potrebujeme, aby nás vláda pri tom akceptovala, lebo z aplikačnej praxe presne vieme, čo je potrebné do zákonov dostať,“ dodal predseda ZMOS-u Branislav Tréger. Združenie hovorí, že skutočná komunikácia medzi štátom a samosprávami neexistuje. Poukazuje na to, že štát nechal obce a mestá pred dverami.

Samosprávy tiež upozornili, že ak ich vedenie štátu nevypočuje a nepríde ku zmenám, k verejnému protestu sa pripoja aj zástupcovia samotných členských miest a obcí. Zákon už prešiel rokovaním vlády, kde ho Štefan Holý predložil spoločne s ministrom dopravy Andrejom Doležalom.

Ak ho odobrí aj parlament, účinný by mal byť od budúceho roka. Poslanci však majú šancu proces zastaviť a zákon odmietnuť. „Tento zákon pokladám za chaotický nedorobok, ktorí si presadili oligarchovia, ktorí sú za veľkými developerskými projektmi,“ zhodnotil už pred časom predseda hospodárskeho výboru a poslanec OĽaNO Peter Kremský. Jednotná teda nie je ani celá koalícia. O zákone sa však už momentálne v parlamente diskutuje.

Desiatky podporovateľov ZMOS-u a odporcov pripravovaného stavebného zákona, ktorí sa stretli na zhromaždení pred Úradom vlády, vyzvali zástupcov samospráv, aby sa nevzdávali a deklarovali im svoju podporu. Sú odhodlaní protestovať a bojovať až do úplného konca. 

 

 

Vydanie: Marec 2022