Poslanci žiadajú odvolanie predstavenstva Cultusu

Po rozsiahlej, viac ako dvojhodinovej, rozprave o výsledkoch kontroly v akciovej spoločnosti Cultus schválilo miestne zastupiteľstvo uznesenie, ktorým žiadajú starostu Dušana Pekára o predloženie návrhu na odvolanie členov predstavenstva Cultusu.

Zistenia obsiahnuté v rozsiahlej správe hlavného kontrolóra Günthera Furina označili poslanci za tak závažné, že nie je záruka efektívneho nakladania s verejnými financiami. Jadrom správy boli desiatky väčších či menších porušení zákonných povinnosti, najmä pri uplatňovaní zákona o verejnom obstarávaní. Medzi tie verejnosti známejšie patrí nákup motorové vozidla, o ktorom už poslanci raz diskutovali a bolo aj jedným z dôvodov, prečo poslanci o vykonanie kontroly požiadali. Kontrolór zistil v tomto konkrétnom prípade viacero pochybení. Cultus napríklad nepredložil katalógy, s ktorých vychádzal pri stanovení predpokladanej cene vozidla. Podmienky boli nastavené na kúpu čierneho SUV, s benzínovým motorom obsahu 1,6 a spotrebou do 6,5 litra na 100 km. ,,Podľa kontrolnej skupiny SUV s čiernou metalízou s benzínovým motorom 1 600 cm3, spotrebou max. 6,5 l/100 km, s termínom dodania do 30 dni – vylučuje väčšinu možných uchádzačov a vyvoláva otázku, či kritéria neboli nastavene na konkrétne motorové vozidlo,“ konštatuje sa v správe. Výsledkom súťaže bolo jediná ponuka. Podľa zákona o verejnom obstarávaní ,, Ak bola predložená len jedna ponuka a verejný obstarávateľ alebo obstarávateľ nezrušil verejné obstarávanie alebo jeho časť, je povinný zverejniť v profile odôvodnenie, prečo verejné obstarávanie nezrušil.“ Podľa zistení kontrolnej skupiny Cultus tento postup nedodržal. Rovnako nebolo dodržané ani kritérium o spotrebe, ktorú síce výrobca deklaruje na 6,2 litra, ale expertíza Dekra, na objednávku Cultusu, potvrdila, že skutočná priemerná spotreba tohto auta je 9,1 litra. Napriek nedodržaniu tohto kritéria nevykonal obstarávateľ žiadne kroky smerom k predajcovi za nedodržanie kritérií. Problémom je podľa kontroly je aj to, že po skončení súťaže uzavrel Cultus úverovú zmluvy na prefinancovanie kúpy auta bez obstarávania. Neprehľadne je vedená aj dokumentácia o prevádzke vozidla a rozsahu jeho používania na súkromné účely.

Z ďalších pochybení možno uviesť obstarávanie projektovej dokumentácie na rekonštrukciu domu kultúry, keď Cultus nezadal prácu firme, ktorá vyhrala výberové konanie, ale poveril ňou firmu, ktorá sa súťaže vôbec nezúčastnila. Okrem verejného obstarávania našli kontrolóri nedostatky pri dodržiavaní zákazu konfliktu záujmov člena predstavenstva, vedení účtovnej evidencie, osobných spisov a viaceré ďalšie. (celú správu nájdete na http://www.ruzinov.sk/data/MediaLibrary/1/10363/mz_xxi_bod_13_cultus_sprava-okontrole.pdf). Riaditeľka Cultusu Andrea Kozáková namieta, že kontrolór sa nedostatočne zaoberal jej námietkami. Napriek tomu, že si uvedomuje viaceré nedostatky hovorí, že nemá inú možnosť než obrátiť sa na súd. ,, Avšak neostáva nám iná možnosť, ako sa svojho práva na výkon riadnej kontroly domáhať súdnou cestou,“ povedala Kozáková pre TASR. Podobný postoj zaujal aj starosta Dušan Pekár. ,,Ako starosta sa nevyjadrujem k záverom uvedeným v správe, nakoľko po odignorovaní námietkového konania neviem, do akej miery sú údaje uvedene v správe o kontrole objektívne a pravdivé," uviedol pre TASR Pekár. Kontrolór však trvá na tom, že pripomienkové konanie neodignoroval. ,,Starostlivo sme sa zaoberali všetkými pripomienkami kontrolovaného subjektu a tie, ktoré boli dostatočne konkrétne sme do záverečnej podoby správy zapracovali,“ hovorí Furin.

(sm)

Vydanie: December 2016