Právne poradenstvo: Rozvod nie je koniec, treba rozdeliť majetok

A žili šťastne až kým... sa nerozhodli pre rozvod. Koniec manželstva je sám o sebe jednou z najťažších skúseností, ktorým človek čelí. Okrem starostlivosti o deti ešte treba vyriešiť ďalšiu veľkú tému – spoločný majetok. V ďalšej časti nášho seriálu, ktorý pripravujeme v spolupráci s advokátskou kanceláriou LG Legal, vám Mgr. Dušan Krošlák poradí, ako postupovať v takýchto citlivých otázkach. 

Otázka: Čo sa stane, ak sa s bývalým manželom nedohodneme na vyporiadaní majetku po rozvode?

V dôsledku rozvodu manželstva nezaniká len samotné manželstvo, ale aj bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (BSM) k majetku, ktorí manželia nadobudli počas trvania manželstva. Takto nadobudnutý majetok je potrebné si následne v lehote troch rokov vyporiadať, buď dohodou alebo podaním žaloby na súd. V prípade márneho uplynutia tejto lehoty, nadobúdajú manželia hnuteľné a nehnuteľné veci do podielového spoluvlastníctva, každý v podiele ½. Hnuteľné veci, ktoré manželia pre potrebu svoju, svojej rodiny a domácnosti výlučne ako vlastníci užívali, nadobúda každý z manželov do svojho výlučného vlastníctva. Jednoznačne časovo aj finančne najefektívnejším spôsobom vyporiadania BSM je dohoda (v prípade nehnuteľností musí byť písomná, s úradne osvedčenými podpismi a podaná na príslušnom katastri).

Súdne konanie môže trvať v priemere 3-5 rokov, pričom dĺžka konania samozrejme záleží od viacerých faktorov ako je zložitosť prípadu, pasivita strán sporu alebo súdu, znalecké dokazovanie, atď.. Pri súdnom vyporiadaní vznikajú aj ďalšie náklady, najmä súdny poplatok pri podaní žaloby v sume 66 eur a následne po skončení konania ešte 3% (alebo 1% ak dôjde k súdnemu zmieru) z ceny všetkých vecí patriacich do BSM, ktoré sa na základe žaloby vyporiadavajú. Cena vecí sa však neznižuje o záväzky, ktoré sa taktiež vyporiadavajú v rámci vyporiadania BSM, napr. zostatok hypotekárneho úveru. Na zaplatenie poplatku súd spravidla zaviaže spoločne a nerozdielne oboch manželov, veľmi výnimočne len jedného z nich (najmä v prípade oslobodenia druhého manžela od súdneho poplatku).

Ďalšími nákladmi môžu byť trovy advokáta a prípadne tiež súdneho znalca, ktorý bude ustanovený súdom na ocenenie vecí patriacich do BSM, ak sa strany sporu nedohodnú na ich cene. Pri vyporiadaní BSM uplynutím trojročnej lehoty sa prakticky len presúvajú problémy s vyporiadaním majetku do budúcnosti, pretože bývalí manželia sa stanú podielovými spoluvlastníkmi, s čím môžu byť spojené nezhody o tom, kto bude vec užívať, opravovať a pod.. A nakoniec aj tak zvyčajne vystane potreba zrušenia spoluvlastníctva a jeho vyporiadanie. Na vyporiadanie podielového spoluvlastníctva sa však už vzťahuje odlišná právna úprava ako na vyporiadanie BSM.

V prípade vyporiadania BSM určite odporúčame, aby ste navštívili advokáta, ktorý na základe informácií od Vás najlepšie dokáže posúdiť vaše nároky a odporučiť Vám vhodný postup, obzvlášť v prípade, ak je predmetom vyporiadania nehnuteľnosť, úver alebo niektorý z manželov je spoločníkom alebo akcionárom obchodnej spoločnosti.

Otázka: Z vlastných zdrojov som zrekonštruoval spoločný byt, v ktorom po rozvode zostala žiť bývalá manželka. Mám nárok na vrátenie mojej investície?

Ak niektorý z manželov použil počas trvania manželstva majetok, ktorý nepatril do BSM (najmä majetok, ktorý získal darom, dedením, v reštitúcii alebo ho nadobudol ešte pred uzavretím manželstva) na zhodnotenie spoločného majetku patriaceho do BSM, je oprávnený požadovať, aby sa mu to pri vyporiadaní BSM zohľadnilo a investícia mu bola refundovaná. Samozrejme, nie je možné žiadať náhradu celej svojej investície, ale len polovicu, nakoľko pri vyporiadaní sa vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké a zhodnotením spoločného bytu došlo nielen k zhodnoteniu majetku manželky, ale aj majetku manžela.

Ak Vám vaši rodičia darovali 10.000 eur, ktoré ste následne použili na rekonštrukciu spoločne nadobudnutého bytu, pri vyporiadaní BSM máte právo požadovať vrátenie 5.000 eur od manželky. Tento nárok je samozrejme možné vysporiadať tak, že manželka si ponechá byt a vám vyplatí v rámci vyporiadania polovicu jeho ceny, zvýšenú o 5.000 eur. V prípade, ak by vyporiadanie BSM prebiehalo prostredníctvom súdu, a manželka by vaše tvrdenie rozporovala, budete musieť preukázať, že peňažné prostriedky ste získali darom a taktiež, že boli použité na rekonštrukciu bytu.

AK LG Legal, s.r.o. zabezpečuje pre mestskú časť právnu poradňu pre seniorov.

Vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu sú osobné konzultácie až do odvolania pozastavené.

 

Vydanie: November 2020