Prevádzkový poriadok: Aké pravidlá platia na Štrkoveckom jazere?

Teplé dni lákajú k vode stále viac ľudí. Každý rok dostávajú mestská časť a polícia množstvo podnetov, ktoré sa týkajú jednotlivcov, ktorí majú pocit, že sa ich pravidlá netýkajú. Čo sa teda na Štrkovci smie a čo rozhodne nie? 

 

POVOLENÉ AKTIVITY

1. Rybolov

Po dohode so Slovenským rybárskym zväzom - Mestskou organizáciou Bratislava II, bol pre rekreačný rybolov určený najmä západný a južný breh jazera.

Miestna Organizácia SRZ Bratislava II zabezpečuje poriadok a organizovanie rybolovu na týchto brehoch jazera a zber, ako aj likvidáciu uhynutých rýb na okraji vodnej plochy.

Športový rybolov môžu vykonávať iba držitelia platných rybárskych lístkov a hostia s povolením, vydaným podľa osobitných právnych predpisov podľa Zákona o rybárstve č. 216/2018 účinného od 1. 1. 2019, Vykonávacia vyhláška k zákonu o rybárstve č. 381/2018 účinná od 1. 1. 2019.

 

2. Oddych a pohyb pri vodnej hladine

Na oddych a pobyt pri vodnej hladine je určený západný a severný breh jazera. Na celom území Štroveckého jazera je zakázané prikrmovanie vodného vtáctva.

 

3. Vodné športy

Na vodnej ploche je povolené člnkovanie a plavenie sa na vodných bicykloch. Návštevníci sa nesmú na týchto plavidlách plaviť do oblasti biocentra (breh pri hoteli Junior) a k umelému ostrovčeku. O tejto skutočnosti musia byť návštevníci informovaní zo strany poskytovateľa týchto služieb.

 

4. Rekreačný beh

Pre rekreačný beh okolo jazera je vybudovaný bežecký chodník v dĺžke 1 km (pozor - nie je možné využívať ho pre bicykle, detské kočiariky a s nevhodnou obuvou - podpätky)

 

Služby obyvateľom

Občerstvenie, posedenie a rekreačná plavba po jazere sa pre obyvateľov poskytuje pri pontóne ukotvenom na východnom brehu jazera, v lodenici a jej okolí. Služby zabezpečuje zmluvný prenajímateľ týchto zariadení v súlade s Prevádzkovým poriadkom Štrkoveckého jazera.

 

ZAKÁZANÉ AKTIVITY

1. Kúpanie

Štrkovec neslúži ako prírodné kúpalisko.

 

2. Kŕmenie vodného vtáctva

Areál jazera poskytuje priestor, kde sa na vodnej ploche zdržiava aj vodné vtáctvo. Prikrmovaním vtáctva sa ohrozuje jeho prirodzený vývoj. Jeho prirodzenou potravou sú vodné rastliny, tráva, ale aj malé ryby. Ďalšie znečistenie prikrmovaním vodnej plochy spočíva v tom, že zvyšky potravy sa usádzajú na dne jazera a spôsobujú kvasné procesy, čo môže zhoršovať biologické ukazovatele kvality vody.

Zákaz kŕmenia zvierat je upravený aj vo VZN č. 14/2016 o dodržiavaní čistoty a poriadku na území Mestskej časti Bratislava - Ružinov v znení neskorších predpisov.

 

3. Vodenie psov k jazeru a do vody a voľný pohyb psov

Zakázaný je voľný pohyb psov, vodenie psov na trávnaté brehy jazera a vpúšťanie psov do vody v zmysle VZN č. 10/2024 o niektorých podmienkach držania psov na území Mestskej časti Bratislava - Ružinov. Rovnako platí zákaz voľného pohybu psov aj v okolí celého Štrkoveckého jazera.

 

Zabezpečenie dozoru

Dozor nad dodržiavaním Prevádzkového poriadku zabezpečuje (v súlade s VZN č. 14/2016 o dodržiavaní čistoty a poriadku na území Mestskej časti Bratislava - Ružinov a VZN č. 10/2024 o niektorých podmienkach držania psov na území mestskej časti Bratislava - Ružinov) Mestská polícia hlavného mesta SR Bratislava.

 

Vydanie: Júl - August 2024