Príspevky pre viacerých

Ilustračná fotografia. (Pixabay.com)

Ružinov prijal návrh, ktorým sa mení a dopĺňa Všeobecne záväzné nariadenie mestskej časti o poskytovaní nenávratných finančných príspevkov obyvateľom mestskej časti v čase hmotnej núdze, náhlej núdze, na zabezpečenie spoločného stravovania dôchodcov a iných nenávratných finančných príspevkov.

Od 1. februára 2018 majú na príspevok najnovšie nárok viacerí Ružinovčania. „Prvá významná zmena sa týka rodičov, ktorí sú poberateľmi rodičovského príspevku, teda ich jediný príjem je 220 eur. Náhle ovdoveli, rozviedli sa, proste nepriazňou osudu sa stali samoživiteľmi a sú bez sociálnej opory,“ objasnila Henrieta Valková, vedúca Odboru sociálnych vecí na ružinovskom miestnom úrade. Ide o ľudí, ktorí sa v mnohých prípadoch nachádzajú v krízových centrách.

Prilepšia si aj seniori

Okrem rodičov sa zmeny týkajú aj seniorov. Vzhľadom na to, že sa zvyšujú ceny obedov a potravín, Ružinov navýšil príspevky pre seniorov. „Štatistický úrad stanovil hranicu chudoby na sumu 347 eur, ktorou sme sa riadili aj my. Pôvodné tri pásma sme rozdelili na štyri a navýšili sme v nich tieto príspevky. Pomôžeme tým seniorom s najnižšími dôchodkami,“ doplnila Henrieta Valková. Ďalšou zmenou je odbúranie poštovej poukážky ako neefektívneho spôsobu doručovania peňazí.

 

PRÍJEM SENIORA vs VÝŠKA PRÍSPEVKU NA

1 ODOBRATÝ OBED

I. pásmo do 255,30 € 1,70 €

II. pásmo od 255,31 € do 350,00 € 0,70 €

III. pásmo od 350,01 € do 535,30 € 0,50 €

IV. pásmo nad 535,31 € 0,30 €

Katarína Kostková

 

Vydanie: Marec 2018