Príbeh legendy: Karol Duchoň - nadčasová legenda

Muzikál Na srdci mi hraj! má za sebou už stovku repríz a obrovskú fanúšikovskú základňu. Takmer dva a pol hodinový príbeh, ktorý čaká na divákov aj ďalšiu sezónu, zachytáva obdobie najväčšej slávy, ale aj životnej prehry speváka Karola Duchoňa, slovenskej ikony sedemdesiatych a osemdesiatych rokov.

Rodák z Galanty si v časoch svojej najväčšej slávy svojim fenomenálnym hlasom podmanil celé Československo. Do širokého povedomia sa dostal v roku 1970, kedy po prvý raz vystúpil na Bratislavskej lýre. Aj keď vtedy s piesňou Kto má ťa rád ocenenie nezískal, jeho kariéra raketovo vystrelila.

Jeho hlas obdivovali na koncertoch v Japonsku, v Nemecku, Sovietskom zväze, Švajčiarsku, Francúzsku, Poľsku, Maďarsku, Bulharsku a na Kube. Hudobní kritici v Nemecku ho dokonca nazvali slovenský Tom Jones. Spolupracoval s vtedajšou slovenskou hudobnou elitou, ako napríklad so speváčkou Evou Mázikovou, Evou Kostolányiovou, Marcelou Laiferovou, Janou Kociánovou, Tatjanou Hubinskou, Helenou Blehárovou, Oľgou Szabovou alebo so spevákom Dušanom Grúňom, s hudobným skladateľom Pavlom Zelenayom, Igorom Bázlikom. Texty piesní mu písal Tomáš Janovic, Ľuboš Zeman či Milan Lasica. Na vystúpeniach ste ho najčastejšie mohli vidieť s orchestrom Juraja Hronca, Juraja Velčovského, so skupinou Zajace a s VV-systémom Vlada Valoviča. Po dvojnásobnom úspechu na Bratislavskej lýre v roku 1974 založil svoju kapelu s názvom Prognóza.

 

Spieval srdcom

Fenomenálny hlas a veľké hity vyniesli Duchoňa doslova na olymp. Pesničky ako Čardáš dvoch sŕdc, Elena, V slovenských dolinách, Hraj, Vzdialená, Pieseň o decembri, Náš učiteľ, Smútok krásnych dievčat, Šiel, šiel, Mám ťa rád, Na srdci mi hraj! S úsmevom a mnohé ďalšie si spievali snáď všetci na Slovensku.

Na verejnosti neunikol záujmu fanúšikov, ženy mu padali k nohám, kolegovia z brandže ho uznávali. Jeden z Duchoňových blízkych spolupracovníkov, dirigent Vlado Valovič, ktorý je aj dramaturgom hudobného predstavenia Na srdci mi hraj!, si na Duchoňa spomína takto: „Karol Duchoň mal to šťastie, že svoj krátky, ale plnohodnotný život prežil v období, keď v populárnej hudbe kraľovali speváci s veľkými hlasmi ako Tom Jones, Engelbert Humperdinck, Tony Christie, Karel Gott a ďalší. Ďalšia veľká umelecká skúsenosť bola spolupráca s vynikajúcimi orchestrami a spolupráca s týmito skvelými hudobníkmi mu dala najlepšie základy pre interpretáciu aj najnáročnejších hudobných skladieb. Ale základom všetkého bol jeho prirodzený talent. Krásne barytónové zafarbenie hlasu, obrovský cit – fíling - pre stvárnenie melódie a textu. Myslím, že všetky tieto vlastnosti vychádzali z jeho povahy. Svoje srdce vedel vždy nastaviť pre tých, ktorí ho počúvali. V tom bol jedinečný.“

Karol Duchoň prežil krátky, ale o to intenzívnejší hudobný život. „Za ten čas dokázal vyprodukovať toľko hitov a nezabudnuteľných piesní, ktoré mnohí nedokážu ani za niekoľko desiatok rokov. V tom bol Karol veľký a zapísal sa tak zlatým písmom do histórie česko- slovenskej kultúry,“ dodáva Valovič.

 

„Duchoňmánia“

Hity Karola Duchoňa zažívajú v súčasnosti obrovský boom. Pospevuje si ich nielen staršia generácia, ale aj mladí v tínedžerskom veku. Návrat dávno zabudnutých Duchoňových pesničiek a záujem mladej generácie o ne, vidí Vlado Valovič v stagnácii v populárnej hudbe a v tom, že si na Slovensku nevážime svoju históriu a zabúdame na skvelých reprezentantov nielen v umeleckej sfére, ktorí nás preslávili aj v zahraničí. Potom sa stane, že niekto si spomenie, v tomto prípade Kuly a skupina Desmod, na nádhernú pieseň V dolinách a zrazu celé Slovensko objaví skvost, ktorý sa v médiách naplno neobjavil dlhých štyridsať rokov.

