Pandémia ukázala našu zraniteľnosť

V časopise Ružinovské Echo vám postupne predstavujeme všetkých poslancov miestneho zastupiteľstva. Dnes poslanec Mgr. Ivan Kraszkó.

Pandémia minulý rok zásadne ovplyvnila fungovanie samosprávy a súčasná situácia ukazuje, že s mnohými obmedzeniami musíme počítať aj tento rok. Čo je v takejto situácii kľúčovou úlohou mestskej časti?

Miestny úrad v čase lockdownu funguje ináč ako v normálnom režime. Pandémia ovplyvnila asi všetky dôležité funkcie samosprávy. Z pohľadu poslanca - napríklad termíny organizovania pravidelných zastupiteľstiev budú menej časté a prispôsobujú sa aktuálnej pandemickej situácii. Treba počítať aj s tým, že schvaľovanie materiálov sa týmto predĺži. Poslanci majú obmedzené možnosti stretávať sa so svojimi voličmi, tzv. poslanecké stredy, sa museli zredukovať na limity počtu ľudí určené Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ).

Je to výzva pre vedenie samosprávy, aby zaviedla nové metódy a technológie pre online komunikáciu. Jednak pre interné účely samosprávy (zastupiteľstvo, komisie), ale hlavne navonok k obyvateľom Ružinova. Samospráva slúži občanom, preto je dôležité, aby boli včas a zrozumiteľne informovaní obyvatelia aj o všetkých zmenách súvisiacich s nariadeniami RÚVZ a vládnymi celoplošnými obmedzeniami a dopadom na činnosť miestneho úradu. Sociálna izolácia osamelých ľudí, ktorí nemajú prístup na internet, je tou skupinou ľudí, ktorí si vyžadujú individuálny spôsob informovania.

Všetky dôležité informácie by mali byť dostupné na webovej stránke Ružinova www.ruzinov.sk.

Okrem iného ste aj členom finančnej komisie. Ktoré investície plánované v rozpočte na tento rok považujete za kľúčové?

Predpokladá sa určitý prepad príjmov oproti predchádzajúcemu roku 2020. Navyše časť rozpočtu sa bude musieť vyčleniť aj na realizáciu protiepidemických opatrení, na pravidelné testovanie obyvateľov ako aj zamestnancov MÚ, a na nadchádzajúcu očkovaciu kampaň. Aby sme zabezpečili chod samosprávy , sú určité priority , ktoré musia byť financované, tak aby to nepocítili občania na zníženej kvalite služieb, napríklad zabezpečenie čistoty verejného priestoru v Ružinove. Na to sú v rozpočte garantované dostatočné finančné zdroje. Obyvatelia by už mohli vnímať aj lepšie spravovanie nášho najväčšieho trhoviska „Miletička“ , nakoľko sme schválili vytvorenie samostatnej firmy na jej prevádzkovanie.

Pandémia COVID-19 ukázala, akí sme my ľudia zraniteľní, pokiaľ sa v našom ekosystéme udeje niečo, čo negatívne ovplyvní náš každodenný život. Preto považujem za dôležité, aby sme ešte viac investovali do skvalitnenia životného prostredia v Ružinove. Výsadba novej zelene a lepšia starostlivosť o tú existujúcu niečo stojí. V budúcnosti sa nám to ale vráti, pokiaľ máme zvládnuť riziká globálneho otepľovania a zmeny klímy. Zeleň tiež znižuje prašnosť ovzdušia. A v neposlednom rade, ekologické „zelené mesto“ má dokázateľne pozitívny vplyv na naše telesné a duševné zdravie. A o to tu teraz všetkým ide, o zachovanie zdravia.

Ružinov je jednou z najobľúbenejších častí mesta pre život. V čom vidíte špecifiká našej mestskej časti?

Určite sa zhodneme na tom, že Ružinov je veľmi rôznorodý, čo sa týka typov zástavby, ale aj kvality verejného priestoru v jeho jednotlivých častiach. Ale čo má na prvý pohľad spoločné, je veľká rovná plocha bez výrazných prevýšení. To už teraz poskytuje ľahkú dostupnosť pre peších a cyklistov. Sú tu chodníky vhodné na prechádzky pre rodiny s deťmi, možnosti pre športovcov, ale aj parky napríklad pre seniorov. Tu vidím priestor na vybudovanie a prepojenie cyklotrás. Ďalej pešie zóny spájajúce jednotlivé časti, kde by sa mohli obyvatelia prechádzať pod súvislou zeleňou s množstvom verejných športovísk a detských ihrísk. A ako psičkár by som nezabúdal ani na vybudovanie výbehov pre našich štvornohých priateľov. Ružinov má ešte jeden unikátny priestor, a to trhovisko „Miletička“. Očistenie jeho okolia od vizuálneho smogu – bilbordov na plote a vybudovanie zelene by mohli skvalitniť tento priestor ešte v tomto roku.

Na záver jedna aktuálna otázka. Pôsobíte vo farmaceutickom priemysle, ako by ste ľuďom vysvetlili význam očkovania a to, že sa ho nemusia báť?

Očkovanie všeobecne je taký tréning našej imunity. Naša imunita si zapamätá očkovaciu látku a potom, keď sa stretne so skutočnou infekciou, s ňou vie veľmi rýchlo a účinne zabojovať. Historicky je dokázané, že vakcinácia je najefektívnejší spôsob ako znížiť riziko chorobnosti a úmrtnosti na nebezpečné infekčné ochorenia. Aj vďaka očkovaniu sa nám podarilo na Slovensku odstrániť také nebezpečné ochorenia ako detská obrna, pravé kiahne, čierny kašeľ alebo osýpky.

Bude to už rok, čo spoločne bojujeme s pandémiou koronavírusu. Všetci vidíme, aký vážny dosah to má na naše životy. Ako jediné účinné opatrenie, ako zamedziť jeho šíreniu, sa doteraz ukázalo iba striktné obmedzenie mobility, osobný život v bubline a pravidelné testovanie a karanténa pozitívnych. Nedodržiavanie týchto opatrení by podľa odborníkov viedlo ku kolapsu nemocníc a ohrozeniu poskytovania nemocničnej zdravotnej starostlivosti pre každého z nás. Čo teda môže zásadne smerom k zlepšeniu zmeniť tento stav?

Na Slovensku sa musí nechať zaočkovať vakcínou proti COVID minimálne 60% dospelej populácie, aby sa vytvorila kolektívna imunita, ktorá nás bude spoločne ochraňovať pred ďalším šírením vírusu. Preto je to rozhodnutie dať sa zaočkovať na každom z nás, aby sme prispeli k svojej bezpečnosti ako aj neohrozili zdravie a životy svojich blízkych. Momentálne máme dostupné dve vakcíny na liečbu COVID. Obe sú úplne rovnocenné v oblasti bezpečnosti a účinnosti. V prípade, že máte nejaké otázky k vakcínam, informujte sa u svojho lekára alebo lekárnika. Alebo získavajte informácie o očkovaní z dôveryhodných zdrojov. Zatiaľ si môžeme udržiavať svoju imunitu aktívnym pohybom na čerstvom vzduchu. Dôležité je pravidelne si dopĺňať vitamíny D3, C a zinok. Z domácej lekárne pomôžu cesnak, cibuľa. Alebo si ich môžete nahradiť kvercetínom.

 

Vydanie: Február 2021