Päťročný príbeh na Kľukatej

Na Kľukatej ulici v Prievoze chce súkromný investor postaviť štvorpodlažný bytový dom. Mesto vydalo súhlas na stavbu ešte v roku 2008, predchádzajúci ružinovský starosta podpísal územné rozhodnutie v roku 2009. Niektorí obyvatelia susedných domov proti stavbe protestujú už päť rokov.

Niektorí obyvatelia rodinných domov na Kľukatej aj Martinskej ulici nechcú mať za suseda štvorpodlažný bytový dom. „Päť rokov bojujeme proti tejto výstavbe prevažne petíciami za občanov. My ako účastníci konania aj pripomienkami,“ hovorí Ľubomíra Dolinská, ktorá je účastníčkou konania. „Je to, samozrejme, nepríjemné pre nás ako obyvateľov blízkych rodinných domov, pretože to bude pomerne vysoký dom v zástavbe rodinných domov,“ hovorí ďalší z obyvateľov Marek Hulman. Ľudia sa obávajú aj ďalších áut. Investor však argumentuje súhlasnými stanoviskami. „Vjazd a výjazd automobilov je plánovaný na jednosmernú Kľukatú ulicu. Súlad tohto návrhu s požiadavkami na statickú aj dynamickú dopravu posudzovali dotknuté orgány a organizácie štátnej správy v územnom aj stavebnom konaní a všetky ich vyjadrenia k stavbe boli súhlasné, včítane vyjadrenia Krajského dopravného inšpektorátu,“ hovorí riaditeľ spoločnosti Gurman Michal Sivuľka.

Protestujúcim obyvateľom sa nepozdáva ani umiestnenie budovy na pozemku. Tvrdia, že novostavba bude v bezprostrednej blízkosti pozemku mesta, pričom podľa nich obyčajní ľudia musia pri stavbe domu dodržiavať väčší odstup od hranice susednej parcely. Vedľa je totiž pozemok mesta so zelenou plochou a ľudia nechcú, aby sa výstavbou znehodnotila. „Majiteľom pozemku je Hlavné mesto SR Bratislava a to vydalo všetky svoje stanoviská k plánovanej stavbe v priebehu územného aj stavebného konania súhlasné. Nerozumieme teda, prečo údajná „blízkosť stavby k susednému pozemku“ vadí ostatným účastníkom stavby, keď vzdialenosť objektu od ich pozemkov je osem a viac metrov,“ reaguje na námietku Michal Sivuľka z Gurmanu.

Platné či neplatné územné rozhodnutie?

Investor získal súhlasné záväzné stanovisko hlavného mesta k výstavbe ešte v roku 2008. Mesto v ňom lokalitu považuje za možnú prechodnú oblasť medzi zástavbou rodinných domov a malopodlažnou bytovou zástavbou. Bývalý starosta Ružinova Slavomír Drozd tak následne podpísal územné rozhodnutie. „Územné rozhodnutie bolo vydané, lebo stavebník dodal kladné záväzné stanovisko hlavného mesta, ktoré posúdilo súlad navrhovaného projektu s platným územným plánom Bratislavy a aj ostatné stanoviská, ktoré boli vyžadované od stavebníka a rozhodol som v zmysle preneseného výkonu štátnej správy a stavebného zákona. Keď takto starosta nepostupuje, mesto či mestskú časť môže svojím postupom vystaviť súdnym procesom, ktoré môžu viesť k finančným postihom,“ zdôvodnil vydanie územného rozhodnutia bývalý starosta Ružinova Slavomír Drozd (Smer-SD).

Súčasný starosta Dušan Pekár (KDH) má iný názor. „Vnímam ako chybu, že bolo vôbec vydané územné rozhodnutie. Argument, že ide o prechodné územie medzi rodinnými a bytovými domami, je nezmysel. Takto argumentovať môže len ten, kto nepozná toto územie,“ myslí si starosta Ružinova Dušan Pekár. Zároveň je presvedčený, že územné rozhodnutie už neplatí, keďže stavebník nepožiadal do dvoch rokov od jeho vydania o stavebné povolenie na objekt domu. Investor si myslí opak, pretože stihol požiadať len o tri čiastkové stavebné povolenia. V roku 2010 získal od Špeciálneho stavebného úradu povolenie na komunikácie a parkovisko a od Obvodného úradu vodoprávne povolenie, v roku 2012 od súčasného starostu stavebné povolenie na prípojku nízkeho napätia.

Stavebný úrad však má usmernenie Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. To hovorí, že územné rozhodnutie stráca platnosť, ak stavebník do dvoch rokov od jeho vydania nepožiada o stavebné povolenie na hlavný objekt. Na ten začalo stavebné konanie v máji tohto roka. „Podali sme podnet na prokuratúru na preskúmanie zákonnosti vydania súhlasného stanoviska hlavného mesta. V ňom boli podmienky percentuálneho dodržania zelene a z projektu je už vizuálne pravdepodobné, ako aj z vlastníctva pozemkov, že tieto nebudú dodržané,“ objasnil ďalší postup Ružinova starosta Dušan Pekár. Investor s týmto vyjadrením nesúhlasí. Tvrdí, že stavba svojimi navrhovanými zelenými plochami vysoko prekračuje stanovený koeficient zelene. Ružinov tak počká na stanovisko prokuratúry. Michal Sivuľka z firmy Gurman argumentuje, že celé územné a stavebné konanie na stavbu vedie v zmysle platnej legislatívy Slovenskej republiky.

Marianna Šebová

Foto: M. Štrosová

Vydanie: December 2013