Pridajte sa medzi boccistov

Sú na invalidnom vozíku, no ani to im nebráni športovať. Reč je o členoch Športového klubu Organizácie muskulárnych dystrofikov Boccian, ktorí sa venujú boccii.

Hráči ŠK OMD Boccian sa stretávajú každú stredu o 17:30 a v sobotu o 10:00 v telocvični Špeciálnej základnej školy na Nevädzovej ulici v Ružinove. „Na hre boccia ma zaujalo najviac to, že je to kolektívny šport, aj keď často ide o výkon jednotlivca. Základ úspechu je v sústredení a dobrej muške. Pre nás je to dosť ťažký šport, ale dá sa hravo zvládnuť,“ hovorí Michal z ŠK OMD Boccian. Športovci z Boccianu sa pravidelne zúčastňujú rôznych turnajov, ktoré organizujú športové kluby alebo Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov. Viacerí hráči z tímu OMD majú na konte veľa úspechov. Martin Rybarčák, ktorý súťaží od roku 2008, sa pravidelne umiestňuje na popredných priečkach, za ostatné štyri roky získal v rôznych turnajoch päť prvých miest.

Chceš hrať či pomáhať? Príď!

Boccian má momentálne približne 15 členov a hľadá nových. Každý, kto má záujem bez rozdielu veku, je v telocvični na Nevädzovej ulici 3 vítaný. Okrem ľudí s akýmkoľvek telesným postihnutím, hľadá Boccian aj tých, ktorý by pri tréningoch hráčom dobrovoľne pomáhali. Najnovšie pomôže záujemcom o tento šport nazrieť do jeho sveta špeciálna publikácia. „Počas prvého ročníka Dňa otvorených dverí Športového klubu OMD Boccian sme dlhoočakávanú publikáciu o trénovaní boccie oficiálne uviedli do života. Pomôže nielen asistentom, ale aj hráčom. Napísal ju náš kamarát Ondrej Bašták Ďurán,“ uviedol Jozef Blažek, tajomník Organizácie muskulárnych dystrofikov v Slovenskej republike, ktorá brožúru vydala. Určená aj pre tých, ktorí hru boccia vôbec nepoznajú. V publikácií sú vysvetlené a graficky znázornené pravidlá hry.

O boccii v kocke

Boccia je paraolympijskou disciplínou. Ide o šport vhodný pre ľudí odkázaných na mechanický alebo elektrický vozík. Boccia sa delí na štyri kategórie podľa stupňa zdravotného postihnutia, možnosti hodu a uchopenia loptičky. Hrať ju môžu jednotlivci, páry aj družstvá. Možno na prvý pohľad sa tento šport môže zdať byť jednoduchý- stačí chytiť svoju loptičku a hodiť ju najbližšie k bielej, no opak je pravdou. Boccia si vyžaduje pravidelné tréningy.

Marianna Šebová

Foto: OMD v SR

Fotogaléria: 
Vydanie: November 2013