Polícia upozorňuje: Opatrnosti nikdy nie je dosť!

Na slovenských cestách sa denne stanú desiatky nehôd. Mnohé z nich majú fatálne následky a často o život príde práve ten, kto chybu nespôsobil. Rozhodujúce momenty sa však už nedajú vrátiť späť. Nedá sa na druhý pokus vyhnúť zrážke, nedá sa na druhý pokus pribrzdiť. Polícia preto upozorňuje, že opatrnosti nikdy nie je dosť.

(Ne)bezpečne cez priechod

Len pred niekoľkými dňami sa stala tragická dopravná nehoda na Ružinovskej ulici priamo v našej mestskej časti. Na riadne vyznačenom priechode pre chodcov malo dôjsť k zrážke dodávky a 83-ročnej chodkyne. Následky boli fatálne. Žena utrpela zranenia, ktorým podľahla. Čo presne sa v osudný deň sa na mieste udialo, vyšetruje polícia. Ak vstupujete na priechod, držte sa vpravo a dajte si pozor, či sa neblíži auto. Vozidlo s právom prednostnej jazdy má prednosť. Neprekonávajte zábradlie ani iné zábrany.

Ako na elektrokolobežke

Polícia tiež rieši zrážku 15-ročného dievčaťa, ktoré sa pohybovalo na kolobežke, s osobným autom na Galvaniho ulici v Bratislave. Pri nehode utrpelo zranenia, ktoré si vyžiadali prevoz do nemocnice. Prípadov, kedy svoju úlohu zohrala kolobežka, je v posledných týždňoch stále viac. Možno aj pre príjemné letné počasie. Nezabúdajte však, že presuny na elektrokolobežkách majú svoje pravidlá. Využívať ich môžu iba osoby staršie ako 15 rokov, jazdiť na nich sa smie po pravej strane chodníka, cestičke pre chodcov alebo priechodu pre chodcov, len ak sa tým neohrozia a neobmedzia chodci, pričom jazdec nesmie prekročiť rýchlosť chôdze. Jazda vedľa seba je zakázaná a elektrokolobežkár je povinný počas jazdy držať riadidlá oboma rukami. Výnimkou je prípad, keď dáva znamenie o zmene smeru jazdy. Voziť inú osobu je tiež zakázané a odporúča sa, aby mal počas jazdy prilbu.

Cyklisti nemôžu požívať alkohol

Aj jazda na bicykli má svoje pravidlá. Alkohol je zakázaný a netolerujú sa ani dve pivá počas cyklovýletu s partiou kamarátov. Navyše, jazdiť môžete len jednotlivo za sebou. Neplatí to pri cestičke pre cyklistov, poľnej ceste, lesnej ceste a v obytnej zóne, kde smú jazdiť dvaja cyklisti vedľa seba, ak tým nikoho neobmedzujú a neohrozujú. Cyklista, ktorý je mladší ako 15 rokov, je povinný počas jazdy na bicykli chrániť si hlavu riadne upevnenou ochrannou prilbou. Navyše, žiadny cyklista nesmie jazdiť bez držania riadidiel, držať sa iného vozidla, viesť počas jazdy druhý bicykel, ručný vozík, psa ani iné zviera a voziť predmety, ktoré by sťažovali vedenie bicykla alebo ohrozovali iných účastníkov cestnej premávky.

Podvodníci zase úradujú

Terčom podvodníkov sú nielen starší ľudia, ale aj mladé ženy. Páchatelia ponúkali prostredníctvom ubytovacieho portálu prenájom bytu. Prihlásili sa dve ženy. Podvodník od nich vylákal vyššie sumy s odôvodnením, že si chce byť istý, že majú skutočný záujem. Vraj ak by sa im byt nepáčil, financie vráti. Na dohodnutú obhliadku už neprišiel a na správy nereagoval. Preto v žiadnom prípade neposielajte peniaze vopred. Ohrozenou skupinou sú aj seniori. V posledných dňoch sa množia prípady telefonátov, ktoré ich varujú pred údajnými zlodejmi. Starší ľudia tak v dobrej viere odovzdávajú svoje cennosti neznámym ľuďom, ktorí sa predstavujú ako členovia policajného zboru. Upozornite preto svojich príbuzných, aby si takéto telefonáty preverili. 

 

Vydanie: Júl - August 2022