Pravidlá pre šoférov: Ako parkovať v rezidentských zónach?

Po Nivách, Starom Ružinove, Ružovej doline a Štrkovci platia od polovice júna pravidlá regulovaného parkovania aj na Trávnikoch. Vo všetkých týchto zónach si treba dávať špeciálny pozor najmä vo vnútroblokoch, kde platia omnoho prísnejšie pravidlá. Pozor si dávajte najmä tam, kde je označenie „REZIDENTI“. Ak nemáte pre túto časť rezidentskú kartu (s číslom konkrétnej zóny), parkovať tu nemôžete. Pokuta je až 78 eur. 

Ako v každej zóne, státie vozidiel je aj tu povolené iba na vyznačených miestach, čo platí bez časového obmedzenia, teda neustále (ani cez víkend nie je možné parkovať mimo vyznačených miest, na chodníku či hocikde na ceste). Vždy a všade sa môže stáť iba na vyznačených miestach.

 

Parkovanie Trávniky

Každá zóna má určené časy, kedy je tam možné parkovať zadarmo a kedy sa za parkovanie platí. Nespoliehajte sa preto na to, že ak sú niektoré časy zadarmo u vás, bude to tak automaticky aj inde. Parkovanie je regulované v prospech rezidentov počas pracovných dní a na Trávnikoch je to od 12:00 do polnoci. Vtedy musí mať každé vozidlo buď rezidentskú kartu alebo zakúpený parkovací lístok za 1,50 eur/hodina (príp. iná možnosť ako bonusová alebo návštevnícka karta).

Trávniky sú súčasťou zóny RU3. Obyvatelia z Trávnikov môžu teda so svojou rezidentskou kartou voľne parkovať aj na Štrkovci (a v budúcnosti aj na Pošni a na Ostredkoch) - a naopak, obyvatelia Štrkovca, Pošne a Ostredkov môžu s rezidentskou kartou zadarmo celý čas parkovať aj na Trávnikoch.

 

Pozor na vnútrobloky

Vnútrobloky Astrová, Narcisová, Šalviová, Muškátová, Rumančeková a Nezábudková mali v posledných rokoch obrovský problém s nedostatkom parkovacích miest. Je ich tam asi trikrát menej, ako keby boli vystavané dnes podľa dnes platných noriem. Riešením bolo zavedenie systému obytných zón.

Zadná časť vnútroblokov je vyhradená výlučne pre rezidentov (24 hodín denne len rezidenti). Chodníky sú zrušené a chodníkom sa stáva cesta - chodci tu majú absolútnu prednosť, autám nemusia ani uhýbať (len ich nesmú úmyselne zdržiavať), autá môžu ísť maximálne 20 km/h.

Návštevy a ostatní môžu v týchto vnútroblokoch parkovať len v prednej, značkami označenej časti - a to podľa pravidiel zóny, čiže v pracovných dňoch od 12 do 24 h len za poplatok.

 

Karty a sms platba

Najjednoduchší, najrýchlejší a najpohodlnejší spôsob ako si vybaviť rezidentskú kartu je spraviť to online cez web paas.sk. Ak to chcete, alebo potrebujete radšej riešiť osobne, môžete využiť kontaktné miesta v Dome kultúry Ružinov (Ružinovská 28) alebo v kancelárii prvého kontaktu Oddelenia územného plánu a dopravy priamo na Miestnom úrade (Mierová 21).

Parkovací lístok je možné uhradiť cez aplikáciu (PAAS a Parkdots) a cez SMS správu na skrátené číslo 2200 vo formáte: 2035 XX123XX 1 (2035 – kód úseku parkovania, XX 123XX – vaše EČV, 1 – počet hodín). Cena parkovacieho lístka zakúpeného cez SMS je 1,80 eur/hod.

 

Pravidelné kontroly

Regulované zóny budú pravidelne kontrolované, najmenej 3 až 4 razy denne. Okrem toho zabezpečujeme extra kontroly miest, ktoré sú vyhradené len pre rezidentov, a to aj počas víkendov. 

 

Vydanie: Júl - August 2024