Právne poradenstvo: Keď rodiny rozdelí majetok

Ilustračná fotografia. (Pixabay.com)

Majetok nie je len symbolom bezpečia, ale veľmi často môže spôsobiť problémy a konflikty medzi najbližšími. V prvej časti nášho seriálu, ktorý pripravujeme v spolupráci s advokátskou kanceláriou LG Legal, vám Mgr. Dušan Krošlák poradí, ako postupovať v takýchto citlivých otázkach. 

Otázka: Počas manželstva začal manžel podnikať a obávam sa, aby prípadné dlhy z podnikania neohrozili spoločný majetok. Ako to vyriešiť?

Uzavretím manželstva vzniká bezpodielové spoluvlastníctvo manželov tzv. BSM, do ktorého patrí všetko čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí uvedených v § 143 Občianskeho zákonníka.

V prípade, ak jeden z manželov má dlh voči tretej osobe (veriteľovi), pohľadávka tohto veriteľa len jedného z manželov, ktorá vznikla za trvania manželstva, môže byť pri výkone rozhodnutia (exekúcii) uspokojená i z majetku patriaceho do bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Uvedené riziko exekúcie majetku patriaceho do BSM sa prirodzene zvyšuje, ak jeden z manželov podniká ako živnostník, nakoľko v rámci obchodných vzťahov častejšie vznikajú záväzky, a to najmä z titulu neuhradených faktúr, ktorých zaplatenia sa veriteľ môže domáhať na súde a následne v exekúcii.

Aby sa predišlo ohrozeniu spoločného majetku je preto žiadúce, aby manželia zvážili zrušenie BSM za trvania manželstva. O zrušení BSM však musí rozhodnúť súd, pričom Občiansky zákonník takúto možnosť pripúšťa práve v prípade, ak jeden z manželov získal oprávnenie na podnikateľskú činnosť.

Návrh môže podať ten z manželov, ktorý nezískal oprávnenie na podnikateľskú činnosť. Pokiaľ toto oprávnenie majú obaja manželia, môže návrh podať ktorýkoľvek z nich. Súd v tomto konaní skúma len existenciu podnikateľského oprávnenia druhého manžela (preukazuje sa živnostenským listom), takže toto konanie býva relatívne rýchlo skončené rozhodnutím súdu, častokrát aj bez nariadenia pojednávania, ak druhý manžel v písomnom podaní vyjadrí súhlas s návrhom. Následne po nadobudnutí právoplatnosti rozsudku o zrušení BSM, už bude každý z manželov nadobúdať majetok do svojho výlučného vlastníctva a týmto majetkom aj zodpovedať za svoje prípadné dlhy.

Otázka: Počas života moja mama darovala bratovi byt, bude dediť v prípade jej smrti aj ďalšie nehnuteľnosti?

Počas života môže každý nakladať so svojim majetkom (hnuteľným alebo nehnuteľným) slobodne a môže ho darovať komukoľvek podľa svojej vôle. Ak boli splnené zákonné podmienky pre platnosť týchto právnych úkonov, v prípade smrti pôvodného vlastníka majetku (poručiteľa), nie je spravidla zo strany dedičov možné v dedičskom konaní takéto úkony poručiteľa napadnúť, akokoľvek nespravodlivé sa dedičom môžu zdať.

S cieľom kompenzovať negatívne dopady darovania majetku na podiely jednotlivých dedičov, Občiansky zákonník dáva dedičskému súdu možnosť započítať do podielu dediča to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovania. To znamená, že hodnota bytu, ktorý Vaša nebohá matka za života darovala synovi (Vášmu bratovi) sa započíta na jeho dedičský podiel, čo sa prejaví tým, že jeho dedičský podiel bude menší oproti tomu keby obdarovaný nebol.

V prípade, ak by namiesto obdarovaného dedili jeho potomkovia (ak by obdarovaný zomrel skôr ako poručiteľ), započíta sa tento dar aj na podiel jeho potomkov. Uvedené však platí len v prípade dedenia zo zákona a uplatňuje sa na ktoréhokoľvek dediča (nielen na potomkov poručiteľa).

Ak však poručiteľ zanechal závet, je toto započítanie možné urobiť len vtedy, ak na to dal poručiteľ príkaz alebo ak by obdarovaný dedič bol oproti tzv. neopomenuteľnému dedičovi (maloletému alebo plnoletému potomkovi poručiteľa) neodôvodnene zvýhodnený.

Aby mohol dedičský súd započítať prípadné dary poručiteľa niektorému dedičovi, je potrebné to v dedičskom konaní uviesť a tiež preukázať (najmä ak bude obdarovaný dedič darovanie rozporovať), nakoľko notár ani súd spravidla nemajú možnosť o týchto daroch vedieť inak ako od ostatných dedičov.

AK LG Legal, s.r.o. zabezpečuje pre mestskú časť právnu poradňu pre seniorov.

 

Vydanie: Október 2020