Prečo stavebný úrad nestíha zákonné lehoty?

Stavebný úrad v Ružinove nedodržiava lehoty na vybavovanie podaní, ktoré určuje zákon. Hovorí o tom správa miestneho kontrolóra, ktorú predložil na októbrové miestne zastupiteľstvo. Kontrola vyplývala z uznesenia zastupiteľstva z decembra minulého roka. Hoci podľa stanoviska prokurátora kontrola stavebného úradu ako preneseného výkonu štátnej správy nepatrí do kompetencií miestneho kontrolóra, ale okresného úradu, kontrolu útvar miestneho kontrolóra vykonal.

„Ako prvý veľký problém je neúmerne dlhý čas medzi začatím konania – t. j. prijatím žiadosti a dátumom, kedy je uskutočnený prvý úkon – napríklad oznámenie o začatí konania,“ konštatuje v správe miestny kontrolór Günther Furin. Príčinou je pracovné vyťaženie zamestnancov stavebného úradu, na jedného totiž pripadá v priemere 140 spisov, pričom vypracované rozhodnutia obsahujú v mnohých prípadoch 10-30 strán odborného textu.

Zákonné lehoty na ich vybavenie sa tak reálne nedajú stíhať. Na stavebnom úrade pracuje v priemere okolo 16 pracovníkov. Hoci stavebný úrad je preneseným výkonom štátnej správy, na čo štát posiela mestskej časti peniaze, mestská časť aj tak na chod stavebného úradu dopláca zo svojho rozpočtu, štátna dotácia je tak v nedostatočnej výške. Pod zdĺhavé lehoty na stavebnom úrade sa podľa správy kontrolóra podpisuje aj neúplnosť a nesprávnosť podaní zo strany žiadateľov. Tí často nemajú kompletnú potrebnú dokumentáciu. Kontrolór navrhuje viacero opatrení, ktoré by mali pomôcť situáciu zlepšiť. Medzi nimi je zásadné zvýšenie mzdových výdavkov v rozpočte jednak na navýšenie miezd a zároveň počtu pracovníkov. Ďalej navrhuje zrýchliť a zjednodušiť podpisové konanie spisov a zlepšiť informačný systém, ktorý veľmi jednoduchou formou zabezpečí úplný prehľad o tom, komu bol spis pridelený, kde sa nachádza a v akom je štádiu riešenia. Systém by umožnil rovnomerne zaťažovať jednotlivých pracovníkov a uľahčil by dôsledné vynucovanie dodržiavania zákonných lehôt. Umožnil by v reálnom čase zistiť kde a prečo sa vybavovanie spisov zdržuje a dal by sa využiť pri hmotnej i nehmotnej stimulácii pracovníkov. Z nedodržiavania lehôt totiž mestskej časti Ružinov hrozia súdne spory, v ktorých si investori vymáhajú náhradu škody. Napríklad minulý rok musela mestská časť Ružinov zaplatiť cez 61 tisíc eur za nesprávny postup stavebného úradu ešte v roku 2004. Súd potvrdil pochybenie v úradnom postupe stavebného úradu. „Aktuálne mestská časť na základe uznesenia miestneho zastupiteľstva spracováva zoznam súdnych sporov týkajúcich sa stavebného úradu, ktoré by mohli mať dopad na mestskú časť Ružinov,“ povedal starosta Ružinova Dušan Pekár.

Miroslava Plesníková

Vydanie: November 2015