Poradňa pre podnikateľov: Úspech firmy nie je len o finančných dátach

Pozná to každý podnikateľ. Spolupráca a pohoda v jeho pracovnom tíme je kľúčová pre úspech firmy, ale hlavne pre samotnú spokojnosť ľudí, ktorí v nej pracujú. Ale preto treba aj niečo urobiť.

Riešenie je pomerne jednoduché. Existuje mnoho tímových motivačných aktivít, ktoré lektori s úspechom dokážu nastaviť presne tak, ako potrebujete. Túto službu ponúka malým a stredným podnikom aj Národné podnikateľské centrum v Bratislave (Karadžičova 2). Dokonca úplne bezplatne.

Jednodňové utužovanie kolektívu, jeho podpora a rozvoj, je určená tímom od 5 do 15 ľudí z jednej firmy. Hoci sa to nezdá, hravou formou, pod dohľadom odborníka, sa dajú aj za jeden deň posunúť veci k lepšiemu. Navyše, službu môžete čerpať opakovane.

Spoznajte svoje iné stránky

„Lektori pomôžu vylepšiť tímovú spoluprácu, naučia vás ako pracovať so stresom, zvládať konflikty, správať sa asertívne, komunikovať... Jednoducho spoznať svojich kolegov i šéfa z úplne inej stránky,“ hovorí Mgr. Frederika Tóthová, Manažér Rastového programu. „Očakávali sme profesionalitu a serióznosť, a možnosť zapojenia väčšieho počtu zamestnancov,“ spomína Alena Krkošová, Operations Manager zo spoločnosti FixDistribution. „A úprimne môžem povedať, že naše očakávania boli prekročené. Pomohlo nám to v tímovej spolupráci, zvýšil sa stupeň uvedomenia si previazanosti potrieb jednotlivca a celej spoločnosti,“ dodáva.

Tím a spolupráca nie sú len slová

Keď v spoločnosti Fun taxi premýšľali o vylepšení komunikácie call centra so zákazníkmi, obrátili sa aj na Slovak Business Agency. Bolo potrebné zvýšiť proklientskú orientáciu operátorov dispečingu i ďalších osôb, ktorých výkon ho môže ovplyvniť. „O tom, že to bolo fajn pre tímovú spoluprácu ani netreba hovoriť. Takéto niečo je vždy prínosom. No navyše nám vaša služba pomohla pochopiť, v ktorých oblastiach a akým spôsobom musíme nastaviť alebo zmeniť procesy a ich obsahové zameranie.“

Podľa Mariána Stanzla, Senior Consultanta zo spoločnosti InUP Consulting je individuálny rozvoj zamestnancov jednou z kľúčových priorít firmy. Aj preto siahli po ponuke Slovak Business Agency na motivačné tímové aktivity s lektorom v Národnom podnikateľskom centre. „Školenie nám hravou a poučnou formou pomohlo zadefinovať princípy ako efektívne pristupovať k rôznym pracovným situáciám. Napríklad komunikácia, plánovanie alebo tímová spolupráca. Zaujal nás aj projekt Otvorená hra, ktorého lektor s nami v NPC pracoval. Má veľmi netradičný a hravý prístup.“

Ak sa chcete na tímové aktivity v NPC prihlásiť, viac informácií nájdete na www.npc.sk v sekcii Služby/Špeciálne služby.

Článok vznikol na základe spolupráce s Národným podnikateľským centrom.

 

 

Vydanie: Júl - August 2019