Pomôžte labutiam – nekŕmte ich pečivom

Štrkovecké jazero s rodinkou labutí je už neodmysliteľnou súčasťou Ružinova. Takmer všetkých sa preto dotkla nedávna smutná správa o smrti labutej mamy, ktorá zomrela, pretože zjedla plast odhodený vo vode. Druhá labuť tak ostala s niekoľkodňovými mláďatkami sama. Je prirodzené, že mnohí Ružinovčania chcú pomôcť a prichádzajú mláďatká kŕmiť kúskami rožkov a chleba. S dobrým úmyslom „dať vtáčikom papať“ im však nevedomky ubližujú.

Kŕmenie pečivom je pre vodné vtáctvo nebezpečné

Pečivo obsahuje sacharidy, vďaka ktorým má labuť pocit, že je najedená a tak si nehľadá prirodzenú potravu, hoci jej telo stráda. Nedostávajú sa do neho vitamíny a minerály, ktoré sú pre život labute nevyhnutné. Pravidelné kŕmenie pečivom spôsobuje vodným vtákom zdravotné problémy a v prípade mláďat dokonca aj závažné rastové deformácie peria a kostí. Kvôli nim v dospelom veku potom nedokážu lietať, alebo si samostatne nájsť potravu. Známy je prípad z Prahy, pri ktorom museli kvôli deformáciám mladej labuti dokonca amputovať krídlo, aby jej nezavadzalo a dokázala plávať.

Urobme to pre seba

K Štrkoveckému jazeru sa mnohí z nás, Ružinovčanov, chodíme poprechádzať, zašportovať si, alebo len tak posedieť a vychutnať kúsok prírody. Obdivujeme pri ňom západ slnka, či pozorujeme vodné vtáctvo. Pre deti je jazero miestom, na ktorom sa zoznamujú s prírodou, pre dospelých je oázou pokoja v ich uponáhľanom živote. Bolo by veľmi smutné, keby sme ju svojou nevedomosťou či nezodpovedným správaním napokon sami zničili.

Lucia Derčalíková Foto autorka

 

Vydanie: Júl - August 2019