Pozor: Električky budú jazdiť inak!

Nezabudnite si pri ceste do práce alebo na návštevu skontrolovať grafikon električiek. Až do septembra budú jazdiť inak ako sme boli zvyknutí.

Cestujúcich v bratislavskej MHD čakajú zmeny v organizácii električkovej dopravy. Dôvod je jednoduchý - rekonštrukciu Dúbravsko-Karloveskej radiály už nebolo možné kvôli havarijnému stavu odkladať, hrozilo jej totiž kompletné uzavretie. Počas prázdninových mesiacov a v septembri budú preto električky, smerom do Karlovej Vsi, jazdiť len po Molecovu ulicu a ďalej, v smere do Dúbravky, budú všetku dopravu zabezpečovať autobusy.

Keďže na zastávke Molecova nie je obratisko električiek, budú musieť trasu do Karlovej Vsi obsluhovať výlučne obojsmerné električky, ktoré však tvoria len menšiu časť vozidlového parku Dopravného podniku. Podobná situácia je aj na trase z Petržalky.

Hlavné prestupné uzly

Nové linky sú navrhnuté tak, aby na trase každej linky bola zastávka, ktorá umožní prestup na linku do ktorejkoľvek inej mestskej štvrte. Hlavným prestupným uzlom sa stane Kamenné námestie a Námestie SNP, kde bude možné prestúpiť na všetky ostatné električkové linky v priemere do 2,5 minút.

Prestupy medzi linkami

Tento model organizácie dopravy vychádza z modelu metra, ktoré rovnako využíva na jednu trasu v hustých intervaloch jednu linku a na ostatné trasy sa prestupuje vo viacerých prestupných uzloch. V praxi toto trasovanie liniek znamená, že každý cestujúci sa aj počas modernizácie Dúbravsko-Karloveskej radiály dostane električkou do súčasného cieľa, pokiaľ však cestuje medzi dvomi vzdialenejšími mestskými časťami, bude to spravidla s jedným prestupom. V prípade prestupu na prestupnom uzle Námestie SNP/ Kamenné námestie nehrozí cestujúcim na zastávke dlhšie čakanie na ktorúkoľvek linku ako 5 minút cez pracovné dni a 8 minút cez voľné dni.

Pomoc pre cestujúcich

Aby mesto vyšlo cestujúcim čo najviac v ústrety, budú počas týždňa od spustenia tejto zmeny na významných zastávkach informátori dopravného podniku, ktorí budú cestujúcim radiť ako sa najlepšie dostať k cieľu ich cesty.

Čo to znamená pre Ružinov?

Električka číslo 9 pôjde z Ružinova na námestie SNP. Keďže na tomto mieste sa nebude môcť otočiť, na konečnej tak len zmení svoje číslo na 3 a hneď bude pokračovať ďalej do Rače. Naopak, električka číslo 3 z Rače na námestí SNP, naopak, zmení svoje číslo na 9 a bude pokračovať k nám, do Ružinova.

Všetky podrobné informácie nájdete v priloženej mapke a na www.zvladneme.to

 

Fotogaléria: 
Vydanie: Júl - August 2019