Pod kamerami na školách sa deti viac kontrolujú

Malé, nenápadne a predsa chránia. Reč je o kamerách, ktoré pomáhajú zvýšiť bezpečnosť aj na školách. Najnovšie od septembra dohliadajú kamery aj na žiakov Základnej školy Pavla Marcelyho na Drieňovej ulici.

„Kamerový systém sme sa rozhodli nainštalovať v prvom rade z bezpečnostného hľadiska, ale aj ako prevenciu voči skrytej a neskrytej šikane na chodbách. Počas prestávky totiž dozor konajúci učiteľ nemôže mať oči všade,“ objasnil dôvod zavedenia kamerového systému Gabriel Kalna, riaditeľ ZŠ na Drieňovej ulici. V minulom školskom roku mala škola Drieňová kamery len pri vchodoch, no teraz sú už na každej chodbe. Pre nainštalovanie kamier sa rozhodla aj Základná škola Ostredková, a to už pred ôsmimi rokmi, ZŠ Nevädzová pred piatimi. Dlhoročnú skúsenosť s monitorovaním správania žiakov má aj Gymnázium Laca Novomeského na Tomášikovej. Kamery na chodbách a v niektorých učebniach tam dohliadajú na študentov už pätnásť rokov.

Kamery odhalili zlodejov aj vandalov

Kamery na školách pôsobia na žiakov najmä ako prevencia, aby sa vyvarovali nevhodného správania, no neraz pomohli aj pri závažných veciach. „Kamery umiestnené na chodbách pomohli odhaliť páchateľov krádeží vecí v šatniach. Zistili sme napríklad vinníkov, ktorí popísali steny na chodbách alebo poškodili dvere vo WC,“ vymenovala niekoľko dôkazov účinnosti kamerového systému riaditeľka ZŠ Ostredková Erika Drgoňová. „Vďaka záznamu z kamier sme odhalili páchateľov, ktorí začali úmyselne vytápať toalety. V sociálnych zariadeniach, samozrejme, kamery nemáme, ale vydedukovali sme tento fakt zo záznamu kamier z chodby podľa času, kedy do tejto miestnosti žiaci vstúpili,“ hovorí riaditeľ ZŠ Nevädzová Vladimír Pastýrik. Podľa riaditeľa Gymnázia Laca Novomeského majú kamery najmä preventívny účinok, keďže žiaci hneď pri vstupe do školy vidia veľký monitor s obrazmi zo všetkých kamier a tak si uvedomujú, že niektoré priestory sú monitorované a podľa toho sa v nich aj správajú. „Naším cieľom bolo, aby sa žiaci správali slušne a to aj robia. Je pravda, že niekoľko rokov sme nezaznamenali žiadnu krádež, ale či na to mal vplyv kamerový systém alebo niečo iné, to nevieme,“ uviedol Norbert Kyndl, riaditeľ gymnázia.

Kamera je už zvyk

Nie každému rodičovi môže byť príjemné, že jeho dieťa je monitorované. Ružinovské základné školy ani gymnázium na Tomášikovej však takéto reakcie nezaznamenali. Kamerový systém na ZŠ Ostredková dokonca zakúpili samotní rodičia žiakov. Tiež ZŠ Pavla Marcelyho si ho zaobstarala z vlastných zdrojov. „Sťažnosti na kamerový systém sme zatiaľ neriešili a dúfam, že ani nebudeme. Je to aj v záujme ich detí a ich bezpečnosti, aby sa im nič zlé nestalo. Je pravda, že niektorí sa bránia tým, že je to zásah do ich súkromia. Myslím si však, že pohyb na chodbe alebo v niektorom z priestorov školy, nie je súkromný, ale verejný, nakoľko škola je verejný priestor,“ povedal Norbert Kyndl, riaditeľ Gymnázia Laca Novomeského. „Nemám pocit, že by kamery obmedzovali moju osobnú slobodu. Sú tu preto, aby sme nerobili zle,“ zhodnotil prítomnosť kamier Adam, žiak druhého stupňa ZŠ na Drieňovej.

Marianna Šebová

Foto: ZŠ Pavla Marcelyho

Vydanie: Október 2013