Valovič si myslí, že mladú generáciu zaujal Duchoň svojim fenoménom. V jeho príbehu sa vidia, jeho hudba je zrazu nadčasová. „Jeden môj priateľ, inak významný predstaviteľ slovenskej kultúry a textár, mi povedal, že jeho dcéry v tínedžerskom veku každý deň aspoň 20-krát počúvajú skladbu Mám ťa rád. Na sociálnych sieťach si našli originál tejto piesne a neverili, ako moderne sme túto pieseň pred štyridsiatimi rokmi nahrali. Moja odpoveď bola, nahrali, aranžovali ju džezmeni a spieval úžasný spevák s veľkým srdcom a obrovským fílingom,“ objasňuje Valovič.

 

Na srdci mi hraj!

Muzikál Na srdci mi hraj! divákom opisuje životnú dráhu Karola Duchoňa, od bezstarostnej mladosti, cez bohémsky život až po tragický a smutný koniec, má za sebou už viac ako 100 repríz. Tento hudobný príbeh je na scéne už dva roky a drží si pevný dramaturgický základ. „Stará známa prax hovorí, že čo je dobré a overené, netreba meniť. Preto odporúčam tým, ktorí si ešte neboli pozrieť toto dielo, ktoré na Slovensku videlo v 106. reprízach už vyše 50-tisíc divákov, aby zažili úžasnú atmosféru, ktorá prináša ľudom nielen dobrú náladu, ale najmä pocit hrdosti na velikána slovenskej kultúry,“ hovorí hudobný dramaturg muzikálu Vlado Valovič. Termíny ďalších repríz muzikálu nájdete na stránke cultusruzinov.sk

 

Úspech silného tímu

Už iba počet doteraz reprízovaných predstavení tohto muzikálu dokazuje, že jeho úspech je neodškriepiteľný. Tajomstvo sa skrýva nielen v samotnom mene tejto speváckej legendy, ale aj v práci všetkých tých, ktorí na jeho produkcii pracovali a pracujú. „Najťažší bol začiatok,“ spomína Valovič a pokračuje: „Na Slovensku sa vyrojilo veľa projektov, ktoré sa prihlásili k odkazu Karola Duchoňa. Ja sám so si niektoré pozrel a dosť ma zabolelo, že v nich Karola predstavili jednostranne. Buď iba s jeho ľudskými slabosťami alebo ho vykreslili ako politicky angažovaného dobového človeka. Vytvorili sme preto tím, ktorý sa rozhodol, že musíme odkaz Karola Duchoňa pre ďalšie generácie priniesť zoširoka a pravdivom duchu. Oslovili sme uznávaného režiséra a scenáristu Karola Vosátka a ten geniálne zasadil celý príbeh do úžasnej scény a podoby.“

Všetky príbehy tohto hudobno-dramatického diela tvorcovia čerpali nielen zo spomienok a zážitkov Vlada Valoviča s Duchoňom, ale aj zo spomienok jeho ďalších spolupracovníkov, resp. z knihy o živote Karola Duchoňa. Ďalší člen tímu, Andrea Kozáková, sa podujala napísať námet, vybrať skvelý repertoár a napokon prevzala najťažšiu úlohu, uviesť dielo po celom Slovensku tak, aby dokázali v rekordne krátkom čase uskutočniť 100 repríz. „Tretím, bez ktorého by sme to nikdy nedokázali, je Richard Bednár, geniálny stratég a duša celého zákulisia. Musím ale spomenúť aj tých, ktorí nesú štafetu tohto úspechu - herci a speváci. Myslím, že sa nám podarilo vyskladať skvelý kolektív, kde si každý člen perfektne zastane svoju pozíciu. Všetkých vymenovať nemôžem a tak spomeniem aspoň vynikajúcich hercov Dušana Cinkotu , Petra Trníka, Miška Spielmanna, ktorí dokážu vytvoriť správnu atmosféru na javisku. Šťastnú ruku sme mali aj pri výbere speváka, ktorý dokáže skvele pripomenúť nezabudnuteľného Duchoňa, a tým je Martin Gyimesi,“ vysvetľuje na záver hudobný dramaturg muzikálu Vlado Valovič.

 

Vydanie: Júl - August 2024