POZNAJTE SVOJHO POSLANCA Mgr. Viktória Jančošeková

Viktória Jančošeková (38) je v ružinovskom miestnom zastupiteľstve druhé volebné obdobie. Kandidovala za Trávniky a politickú stranu SDKÚ-DS. Je členkou miestnej rady a Komisie školstva, kultúry a športu. Študovala históriu na Trnavskej univerzite, stážovala na Egyptologickom ústave v Prahe. V rokoch 2000-2006 pracovala ako riaditeľka Kancelárie predsedu vlády, v súčasnosti je živnostníčka.

Nie ste politickým ani poslaneckým nováčikom v Ružinove. Kto vás zlákal do komunálnej politiky a prečo?

Prišlo to akosi prirodzene. Už na univerzite sme boli partia študentov histórie, politológie a sociológie. Politika bola vždy hlavnou témou. V roku 1998 som sa dostala do pracovného tímu premiéra Mikuláša Dzurindu. Komunálna politika je pre mňa priestor, kde sa veci dajú reálne meniť k lepšiemu aj zo dňa na deň.

Najmä ostatné dva roky mestská časť Ružinov výraznejšie investuje do ciest, škôl, opravy detských ihrísk. Vaša „srdcovka“ je obnova školských športových areálov. Ste fanúšikom športu alebo čím vás oslovila táto oblasť?

Vďaka rozumnému hospodáreniu s verejnými financiami môžeme realizovať aj takéto investície. Žijeme v hlavnom meste, máme tu shopping centrá, promenády, ale chýbajú takéto oázy športu. Pri našich deviatich základných školách sú veľké, ale opustené areály, väčšinou v stave, keď je už vidieť zub času. Cieľom nášho projektu „Vráťme šport do škôl a širokej verejnosti“ je, aby revitalizované športoviská bezplatne slúžili všetkým - škole, ale aj obyvateľom Ružinova, ktorí chcú aktívne tráviť svoj voľný čas.

Bývate na Trávnikoch, boli ste si už vyskúšať novú bežeckú dráhu na Nevädzovej aj ako bežec?

Patrila som k tým nedočkavcom, ktorí tam už behali, i keď to ešte nebolo dokončené. Nedá sa to porovnať s tým, čo tam bolo predtým. Okrem výhod tartanu, ktorý je šetrný ku kolenám a kĺbom, už viac neodchádzate z dráhy v špinavých teniskách, zaprášený až po pás, všetci majú dostatok priestoru, nepredierate sa do areálu dierou v plote. Ten priestor ožil a má šmrnc. Veľmi sa teším, že tam stretávam stále viac ľudí.

S akými problémami sa na vás obyvatelia najčastejšie obracajú?

Trápia ich zlé cesty, rozbité chodníky, ale zo všetkého najviac asi neporiadok. Na druhej strane ma ale teší, že občania prichádzajú aj s nápadmi a vlastnými riešeniami, napríklad ako si skultivovať okolie, vytvoriť nové parkovacie miesta. A tak spoločne sa nám darí riešiť malé problémy.

Akým spôsobom s nimi komunikujete?

Overila som si, že nie je nad osobný kontakt. Tento rok náš Miestny zväz SDKÚ-DS začal vydávať vlastné noviny Pre Ružinov. Roznášame ich osobne. Toto leto a jeseň som si prešla Trávniky, Pošeň, Ostredky a Prievoz. Často sa zúčastňujem brigád a kultúrnych akcií, kde tiež stretnem veľa ľudí. Samozrejme, som zastihnuteľná na telefóne, emailovej adrese a počas poslaneckých stried.

Ktorý problém v Ružinove je pre vás najviac boľavým miestom?

Jednoznačne skelet bývalého Obchodného domu na Tomášikovej ulici.

Čo vás najviac potešilo z toho, čo sa podarilo mestskej časti urobiť v poslednej dobe?

Teší ma, že môžeme pokračovať v rekonštrukcii sociálnych zariadení, školských jedální a športových areálov našich základných a materských škôl. Začíname s revitalizáciou parku Andreja Hlinku. Osádzame lavičky a umiestňujeme smetné koše. V neposlednom rade je to starostlivosť o našich seniorov aj tým, že im vytvárame podmienky pre klubové aktivity.

Medzi ľuďmi začína byť veľké napätie kvôli nedostatku miest na parkovanie. Myslíte si, že v najbližšom období začne platiť mestská parkovacia politika, ktorá má zvýhodniť Bratislavčanov, aby mohli pred domom zaparkovať?

Mám pocit, že parkovacia politika v tejto podobe, ako mi je známa teraz, vytiahne ľuďom z vrecka peniaze, ale nové miesta na parkovanie to nevytvorí, skôr naopak. Bola by som za takú parkovaciu politiku, ktorá je poctivá a účelná. To znamená, že obyvatelia Bratislavy, ktorí poctivo platia dane by mali mať parkovné zdarma.

Ako dlho bývate v Ružinove a čím vás táto časť Bratislavy oslovila?

Ružinov mi bol asi súdený. Keď to odľahčím, tak ako vysokoškoláčka som tu mala rande ☺. Bývam tu presne jedenásť rokov. Naša mestská časť má ešte stále krásne veľké zelené plochy, a verím, že tomu tak bude aj naďalej. Je tu veľmi kvalitná občianska vybavenosť, dostupnosť a blízkosť centru, čo dáva právom Ružinovu značku jednej z najlepších lokalít pre bývanie.

Pred nami je záver roka, kde a ako strávite Vianoce?

Celá rodina sa zídeme u mamy. Trávime ich veľmi tradične, a tým, že sme už značne zmiešaná rodina, okrem klasiky slovenských Vianoc je tam silný nádych východného obradu, keďže sme gréckokatolíci.

AJ TOTO SOM JA

Keďže som študovala históriu, čiastočne so špecializáciou pre staroveký Egypt, tak mojou najväčšou vášňou je spoznávanie a štúdium starých kultúr. S tým je spojené aj cestovanie, veľmi rada plánujem cesty. Nemusí to byť hneď lietadlom a ďaleko, stačí aj pár kilometrov autom za hranice a už čerpám energiu, získavam nadhľad. A z ciest sa naopak veľmi teším späť domov, predovšetkým na synovca a neter. Milujem leto a nemám rada zimu. Pre šport potrebujem čerstvý vzduch, rekreačne behávam a v zime lyžujem.

Miroslava Štrosová

Foto: archív V. J

Vydanie: December 2013