Pátranie po nezvestných osobách: Dobrovoľníci absolvujú desiatky akcií

Nechcú nahradiť políciu, v každom momente sú však pripravení pomáhať. Na Pohotovostný pátrací tím sa môžete obrátiť aj vtedy, keď sa vám zdá, že nádej už neexistuje. Dobrovoľníci sa venujú najmä pátraniu po nezvestných osobách v rámci celého Slovenska.

Nepriaznivá doba, ťažké životné situácie, veľké množstvo stresu... aj to sú faktory, ktoré vedú ľudí k odchodom z domu, či fatálnym životným rozhodnutiam. V posledných týždňoch je takýchto situácií, keď si ľudia aj siahajú na život, bohužiaľ, stále viac.

Výjazdov pribúda

Spolu s tým pribúda výjazdov Pohotovostného pátracieho tímu. „Fungujeme od roku 2019. Aktuálne už pôsobíme vo všetkých ôsmich krajoch a v prípade potreby sme pripravení kedykoľvek vyjsť do terénu,“ hovorí zakladateľ Jozef Juhoš o dobrovoľníkoch, ktorí sú súčasťou Integrovaného záchranného systému.

Okrem polície spolupracujú aj s hasičmi a inými organizáciami, aby sa spoločnými silami snažili nájsť stratenú osobu, na ktorú určite niekto doma čaká.

Zmobilizovať sily dokážu rýchlo. Či už na žiadosť polície, rodín, ktorým sa stratil príbuzný, či iných organizácií. „Koľko ľudí vie byť k dispozícii, záleží od mnohých faktorov – deň, čas, miesto... mali sme pátracie akcie, na ktorých sa zišlo aj 70 ľudí,“ objasňuje autor myšlienky.

Kto a kde môže požiadať o pomoc

O pomoc môže požiadať takmer každý. Veď to, čo je najcennejšie, je práve ľudský život. A najcennnejšia záchrana je práve záchrana ľudského života. Aj v náročných situáciách si však treba zachovať chladnú hlavu. Ešte predtým, ako sa obrátite na pátrací tím, kontaktujte políciu.

„Nás však môžete kontaktovať aj vtedy, ak viete napríklad o domácom násilí, šikane, týraní... poradíme vám a kontaktujeme kompetentné orgány,“ hovorí zakladateľ, ktorý pridáva aj telefónne číslo 0940 555 959. Formulár o nezvestnosti môžete tiež vyplniť na stránke www.patranie.org alebo cez bezplatnú mobilnú aplikáciu PATRO (pre iOS aj Android). Zároveň však pripomína, že čím viac informácií o nezvestnej osobe poskytnete, tým viac im uľahčíte prácu. 

Ideálne je, ak si pripravíte fotografie, opis oblečenia či kontakty na priateľov.

Pátrajú aj opakovane

Ročne majú okolo 50 – 60 pátracích akcií, výjazdov je však podstatne viac. Po nezvestnej osobe sa totiž častokrát pátra aj opakovane. A nie každá akcia končí šťastne. „Každý prípad vám utkvie v pamäti. Náš prvý prípad bol prípad mladého muža, ktorý sa obesil,“ vracia sa v čase Jozef Juhoš. Na hlase energického muža je však poznať, že ide o náročné momenty.

Špecifickou kategóriou sú podľa jeho slov deti. Objasňuje, že ak sa stratí mladá osoba, obyčajne ide o rodičovské únosy. „Tam svoju úlohy zohrávajú nezhody medzi partnermi,“ podotkol.

V čerstvej pamäti má však aj posledný prípad a to napriek tomu, že sa na pátraní vtedy nezúčastnil. „Bolo to totiž na východnom Slovensku, v Košickom kraji. Kolegovia našli pána bez známok života na štvrtý deň počas tretej pátracej akcie, čo prehľadávali okolie rieky,“ dodáva. Krutou pravdou je, že ak nezvestného príbuzného dobrovoľníci nenájdu živého, akousi – aj keď len veľmi miernou úľavou – je fakt, že sa s ním môžu aspoň dôstojne rozlúčiť. „Chcú aspoň telo...,“ priznáva.

Pomoc psychológov

Na ich duševnej bolesti to však nič nemení. Tá je pre rodinu aj blízkych mimoriadne veľká. Aj preto Pohotovostný pátrací tím spolupracuje s odborníkmi z viacerých oblastí. „Príbuzným poskytujeme odbornú pomoc. Môžu sa na nás kedykoľvek obrátiť,“ hovorí psychológ Marek Madro z IP-čka.

Odborníci sú presvedčení, že pomoc musí v ťažkej chvíli dostať každý, keď sa cíti zmätený, nešťastný alebo sám. Ak takúto pomoc potrebujete, môžete sa na nich obrátiť nonstop a anonymne.

Spoločne s Pohotovostným pátracím tímom sú pripravení pomôcť aj v najťažších chvíľach. 

 

Vydanie: Február 2022